Τετάρτη, Απριλίου 20, 2011

ΑΛΜΥΡΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΩΝ... ΣΕΝΑΡΙΩΝ

Αντίθετες σε κάθε ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κοµισιόν, σύµφωνα µε επίσηµες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών. Τη στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας διατύπωσε χθες και ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ Τίµοθι Γκάιτνερ.

Ωστόσο τα σενάρια για αναδιάρθρωση εξακολουθούν να δηµοσιεύονται στον ξένο Τύπο και ιδιαίτερα τις τελευταίες ηµέρες στον γερµανικό. Ετσι, διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα τα spreads των ελληνικών κρατικών οµολόγων αλλά και οι αποδόσεις τους. Με αλµυρό επιτόκιο δανείστηκε χθες ξανά η Ελλάδα, που συγκέντρωσε 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραµµάτια τρίµηνης διάρκειας.

Σε συνέντευξή του στη«Wall Street Journal» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ξεκαθάρισε ότι «το πρόγραµµα (δηµοσιονοµικής προσαρµογής) πρέπει να εφαρµοστεί» όταν ρωτήθηκε για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times Deutschland» ο ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και µέλος του ∆.Σ. της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Εκπρόσωπος της Κοµισιόν ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ σαφής η άρνησή µας» για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, στη διαδικτυακή έκδοσή του το περιοδικό «Σπίγκελ» έγραψε ότι «η Ευρώπη φοβάται για έµφραγµα της Ελλάδας». Ο πρόεδρος του Συνδέσµου κρατικών γερµανικών τραπεζών Κρίστιαν Μπραντ είπε επίσης πως οι τράπεζες στη Γερµανία θα άντεχαν µια τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ενα “κούρεµα” δεν θα ήταν το τέλος του κόσµου», είπε στο Reuters.

Αναδιάρθρωση αλλά όχι άµεσα προβλέπει σε έκθεσή της και η Deutsche Bank. Δημοπραςια. Κεφάλαια 1,625 δισ. ευρώ άντλησε χθες µέσω δηµοπρασίας τρίµηνων εντόκων γραµµατίων η ελληνική κυβέρνηση, µε τσουχτερό όµως επιτόκιο 4,10%. Στην προηγούµενη δηµοπρασία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο η Αθήνα είχε πληρώσει επιτόκιο 3,85%. Αυτή τη φορά, µάλιστα, η έκδοση καλύφθηκε µόνο κατά 36% από ξένους επενδυτές, έναντι 60% στην προηγούµενη δηµοπρασία. Τα spreads των 10ετών κρατικών οµολόγων παρέµειναν και χθες πάνω από τις 1.110 µονάδες, που είναι τα υψηλότερα όλων των εποχών.


ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: