Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Χτύπησε «κόκκινο» η ραδιενέργεια

«Κόκκινο» χτύπησαν τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό κοντά στον λαβωμένο σταθμό της Φουκουσίμα ? ανιχνεύτηκαν 7,5 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του επιτρεπτού- ωθώντας την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να θεσπίσει για πρώτη φορά ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ραδιενέργειας στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Κι ενώ Ιάπωνες επιστήμονες διεξάγουν μετρήσεις ραδιενέργειας στα σχολεία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των ελαττωματικών πυρηνικών μονάδων, συνεχίζεται η ρίψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Χτες, μάλιστα, η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια θα γίνουν αισθητές και σε άλλες χώρες. Οι Αρχές της περιφέρειας Φουκουσίμα διέταξαν τη διεξαγωγή μετρήσεων σε 1.400 νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου.
Από την 1η Απριλίου που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι Ιάπωνες γονείς απευθύνονταν στις Αρχές αν μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές. Σύμφωνα με το BBC, Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αρκεί τα παιδιά να βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, πάντως, δεν σχεδιάζει να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα.





Στο μεταξύ, οι τεχνικοί που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο: είναι ζωτικής σημασίας η ψύξη του καυσίμου των αντιδραστήρων και του αποθηκευμένου στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου αλλά όσο χρησιμοποιούν νερό, αυξάνονται οι συγκεντρώσεις υψηλά ραδιενεργού ύδατος.
Η Τepco ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ελέγχους ακολουθώντας τη ροή του ύδατος ώστε να προχωρήσει σε φραγή της διόδου προς τη δεξαμενή που έχει υποστεί ρήγμα, σύμφωνα με τον Χιντεχίκο, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.
Την ίδια ώρα, μια τεράστια πλωτή πλατφόρμα θα μετακινηθεί προς τον πυρηνικό σταθμό για να αποθηκεύσουν σε αυτήν νερό μολυσμένο από ραδιενεργά σωματίδια. Στο Τόκιο, η μετοχή της διαχειρίστριας εταιρείας κατέρρευσε χτες εξαιτίας της μεταφοράς στον ωκεανό χιλιάδων τόνων ραδιενεργού ύδατος που προέρχεται από τους αντιδραστήρες του σταθμού.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: