Πέμπτη, Απριλίου 07, 2011

Ο «ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ» ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ο χαρακτηρισμός «η Εδέμ της Μεσογείου» μπορεί να είναι υπερβολικός, αλλά είναι γνώριμος και θεωρείται «ασφαλής» προορισμός για τους «διεθνείς» επισκέπτες.Ως «Εδέμ της Μεσογείου» παρουσιάζεται το αριστοκρατικό ξενοδοχείο Villa d' Este, ένα αναγεννησιακό παλάτι που βρίσκεται πάνω στη λίμνη του Κόμο, όπου οι επισκέπτες αρχίζουν να «βλέπουν» μετά την προσγείωση στο Μιλάνο της Ιταλίας. Εκεί έφτασε, χωρίς να το δημοσιοποιήσει, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας πίσω του στην Αθήνα τα «σενάρια» περί ανασχηματισμού και διορθωτικών αλλαγών στην κυβέρνηση. Ο μόνος που γνώριζε λεπτομέρειες για το ταξίδι ήταν ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

Ο «μυστικός δείπνος» για να πεισθούν οι αγορές

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναχώρησε νωρίς το πρωί -γύρω στις 8.30- από το «Ελ. Βενιζέλος» για να συμμετάσχει στο Συνέδριο περί των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές, που διοργάνωσε ο οίκος Ambrosetti στον οικισμό Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Είχε μπροστά του δυο μέρες για να συναντήσει και να ανταλλάξει απόψεις με κορυφαίους της οικονομίας και των αγορών - εκ των οποίων αρκετοί μέχρι πρόσφατα δεν είχαν εκφραστεί θετικά για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Στο διήμερο φόρουμ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για παράδειγμα με τον διεθνή οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί, που ως γνωστόν είχε «προφητεύσει» τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή», λέγεται ότι είπε δύο εικοσιτετράωρα μετά σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του διαδικτύου, ο κ. Ρουμπινί, ο οποίος, οι πληροφορίες λένε, άκουσε με προσοχή στο Κόμο την ανάλυση των δεδομένων από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Με τον κ. Ρουμπινί, είχε άλλωστε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου προ μηνών και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που οι γνωρίζοντες λένε «θέλει να ακούει και τη διαφορετική άποψη, ειδικά όταν επιμένει στη δική του».

Απέρριψαν την αναδιάρθρωση
Πίσω... στο Κόμο, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, τον Τζόζεφ Ακερμαν (πρόεδρο της Deutche Bank) και το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση προσέγγισε γρήγορα τις απόψεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξηγούσε γιατί δεν μπορεί να είναι λύση για την Ελλάδα. Βρήκε συμμάχους; Μάλλον τους... ανακάλυψε.

Από τους συνομιλητές του αρκετοί -λέγεται- ότι απέρριψαν στην κουβέντα την «άσκηση επί χάρτου» για την αναδιάρθρωση του χρέους και αντιθέτως πρότειναν πολλές άλλες «λύσεις» για να βρεθεί η χώρα κοντύτερα στον στόχο της. Από την Ιταλία, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου ο «γκουρού» των διεθνών αγορών, Τζορτζ Σόρος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Στ. Ζαββού, θα απαντούσε σε δείπνο με τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων της χώρας στα καυτά ερωτήματα.

Σε κάποιες απαντήσεις του ήταν απολύτως προσεκτικός -αν και οι συμμετέχοντες στο δείπνο -οικονομικοί παράγοντες, τραπεζίτες κ.ά.- επανέρχονταν σε θέματα και «πρωτοσέλιδους τίτλους» που σκοπίμως προσπερνούσε...

Φώφη Γιωτάκη


ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: