Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Απόλυτα αντίθετη σε οποιαδήποτε «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων είναι η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η Τίνα Μπιρμπίλη, ανέφεραν χθες στενοί της συνεργάτες, πιστεύει πως οποιαδήποτε ενέργεια «νομιμοποίησης» θα αποδειχθεί ανέφικτη αφού θα προσκρούσει στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.Οπως είναι γνωστό, το ανώτατο δικαστήριο, με επανειλημμένες αποφάσεις του, έχει απορρίψει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 και μετά την εφαρμογή του οικιστικού «νόμου Τρίτση».Απορρίπτεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τους ημιϋπαίθριους, καθώς υπάρχει βεβαιότητα πως θα δημιουργηθεί μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα. Η υπουργός ΠΕΚΑ «δεν πρόκειται να μπει σε αυτήν τη διαδικασία και σε αυτήν τη συζήτηση ούτε θα προσφέρει πολεοδομικό ή περιβαλλοντικό ?μανδύα? σε ενδεχόμενη τακτοποίηση ή περαίωση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο «Εθνος».


Παρεξήγηση
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος πιστεύουν πως παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της περασμένης Παρασκευής και πως ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη να τραβήξει η Ελλάδα μία κόκκινη γραμμή απέναντι στα λάθη του παρελθόντος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η αυθαίρετη δόμηση.Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως δίδεται μία ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Αν και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από αυθαίρετα, παράγοντες του υπουργείου πιστεύουν πως θα μπορούσαν να εισπραχθούν 1,5 -2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 με αντάλλαγμα μία μορφή «νομιμοποίησης».

Αναγνωρίζουν όμως πως πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα και πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με τη Δικαιοσύνη. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εφαρμογής ελαστικότερων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων από αυτά που προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία και τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για όσα παράνομα κτίσματα κατασκευάστηκαν μετά το 2003.

Εδώ το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφοροποιεί κάπως τη θέση του και δεν αποκλείει τη συνδρομή του, εφόσον όμως υπάρξει σαφής πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος η αντιμετώπιση της παράνομης δόμησης
Τέσσερις όρους βάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο

Τις προϋποθέσεις για την οριστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης θέτει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης:

    Την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
    Την κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων χώρων και των αυθαίρετων κτισμάτων.
    Τον ειλικρινή και αναλυτικό διάλογο στη βάση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, σχετικά με το ποια αυθαίρετα μπορούν να διατηρηθούν και ποια όχι.
    Την καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας με βάση την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, μέτρο το οποίο έχει νομοθετηθεί, αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Σπίρτζης επισήμανε πως σήμερα κάθε τύπου αυθαιρεσία -είτε αυτή αφορά σε υπέρβαση της οικοδομικής άδειας είτε σε αυθαίρετη κατασκευή σε μία ταράτσα είτε σε αυθαίρετη βίλα μέσα σε δάσος- αντιμετωπίζεται από τη νομοθεσία με τον ίδιο τρόπο.

Ανέφερε ακόμα πως ορισμένες αυθαιρεσίες ενδεχομένως να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές και να ρυθμιστούν, όχι όμως η ανέγερση παράνομων κτισμάτων σε δάση και παραλίες.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
nikolopoulou@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: