Κυριακή, Απριλίου 17, 2011

ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΙΑ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Πλήθος στοιχείων για τη δράση του κυκλώματος των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, που έσβηνε χρέη προς το Δημόσιο, κυρίως με τη μέθοδο των επανελέγχων, περιέρχονται και από τους ίδιους τους «πρωταγωνιστές» σε γνώση της Δικαιοσύνης, αφού για πρώτη φορά έχει προχωρήσει σε βάθος δικαστική έρευνα, για το τεράστιο «γαλάζιο σκάνδαλο», που το «Εθνος της Κυριακής» με σειρά δημοσιευμάτων έχει αναδείξει τα τελευταία δύο χρόνια.Ηδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος τόσο κατά του διευθυντή της Επιθεώρησης και φερόμενου ως «εγκεφάλου» της παράνομης δραστηριότητας, που του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα, όσο και κατά 13 οικονομικών επιθεωρητών. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της παράνομης δράσης των επιθεωρητών, που τις εντοπίζει πλέον η τακτική ανάκριση, έρχονται στην επιφάνεια επιμέρους ιστορίες, που «δένουν» με το «ιδιαίτερο στυλ διακυβέρνησης» εκείνης της εποχής.

Οι επιθεωρητές «εξαφάνισαν» και την υπόθεση Ζαχόπουλου

Σε μια τέτοια ιστορία, από τις πολλές που συνθέτουν το παζλ της δράσης του κυκλώματος, «σκόνταψε» η δικαστική έρευνα και σχετίζεται με το... ξεχασμένο «σκάνδαλο Ζαχόπουλου» και των κονδυλίων του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, δείχνουν με ποιο τρόπο βγήκε «λάδι» ο πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος και «δένουν» με την ιστορία του κυκλώματος των επιθεωρητών και ειδικά του προϊσταμένου τους, που ερεύνησε με τον δικό του τρόπο το σκάνδαλο και «εξάντλησε» τους ελέγχους, εξαφανίζοντας(!) τις... εντολές ελέγχου!

Αναφορά
Συγκεκριμένα, στις 21-1-2008, δηλαδή αφού ήδη είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο Ζαχόπουλου» και ήδη η κοινή γνώμη αναρωτιόταν τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ΄αυτή την ιστορία, ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας έλαβε μια «αναφορά - αίτηση ελέγχου» απ΄ το προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να ελεγχθούν τα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού.

Μάλιστα με σαφήνεια, ο αρμόδιος εισαγγελέας Π. Αθανασίου προσδιόριζε το είδος του ελέγχου, ζητώντας «να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος όλων των κονδυλίων που διατέθηκαν από τον «ειδικό λογαριασμό» της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορους φορείς». Επίσης, ζητούσε να γίνει έλεγχος και στα κονδύλια που διατέθηκαν από την ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το διάστημα 2004-2007 και αν επήλθε βλάβη για το Δημόσιο.

Η συνέχεια είναι εκπληκτική. Ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας διαβιβάζει στις 24-1-2008 το αίτημα της Εισαγγελίας στον γενικό διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης, δίνοντας εντολή να ανατεθεί σε 4 επιθεωρητές να διενεργήσουν τους συγκεκριμένους ελέγχους στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου εκείνη την περίοδο υπουργός ήταν ο Μιχάλης Λιάπης. Πράγματι ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης, ενεργώντας ως προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης Δ.Δ., Ν.Π. και ΔΕΚΟ, επιλέγει 4 επιθεωρητές και τους αναθέτει να κάνουν τους ελέγχους.

Οταν εκείνοι ολοκλήρωσαν την έρευνα, που είχε περιορισθεί στα τυπικά της χρηματοδότησης, αν δηλαδή προσκόμισαν... καταστατικό (!) οι φορείς που χρηματοδοτήθηκαν, και σε τυπικού χαρακτήρα διαδικασίες, στο πόρισμά τους αποφάνθηκαν ότι... δεν εντόπισαν κάτι το μη φυσιολογικό!

Το ίδιο «επιδερμικές» ήταν και όσες άλλες ερευνητικές προσεγγίσεις έγιναν για το θέμα. Στη συνέχεια και μετά από παραγγελία της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης να ερευνηθούν ξεχωριστά μία μία οι υποθέσεις των μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Πολιτισμού, η αρμόδια διεύθυνση Δ.Δ., Ν.Π. και ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών αναθέτει σε επιθεωρητές συνολικά 13 επιμέρους ελέγχους, ζητώντας να μπουν στην ουσία και να ερευνήσουν πώς έγινε η διαχείριση των ποσών, πού διατέθηκαν, για ποιο σκοπό, σε ποια χέρια κατέληξαν κλπ.

Υπήρχαν ήδη καταγγελίες ότι ποσά που αναγράφονταν ότι δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού σε φορείς και στη συνέχεια σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν συμφωνούσαν με τα τελικά ποσά που εισπράχθηκαν!

«Βοούσε» το πανελλήνιο ότι χρηματοδοτούνταν με γενναία ποσά «περίεργοι σύλλογοι», όπου στα διοικητικά τους συμβούλια είχαν τον ίδιο τον εντολέα (!) και συγγενικά πρόσωπα κυβερνητικών παραγόντων, όπως και ποσά που περνούσαν από συλλόγους και κατέληγαν σε «τακτοποιήσεις» άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Και ενώ αναμενόταν να ριχτεί άπλετο φως στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που διακινήθηκε μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, παρεμβαίνει ξαφνικά ο γενικός διευθυντής της Οικονομικής Επιθεώρησης και, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, δίνει εντολή οι επιθεωρητές που έλαβαν τις 13 εντολές ελέγχου να τις... επιστρέψουν στο γραφείο του!

Στο έγγραφό της με αριθμό πρ. 1085635/3468-Β, η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης στις 8-10-2008 αναφέρει μεταξύ άλλων για το θέμα και το εξής εκπληκτικό:

«...Κατόπιν εντολής του, προσκομίσθηκαν (εννοεί τα πρωτότυπα υπογεγραμμένα σχέδια με τις 13 εντολές ελέγχου) και εκρατήθηκαν στο γραφείο του, χωρίς να διεκπεραιωθούν. Μετά τη συνταξιοδότησή του, τα ανωτέρω σχέδια εντολών δεν επεστράφησαν στην υπηρεσία μας»! Το έγγραφο αυτό η αρμόδια διευθύντρια το απευθύνει ως καταγγελία στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζή, αφού οι εντολές είχαν εκδοθεί μετά το αρ. πρ. ΓΕΔΔ.Φ.636.08/8104/7-8-2008 δικό της έγγραφο.

Χορός εκατομμυρίων
Πού μοίρασε λεφτά ο πανίσχυρος γενικός γραμματέας

Τα ποσά από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, για τα οποία ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών λεπτομερής έλεγχος με 13 εντολές ήταν τα εξής:

    Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων υπ. Πολιτισμού (ΠΟΣΥΠΟ) 27.200.770 ευρώ.
    ΓΛΑΥΚΩΠΙΣ (Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΘΗΝΑ) 3.502.000 ευρώ.
    Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ. 20.225.991 ευρώ.
    Πανελλήνια Ενωση Φύλαξης Αρχαιοτήτων ΥΠ.ΠΟ. 1.761.503 ευρώ.
    Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων 34.667.961 ευρώ.
    Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού 3.024.558 ευρώ.
    ΔΕΠΑΚ - Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 1.353.470 €.
    Ευρωπαϊκό Πολιτιστ. Κέ­ντρο Δελφών 1.127.800 €.
    Εθνικό Κέντρο Βιβλίου 2.129.546 ευρώ.
    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 2.098.359 ευρώ.
    Εθνική Λυρική Σκηνή 1.532.951 ευρώ.
    Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΠΑΤΡΑ 2006 ΑΕ» 2.300.000 ευρώ.
    Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ΑΕ 1.114.660 €.

Ο «άθλος» του προϊστάμενου
Ο γενικός διευθυντής επέλεξε τον υφιστάμενό του να τον ...ελέγξει

Ενα άλλο από τα πολλά απίστευτα κατορθώματα του γενικού διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης, είναι ότι ανέθεσε σε υφιστάμενό του να ερευνήσει κατά πόσο ευσταθεί μια έγγραφη 7σέλιδη καταγγελία που καταφερόταν εναντίον του!

Το έγγραφο αυτό, που φέρεται να έχει αποδέκτες και τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Π. Δούκα και Α. Μπέζα, θα μπορούσε ίσως να αγνοηθεί ως ανώνυμο, παρά το γεγονός ότι περιγράφει ήδη πολύ γνωστές ιστορίες από το εσωτερικό της υπηρεσίας και κάνει λόγο για κακουργηματικές πράξεις!

«... Θέλουμε σήμερα να καταγγείλουμε τον Γενικό μας Διευθυντή (...) για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Στο έγγραφο απαριθμούνται συγκεκριμένες παράνομες αποφάσεις επανελέγχου, αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων και κάνει λόγο ακόμα και για επιλήψιμες οικονομικές συνεργασίες με επίορκους επιθεωρητές και εφοριακούς!

Ωστόσο, η καταγγελία αυτή αποκτά τελικά εγκυρότητα ως έγγραφο, αφού πρωτοκολλείται από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών στις 6-7-2007 με αριθμό πρωτοκόλλου 4.499, επειδή ακριβώς περιγράφει πολλά γνωστά και πολυσυζητημένα περιστατικά, αλλά κυρίως επειδή κοινοποιείται και σε πολλούς αποδέκτες, που έτσι έχουν καταστεί κοινωνοί του περιεχομένου του.

Μετά απ΄αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είχε πλέον δύο επιλογές ή να καλέσει τον υφιστάμενό του, διευθυντή της Επιθεώρησης, για να δώσει πειστικές εξηγήσεις για όλα όσα καταγγέλλονται στο έγγραφο ή, όπως προβλέπει το άρθρο 8 του Ν.1256, να ζητήσει ανάθεση έρευνας σε πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή σε διοικητικό δικαστή. Ο υπουργός δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο, και επιλέγει να τη στείλει στον ίδιο τον... καταγγελλόμενο! Και από το σημείο αυτό αρχίζει ένα... «θέατρο του παραλόγου», καθώς ο καταγγελλόμενος διευθυντής της Επιθεώρησης, με το αριθ. 1069388/3855/ΔΕΥ-Α΄3576/Φ.6841 έγγραφό του, χωρίς να αναφέρει ότι τον αφορά προσωπικά, εκδίδει κανονική εντολή - ανάθεση έρευνας σε επιθεωρητή της δικής του επιλογής, τον Γ.Μ, «να διενεργήσει κατεπείγουσα εμπεριστατωμένη έρευνα, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων»!

Η συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, ήταν ο συγκεκριμένος επιθεωρητής να το... ψάξει απ' όλες τις πλευρές το θέμα και να αποφανθεί ότι «δεν διαπιστώθηκε να επαληθεύονται τα καταγγελλόμενα»!

Οφειλές προς το δημόσιο
Η έρευνα προχωρεί σε βάθος

Στη φάση της τακτικής ανάκρισης βρίσκεται ήδη η δικαστική έρευνα για τη δράση του κυκλώματος επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, που, κυρίως με τη μέθοδο των επανελέγχων, εξαφάνιζαν οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πλέον διευρύνεται και θα περιλάβει τις δεκάδες ακόμη γνωστές, σε μεγάλο βαθμό, υποθέσεις παράνομης διαγραφής μεγάλων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί και ο κύκλος των εμπλεκόμενων προσώπων, πέραν των 13 επιθεωρητών και του διευθυντή που ήδη διώκονται.

Ενδεικτικό είναι ότι επιθεωρητές που «χειρίστηκαν» μεταξύ άλλων και γνωστή υπόθεση διαγραφής μεγάλης οφειλής, που από μόνη της αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των ελεγχόμενων επιθεωρητών, χωρίς αυτό να αποτελεί παράδοξο, αφού η κυρίως έρευνα σε βάθος θα γίνει από την τακτική ανάκριση.

Αλλωστε, δεν περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής και πρόσωπα, εκτός των ελεγκτών, που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών είχαν ρόλο στις ρυθμίσεις, με πιο χαρακτηριστικό το απίστευτο φαινόμενο, από την ίδια οικογένεια ένα μέλος να εποπτεύει στον έλεγχο, για λογαριασμό του Δημοσίου, και άλλο μέλος της οικογένειας να είναι «απέναντι» και να παρέχει νομικές υπηρεσίες υποστήριξης στον ίδιο ελεγχόμενο! Μάλιστα, για την ειδική αυτή περίπτωση, ήδη έχει ενημερωθεί και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (η τότε ηγεσία όλα όσα γνώριζε για το «κύκλωμα» τα αποσιώπησε) και απομένει να εξεταστεί πλέον και διοικητικά, με αναζήτηση στοιχείων σε όλες τις ΔΟΥ, σε πόσες υποθέσεις διαφορών του Δημοσίου με ιδιώτες υφίσταται τέτοιου είδους «εμπλοκή».

Η ζημιά του Δημοσίου από το κύκλωμα των επιθεωρητών δεν προέρχεται μόνο από τους επανελέγχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι, όπως καθυστερήσεις ελέγχων, αποστολή εγγράφων σε αναρμόδιες υπηρεσίες και με τη χρονοτριβή εξαντλούνταν οι προθεσμίες, ενώ όπως καταγγέλλουν επιθεωρητές πλήθος ελέγχων με εντολή του διευθυντή δεν προχωρούσαν!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: