Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΤΟΝ «ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» .ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΓΙΟΥΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ

Αν και µονολεκτική, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Μπανγκλαντές ήταν καταπέλτης για τον 70χρονο νοµπελίστα Μοχάµαντ Γιουνούς και πρωτεργάτη των µικροδανείων προς τους φτωχούς. «Απορρίπτεται» απεφάνθη ο δικαστής στο τέλος της δίκης εξπρές για τα δεδοµένα της ασιατικής αυτής χώρας, αναφερόµενος στην έφεση που είχε υποβάλει εδώκαι περίπου έναν µήνα ο Γιουνούς κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επικύρωνε την απόλυσή του από την τράπεζα Grameen Bank.


Η κεντρική τράπεζα της χώρας του είχε διατάξει την αποµάκρυνσή του από τη θέσητου επικεφαλής της Grameen Bank – της τράπεζας που ίδρυσε ο ίδιος πριν από τριάντα χρόνια και µε την οποία µοιράστηκε το βραβείο Νοµπέλ Ειρήνης το 2006 – επικαλούµενη την καταστατική της δέσµευση, η οποία ορίζει ως όριο συνταξιοδότησης την ηλικία των 60 ετών.

Η εκδίωξη τουΓιουνούς από την Grameen αποτελεί το αποκορύφωµα σε µια διένεξη που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους µήνες µεταξύ της κυβέρνησης του Μπανγκλαντές και του νοµπελίστα οικονοµολόγου. Η αρχή έγινε τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν η κυβέρνηση της Ντάκας κατηγόρησε τον Γιουνούς ως υπαίτιο διαφθοράς και ότι επιβάλλοντας υψηλά επιτόκια «πίνει το αίµα» των φτωχών. Οι τελευταίοι αποτελούν τους πελάτες της τράπεζάς του, η οποία παρέχει µικρής αξίας δάνεια σε ανθρώπους χαµηλού εισοδήµατος. Τα πρώτα δάνεια που έδωσε ο Γιουνούς είχαν αξία µόλις 27 δολαρίων σε 42 γυναίκες από το χωριό Ζόµπρα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήµιο Τσιτανγκόνγκ, όπου δίδασκε ο εµπνευστής της µικροπιστωτικής. Αφορµή για την απόφασή του ήταν µια επίσκεψη ως επικεφαλής του προγράµµατος αγροτικής οικονοµίας του πανεπιστηµίου το 1974 µαζί µε οµάδα φοιτητών στην ύπαιθρο του Μπανγκλαντές που µαστιζόταν από λιµό. Τότε ο οικονοµολόγος και γιος κοσµηµατοπώλη, ο οποίος απέκτησε διδακτορικό δίπλωµα στο αµερικανικό Πανεπιστήµιο Βάντερµπιλντ, συγκλονίστηκε από την εξαθλίωση του πληθυσµού.

Σήµερατοχαρτοφυλάκιοτης Grameen αποτελείται από 1,4 δισ.

δολάρια σε καταθέσεις και χορηγήσεις 1 δισ. δολαρίων που έχουν δοθεί σε 8,3 εκατ. δανειολήπτες.

Παγκοσµίως οι πιστώσεις µικρών δανείων υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 65 δισ. δολάρια, ενώ οι δανειολήπτες αγγίζουν τα 100 εκατοµµύρια. Πρόκειται για µια «βιοµηχανία» που δύσκολα µπορεί πλέον κανείς να αγνοήσει. Αλλωστε, η «επίθεση» κατά της µικροπίστωσης δεν έχει περιοριστεί µόνο στο Μπανγκλαντές. Ενα δεύτερο κύµα αµφισβήτησης της πρακτικής έχει ξεσπάσει στην Ινδία.

Η διαµάχη µεταξύ του «τραπεζίτη των φτωχών» και της κυβέρνησης της Σεΐχ Χασίνα Βαγιέντ έχει τις ρίζες της στο 2007, όταν ο Γιουνούς επιχείρησε να δηµιουργήσει το δικό του πολιτικό κόµµα. Την εποχή εκείνη η σηµερινή πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές θεώρησε την κίνησή του επίβουλη. Τον περασµένο ∆εκέµβριο, η πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Γιουνούς ότι χειρίζεται την Grameen σαν «προσωπική του περιουσία».

Την ίδια εποχή ένα τηλεοπτικό ντοκιµαντέρ νορβηγικής παραγωγής ισχυριζόταν την ακατάλληλη µεταφορά ενός ποσού 100 εκατ. δολαρίων σε θυγατρική της τράπεζας. Πέρυσι η Νορβηγία, η οποία είχε δωρίσει το ποσό αυτό στην τράπεζα του Γιουνούς, απάλλαξε την τράπεζα αλλά και τον επικεφαλής της από κάθε ευθύνη. Οµως, το επεισόδιο άνοιξε τον δρόµο για να δεχτεί η Grameen συνεχή έλεγχο.
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πουλημένα τομάρια οι δικαστές στο Πακιστάν ! Γύρευε τι περιουσίες θα έχουνε,σα μαχαραγιάδες θα τους έχουνε αυτοί που τους λαδώνουνε!