Πέμπτη, Απριλίου 07, 2011

Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Ο Ελληνας οικονομολόγος και διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαββός είναι ο άνθρωπος που διοργάνωσε την ομιλία του Τζορτζ Σόρος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ βρίσκεται πίσω από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.Αλλωστε Ζαββός και Σόρος συνδέονται από παλιά, εσχάτως και με διπλή κουμπαριά. Το 2004 ο «γκουρού των αγορών» είχε παντρέψει στην Αθήνα τον αδελφικό φίλο του με την κ. Σοφία Δοξιάδη (έτερος κουμπάρος ήταν ο Στέλιος Χατζηιωάννου της Easyjet), ενώ πέρυσι ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το ζεύγος, βαφτίζοντας την κόρη τους.


Ο κ. Ζαββός, από την πλευρά του, έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες φιλική σχέση με τον Γ. Παπανδρέου - μάλιστα λέγεται ότι οι δύο άντρες έχουν συναντηθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα, ανταλλάσσοντας προφανώς απόψεις για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Δραστήριος εντός και εκτός Ελλάδας, ο διακεκριμένος οικονομολόγος έχει συχνές επαφές με εκπροσώπους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού στερεώματος. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχει διοργανώσει αρκετά δείπνα εργασίας, με προσκεκλημένους ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκακιέρας, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτς και Νουριέλ Ρουμπινί, ο επενδυτής Τζον Πόλσον και, φυσικά, ο Τζορτζ Σόρος.

Φέτος, 50 εκ των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας οικονομίας προσκλήθηκαν από τον κ. Ζαββό στο Μανχάταν, όπου συζήτησαν το θέμα της ραγδαίας οικονομικής και όχι μόνο ανέλιξης της Κίνας στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών του 21ου αιώνα. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Μπαοντόνγκ και οικονομικοί σύμβουλοι της κινεζικής κυβέρνησης, Ελληνες εφοπλιστές, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Τζέφρι Σακς και πολλοί τραπεζίτες.

Δραστήριος
Ο Στέλιος Ζαββός είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Partners LP, ενώ υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Continental American Capital, η οποία δραστηριοποιείται στον επενδυτικό και οικονομικό τομέα των ακινήτων.

Πρόκειται για έναν εκ των πιο δραστήριων Ελλήνων εκπροσώπων του διεθνούς χρηματοοικονομικού τομέα, με αντικείμενο των δραστηριοτήτων του τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και αυτόν των ακινήτων τόσο στο αμερικανικό έδαφος όσο και στη ΝΑ Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των διοικητικών στελεχών της εταιρείας Zeus Capital Partners LP είναι ελληνικής καταγωγής.

Ο κ. Ζαββός διαχειρίστηκε ακίνητα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, στον τομέα τόσο της επαγγελματικής στέγης όσο και των ιδιωτικών κατοικιών, ενώ ηγήθηκε της οργάνωσης και σύστασης της εμπορικής τράπεζας Interbank of New York.

Εχει θητεύσει σε διευθυντικά πόστα της Citi-bank και της Johnson & Johnson, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι απόφοιτος του Athens College, διαθέτει μάστερ πολιτικού μηχανικού από το Πολυτεχνείο Αθηνών και άλλο ένα από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Επίσης είναι πρόεδρος του Harvard Business School Club στην Ελλάδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
akatsoulis@pegasus.gr

HEDGE FUNDS
Η παρέα των «γκουρού» με τα κέρδη των 182 δισ. $

Σε... πρωταθλήτρια των επενδύσεων έχει αναδειχθεί η ομάδα των «γκουρού» στη διαχείριση κεφαλαίων, καθώς Τζορτζ Σόρος, Τζον Πόλσον και οκτώ ακόμη επικεφαλής των μεγαλύτερων hedge funds παγκοσμίως, έχουν κερδίσει για τους πελάτες τους 182 δισ. δολάρια από την ίδρυσή τους. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, επέφεραν κέρδη της τάξεως των 28 δισ. δολαρίων, 2 δισ. δολάρια περισσότερα από τα συνολικά καθαρά κέρδη των τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC. Ανάμεσα στους πιο πετυχημένους διαχειριστές hedge funds είναι ο Τζορτζ Σόρος.

Η εταιρεία του, η Quantum Fund, από την ίδρυσή της το 1973 έχει κερδίσει για λογαριασμό των πελατών της περίπου 35 δισ. δολάρια (μη συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών), σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας «Financial Times». Μόνο για το 2010, οι αποδόσεις για τους πελάτες του Quantum Fund ανήλθαν σε 3 δισ. δολάρια. Η προσωπική περιουσία δε του Σόρος αυξήθηκε κατά 4,2 δισ. δολ. μέσα σε 24 μήνες (από 8,8 δισ. δολ. το 2007 σε 11 δισ. δολ. το 2008 και 13 δισ. δολ. το 2009).

Κατά πόδας ακολουθεί η John Paulson & Co. του Τζον Πόλσον, με κέρδη για τους πελάτες της 32,2 δισ. δολάρια από το 1994. Το δεύτερο εξάμηνο του 2010, απέφερε τις περισσότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, ύψους 5,8 δισ. δολαρίων. Ανάλογη αλματώδη εξέλιξη είχε και η προσωπική περιουσία του Πόλσον, καθώς αυξήθηκε σε διάστημα δύο ετών κατά 4,3 δισ. δολ. και ανέρχεται πλέον σε 6,8 δισ. δολάρια.

Η χρονιά-ορόσημο για τον Πόλσον και τους πελάτες του ήταν το 2007, οπότε και προέβλεψε σωστά την επερχόμενη κρίση.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ


ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: