Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

Κατά της νομιμοποίησης-τακτοποίησης αυθαιρέτων η κ. Μπιρμπίλη

Σε ακόμη μία κόντρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης τείνει να εξελιχθεί το ζήτημα της δρομολογούμενης ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων για περίοδο 40 ετών, ακολουθώντας κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Χθες, η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη τάχθηκε ευθέως κατά μιας τέτοιας ρύθμισης, αναφέροντας σε δηλώσεις της ότι «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο αυτόν που είναι νόμιμος με εκείνον που αυθαιρετεί.




Ασφαλώς, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων για εισπρακτικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους έχουν γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς εν τω μεταξύ να καταβάλλεται και κάποια ουσιώδης προσπάθεια για να μην εκτρέφονται συνεχώς νέες γενιές αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται λόγος για ύπαρξη έως κι ενός εκατ. νέων αυθαιρέτων. Αντιθέτως, η παραοικονομία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα αυθαίρετα συνεχίζει να ανθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητεί νομική φόρμουλα ώστε να αποτρέψει υπέρογκα πρόστιμα και να υπάρξει μια οριστική λύση που να μην αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτό υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, στις προτεραιότητες του οποίου βρίσκεται η άντληση εσόδων από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το ζήτημα που απασχολεί κυρίως το νομικό επιτελείο του υπουργείου είναι το πώς θα διασφαλιστούν όσοι επιλέξουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα έναντι μιας μελλοντικής απαίτησης για κατεδάφιση. Κατά τον υπουργό, οι ενστάσεις της κ. Μπιρμπίλη είναι «διαφορές τόνου και όχι ουσίας», αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως ισχύει.

Mάλιστα, στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου είναι η ένταξη στις σχετικές ρυθμίσεις και των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, η επιφάνεια των οποίων υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 3,5 έως και 5 εκατ. στρέμματα. Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, οι ιδιοκτήτες καταπατημένων εκτάσεων θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμο τίτλο με χαμηλό τίμημα και με βάση την αντικειμενική αξία των εκτάσεων. Το τίμημα θα υπολογίζεται και με βάση τη χρήση, αλλά και τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την καταπάτηση της έκτασης, ενώ θα προβλέπονται και μειώσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

ΠΡΕΖΑ TV
27/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: