Τρίτη, Απριλίου 12, 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής Kaoru Yosano δήλωσε πως ο σεισμός της 11/3 μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιζήμιος για την οικονομία απ' ότι αρχικά εκτιμήθηκε, υποδηλώνοντας την ανάγκη για περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις ένα μήνα μετά την καταστροφή. "Η ζημιά στην οικονομία μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν" επισήμανε σήμερα ο Yosano στους δημοσιογράφους. "Εκτός από τις διακοπές στην αλυσίδα παραγωγής και προμηθειών έχουμε την πρόσθετη σοβαρότητα της κατάστασης με το πυρηνικό εργοστάσιο" δήλωσε αναφερόμενος στην κρίση της Φουκουσίμα η οποία σήμερα θεωρήθηκε και επισήμως ως εφάμιλλη με αυτή του Τσερνόμπιλ του 1986.


Όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Naoto Kan μπορεί να χρειαστεί να προσφύγει σε νέες πωλήσεις χρέους ή σε αυξήσεις φόρων τους προσεχείς μήνες, δεδομένης της αντίθεσης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να χρηματοδοτήσει τις προκύπτουσες ελλειμματικές δαπάνες.

Ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων θα επιδεινώσει το ήδη δυσμενές κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και εάν δεν διοχετευθούν χρήματα στη πληγείσα βορειοανατολική πλευρά της χώρας και δεν αρχίσει η ανοικοδόμηση από τη κυβέρνηση οι καταναλωτές το πιθανότερο είναι να δαπανούν ολοένα λιγότερα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα εμποδίζεται δια νόμου να αγοράζει απευθείας δημόσιο χρέος από την κυβέρνηση και αντ' αυτού αγοράζει από τους πιστωτές κάθε μήνα ομόλογα αξίας 21 δισ. δολ., ένα ποσό που παραμένει αμετάβλητο τη τελευταία διετία.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: