Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Αμερικανός πολίτης βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ζητάει την απελευθέρωσή του για ανθρωπιστικούς λόγους.
Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα του Αμερικανού ή τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του.
Η είδηση έρχεται πριν από την πραγματοποίηση αυτό το Σαββατοκύριακο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Νότια Κορέα.


Οι προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο συνεχίζονται μετά τις δύο στρατιωτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.
Το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να δώσει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα, το λόγο του ταξιδιού, τον χρόνο, τον τόπο και το λόγο της σύλληψης του Αμερικανού πολίτη, επειδή, όπως αναφέρει, ο ίδιος δεν έχει συμφωνήσει να δημοσιοποιηθούν τα προσωπικά του δεδομένα.

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα εξακολουθούν να μην έχουν διπλωματικές επαφές κι έτσι η  διαμεσολάβηση εκ μέρους των ΗΠΑ γίνεται μέσω αξιωματούχων της Σουηδικής πρεσβείας που επισκέφθηκαν τον κρατούμενο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την πλευρά του να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συλληφθέντα.

Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχει μακρά ιστορία Αμερικανών πολιτών που τέθηκαν υπό κράτηση μετά την παράνομη είσοδό τους στη Βόρεια Κορέα. Από το 2009 χρειάστηκαν οι επισκέψεις δύο πρώην Αμερικανών προέδρων στην Πιονγιάνγκ για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των εκεί συλληφθέντων Αμερικανών πολιτών.

Βασικό εμπόδιο για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον είναι το εικαζόμενο  πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, που θα είναι κι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης της Χίλαρι Κλίντον στη σύμμαχο των ΗΠΑ Νότια Κορέα.

Ασκούνται πιέσεις για την επανέναρξη των διεθνών συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μετά το βομβαρδισμό πέρυσι ενός νοτιοκορεατικού νησιού και τις κατηγορίες ότι βύθισε ένα νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.

Ουάσινγκτον και Σεούλ υποστηρίζουν ότι πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε συνομιλιών η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να επιδείξει αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά της.

Μόλις αυτή την εβδομάδα ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πυρηνική της δύναμη, την θέλει ως μέσο αναχαίτισης και εξασφάλισης οικονομικής βοήθειας.

Αργότερα μέσα στο μήνα ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ θα πραγματοποιήσει μια ιδιωτική επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ προκειμένου να συζητήσει ζητήματα μεταξύ των οποίων τα πυρηνικά όπλα και σχεδόν σίγουρα την κράτηση του Αμερικανού πολίτη, εάν αυτή συνεχίζεται μέχρι τότε.
 
ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: