Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Στη Βουλή έφτασε το θέμα των ασφυκτικών συνθηκών κράτησης στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, μετά την άρνηση της διοίκησης των φυλακών Διαβατών να παραλαμβάνει κρατούμενους.Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Μ», κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας να ενημερωθεί εάν πρόκειται να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στα κρατητήρια της Ασφάλειας στοιβάζονται σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 80 κρατούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων φτάνουν στο σημείο να παραμένουν εκεί μέχρι και δύο μήνες μέχρι να οδηγηθούν στις φυλακές Διαβατών. Η διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος εξακολουθεί να αρνείται την παραλαβή άλλων κρατουμένων, παρότι σε συνεννόηση με τον ειδικό γραμματέα Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε αποφασιστεί η μεταφορά τους και σε άλλες φυλακές ώστε να μην παρατείνεται η κράτησή τους στην Ασφάλεια.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις περιγράφεται μία ζοφερή εικόνα, που οφείλεται κυρίως στον υπερπληθυσμό, στην κακή υποδομή, στις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής καθώς και στην ελλιπή καθαριότητα και την έλλειψη κρεβατιών, κουβερτών, ειδών υγιεινής και χώρων προαυλισμού», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κουβέλης. Οι κρατούμενοι της Ασφάλειας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, προχώρησαν πριν από λίγες μέρες σε απεργία πείνας, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επισημαίνει τον υπερπληθυσμό τόσο στα κρατητήρια όσο και στις φυλακές Διαβατών, όπου ο αριθμός των φυλακισμένων είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο.
Χαρακτηριστικά για τις συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια είναι όσα περιγράφουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι σε επιστολή τους που απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον γενικό αστυνομικό διευθυντή και στον Συνήγορο του Πολίτη. «Τα κλινοσκεπάσματα είναι σε άθλια κατάσταση, άπλυτα και βρόμικα για άγνωστο χρονικό διάστημα, και χρησιμοποιούνται από δεκάδες κρατούμενους, με συνέπεια να εγκυμονούνται κίνδυνοι μεταδοτικών ασθενειών», αναφέρουν.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτά τα κρατητήρια φιλοξενήθηκαν ο Τσουκάτος και ο Αλογοσκούφης;

Και ο Παπαντωνίου;