Παρασκευή, Απριλίου 15, 2011

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το ΔΝΤ δήλωσε πως η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν δημιουργεί επαρκείς θέσεις εργασίας. «Ένα χρόνο πριν ανησυχούσα μήπως είχαμε ανάκαμψη χωρίς δημιουργία απασχόλησης. Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστώ πως η ανάκαμψη δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά είναι βέβαιο πως πρόκειται για μία ανάκαμψη χωρίς αρκετές θέσεις εργασίας» δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.


«Συνεπώς το ερώτημα είναι τώρα οι θέσεις εργασίας. Τι σημαίνει αυτό ; Για τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η οικονομική ανάκαμψη όπως καταγράφεται σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν σημαίνει και δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράδειγμα οι Αίγυπτος και Τυνησία όπου τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι άσχημα, αλλά ο κόσμος δεν νιώθει καμία αλλαγή στην κατάστασή του» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας των νέων επισήμανε: «Για τους νέους αυτό που στην αρχή φαινόταν σαν μία απλή μεταβατική περίοδος, με την έννοια ότι θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να βρουν δουλειά, υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να μετατραπεί σε διάρκεια ζωής και να πραγματοποιηθεί έτσι η πιθανότητα που είχα πριν ένα μήνα αναφέρει να έχουμε μία χαμένη γενιά».

Για τον Στρος Καν η πρόκληση είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής χωρίς να υποσκαφτεί η μακροοικονομική σταθερότητα και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει «ειδικά στην Μέση Ανατολή όπου αυτό το ζήτημα είναι πιο επείγον απ’ ότι σε άλλες χώρες».

Επισήμανε, δε, πως αισιοδοξεί από τις συναντήσεις του G20 και της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) να προκύψει συνεργασία για την αποκατάσταση μιας πιο ισορροπημένης ανάπτυξης, αν και εκτός από την ανάπτυξη θα χρειαστεί και η κατάλληλη πολιτική στο χώρο της εργασίας (εκπαίδευση, κατάρτιση, επιδόματα ανεργίας κλπ) για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: