Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

ΔΝΤ: ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΕ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

Οι κοινωνικές εξεγέρσεις που σαρώνουν την Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική μπορούν τελικά να τονώσουν τις περιφερειακές αυτές οικονομίες, όμως επί του παρόντος πολλές χώρες πορεύονται σε ένα δύσβατο μονοπάτι καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν χρόνια και υψηλή ανεργία, αυξήσεις τιμών και βιομηχανίες στραγγισμένες από τις εξεγέρσεις, δήλωσε το ΔΝΤ σήμερα.


Ο διεθνής οργανισμός καλεί επειγόντως τους ηγέτες της Μ. Ανατολής να κάνουν περισσότερα ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για ένα μεγαλύτερο εύρος του πληθυσμού, παλεύοντας συγχρόνως ενάντια στη βαθιά ριζωμένη διαφθορά. Με παρόμοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσφορία που πυροδότησε τις εξεγέρσεις σε όλη την περιοχή.

«Τα εκτυλισσόμενα γεγονότα καθιστούν φανερό πως οι μεταρρυθμίσεις και ακόμη η ταχύτερη οικονομική επέκταση… δεν μπορούν να είναι βιώσιμες εκτός και εάν δημιουργούν απασχόληση για την ταχέως αυξανόμενη εργατική δύναμη και συνοδεύονται με κοινωνικές πολιτικές για τους πιο ευάλωτους» επισήμανε το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις του οργανισμού υποδηλώνουν πως η πολιτική αναταραχή κοστίζει πολύ στην οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει πως συνολικά η οικονομία στη Μ. Ανατολή, Β. Αφρική, Αφγανιστάν και Πακιστάν θα αναπτυχθεί 3,9% φέτος, δηλαδή όσο και πέρσι αλλά 1% λιγότερο από την προ εξαμήνου πρόβλεψή του. Είναι επίσης χαμηλότερη από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας (4,4%).

Η συνολική περιφερειακή εκτίμηση του ΔΝΤ κρύβει, ωστόσο, μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των πλούσιων και των φτωχότερων χωρών της περιοχής. Το ΔΝΤ τονίζει πως οι οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο και στις οποίες περιλαμβάνονται αρκετές που πλήττονται από κοινωνικές αναταραχές θα επεκταθούν μόλις 2,3% καθώς οι τιμές των καυσίμων και τροφίμων αυξάνουν.

Πολλές εξ αυτών (Αίγυπτος, Συρία, Τυνησία) αντιμετωπίζουν επιπλέον ύφεση στα τουριστικά τους έσοδα και τις επενδύσεις σαν συνέπεια των λαϊκών εξεγέρσεων στη χώρα τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξανόμενο χρέος περιορίζει αισθητά τα περιθώρια χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ προειδοποιεί πως «ο συνδυασμός των χρηματοοικονομικών αυτών πιέσεων πρέπει να αντιμετωπισθεί γρήγορα, διαφορετικά θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη και θα εκτρέψει την συνέχιση της όποιας κοινωνικής μεταρρύθμισης».

Οι οικονομικές προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες για την Σαουδική Αραβία και τις άλλες πλούσιες χώρες που παράγουν πετρέλαιο και στις οποίες περιλαμβάνονται σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία οι : Αλγερία, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σουδάν, ΗΑΕ και Υεμένη (η Λιβύη δεν υπολογίστηκε από το ΔΝΤ λόγω του πολέμου). Υπολογίζεται πως από την άνοδο των τιμών πετρελαίου το πλεόνασμα των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών θα υπερδιπλασιασθεί κατά 380 δις.δολ. και οι οικονομίες τους θα αναπτυχθούν κατά 4,9% το 2011.
ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: