Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

Συγκρούεται και με τους Τυνήσιους ο Καντάφι

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στο Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν στην πόλη Ντεχίμπα της Τυνησίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, και
συγκρούονται με Τυνήσιους στρατιώτες..

Το λιβυκό πυροβολικό άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης ενώ διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ Λίβυων και Τυνήσιων στρατιωτών καθώς οι ταξιαρχίες του Καντάφι ξεκίνησαν να χτυπούν τους Λίβυους αντάρτες που βρίσκονταν στη συνοριακή πόλη.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι, μερικές ώρες αργότερα, ανέκτησαν τον έλεγχο της διάβασης Ντεχίμπα, στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, στη Μισράτα, ακούγονται σχεδόν αδιάλειπτα δυνατές εκρήξεις από την περιοχή του αεροδρομίου, γεγονός που μαρτυρά ότι οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί.




Μέχρι το μεσημέρι βλήματα όλμων και ρουκέτες έπλητταν κυρίως τα δυτικά προάστια της πόλης ενώ ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ θεάθηκε να πετά από πάνω.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν, εξάλλου, σήμερα δυνάμεις του Καντάφι που είχαν επιτεθεί στην πόλη Ζιντάν, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

«Σήμερα το πρωί το ΝΑΤΟ χτύπησε τις δυνάμεις του Καντάφι που στάθμευαν βορείως της Ζιντάν, απ' όπου είχαν περικυκλώσει την πόλη. Πέντε πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή» δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών υποστήριξε ότι μετά το ΝΑΤΟϊκό πλήγμα οι δυνάμεις του Καντάφι δεν ξαναβομβάρδισαν την πόλη.

Στο μεταξύ ο λαός της Λιβύης, που υπομένει τα δεινά του πολέμου, ανάμεσα στους άλλους
κινδύνους που διατρέχει, είναι πλέον πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και το φάσμα της πείνας μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αναπλήρωση των προμηθειών, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Ο Νταλί Μπελγκασαμί, διευθυντής του σκέλους του Προγράμματος, για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, είπε ότι η δυσκολία πρόσβασης στα λιμάνια της χώρας και η έλλειψη καυσίμων αλλά και σκληρού συναλλάγματος αναμένεται να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την ήδη παρούσα ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη.

Υπολογίζεται ότι υπήρχαν περίπου 2,5 εκατομμύρια εργάτες προερχόμενοι από χώρες του τρίτου κόσμου, που εργαζόντουσαν στη Λιβύη πριν ξεσπάσει η κρίση, όταν οι διαδηλώσεις για ελευθερία και δημοκρατία του λαού της χώρας, συνάντησαν τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις τις πιστές στο καθεστώς του Καντάφι.

Περίπου 500.000 από αυτούς έχουν εγκαταλείψει ήδη την περιοχή, και ανάμεσά τους οι περισσότεροι που απασχολούνταν σε τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, όπως στην αρτοποιία και παρόμοιες δραστηριότητες στη βιομηχανία των τροφίμων.

Καταθέτοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής του
Προγράμματος για την περιοχή επεσήμανε ότι χρειάζεται να αναπληρωθούν τα αποθέματα της τροφής και οι υποδομές για την ντόπια παραγωγή, ειδικά σε τροφές για τα ζώα και να αποκατασταθούν τα δίκτυα των κοινωνικών υπηρεσιών όπως αυτό της διανομής τροφίμων.

Την ίδια ώρα, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράϊς, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στρατεύματα πιστά στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όλο και περισσότερο εμπλέκονται σε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας, μερικοί δε κατόπιν χρήσης του φαρμάκου κατά της ανδρικής ανικανότητας Βιάγκρα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν διπλωμάτες του Οργανισμού στους δημοσιογράφους στην
κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κρίση στη Λιβύη, η
Αμερικανίδα πρέσβης, έθεσε το θέμα παρουσιάζοντας τις αυξανόμενες καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής παραβατικότητας από τα στρατεύματα του Καντάφι.

Το ζήτημα είχε δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σε βρετανική εφημερίδα.

ΠΡΕΖΑ TV
29/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: