Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΜΜΑΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΚΑΤΑΘΕ¬ΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΕ

Τις «άγιες καταθέσεις» σε τράπεζες του εξωτερικού, που έχουν οι... καλόγριες της Ι. Μονής Προς Εμμαούς Λαγκαδά, φωτογράφισε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας. Αναφέρθηκε στις μοναχές για να τονίσει ότι «χρήματα έβγαλαν στο εξωτερικό από επιχειρηματίες μέχρι καλόγριες».Αλλωστε οι καλόγριες του συγκεκριμένου μοναστηριού περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με καταθέτες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ελέγχονται με διασταύρωση στοιχείων για φοροδιαφυγή.



Οι «αμαρτίες» της συγκεκριμένης μονής έχουν μακρά προϊστορία, καθώς άνθρωποι της εμπλέκονται σε χρηματιστηριακές απάτες με εκατοντάδες θύματα, που τους εμπιστεύτηκαν τις καταθέσεις τους, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και με βάση το σχετικό πόρισμα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για απάτη ύψους 17 εκατ. ευρώ, κατά παντός υπευθύνου.

Η κομπίνα
Πρωταγωνιστής στην «ιερή» κομπίνα φέρεται ότι ήταν ο μοναχός Μ., που με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης του μοναστηριού προσέγγιζε άτομα που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο ή είχαν πνευυματική σχέση μαζί του και τα έπειθε να αγοράσουν αγροτεμάχια. Οι αγορές γίνονταν σε πολύ χαμηλά ποσά, όπως ήταν και η πραγματική τους αξία, δηλαδή 8.000-10.000 ευρώ, στη συνέχεια όμως τα ίδια αγροτεμάχια μεταβιβάζονταν στη Μονή με συμβόλαια σε τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Με τα νέα διογκωμένα συμβόλαια, το μοναστήρι έπαιρνε δάνεια από τράπεζες, προσημειώνοντας τα ακίνητα για ποσά πολλαπλάσια της πραγματικής αξίας. Στη συνέχεια ακολουθούσε το ξέπλυμα των χρημάτων με τη βοήθεια και της offshore εταιρείας που είχε συστηθεί από το 2007 στη Λιβερία. Η Λιβερία, μαζί με τις Μπαχάμες, τις Γραναδίνες, τον Αγιο Βικέντιο και τα νησιά Μαρσάλ θεωρούνται οι φορολογικοί παράδεισοι, όπου και Ελληνες έχουν ιδρύσει offshore, μέσω των οποίων -και συνήθως με τριγωνικές διαδρομές και σε άλλες χώρες- διακινούν τεράστια ποσά, χωρίς να καταβάλλουν φόρους.

Η υπόθεση της «ιερής» απάτης με τη Μονή Εμμαούς ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2008, την περίοδο των αποκαλύψεων του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Μάλιστα το έναυσμα έδωσαν οι αποκαλύψεις του ζεύγους Κουκουβίνου - Σωτηροπούλου, οι οποίοι στη δική τους έρευνα έπεσαν πάνω και στα «περίεργα» συμβόλαια της Εμμαούς. Ετσι με εντολή τού τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργου Μπόμπολη, ξεκίνησε έρευνα που ανατέθηκε στην τότε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέληξε στο προαναφερόμενο πόρισμα.

Από τη Μονή το ΣΔΟΕ έχουν ήδη κατάσχει έγγραφα, έχουν δεσμεύσει λογαριασμούς τραπεζών του μοναστηριού και προσωπικά της ηγουμένης Φιλοθέης, όπως και ποσά που σχετίζονται με τη δραστηριότητα δύο χρηματιστηριακών, που εμπλέκονται σε απάτη με θύματα εκατοντάδες επίδοξους επενδυτές.

Κατηγορούμενη με άλλους 17
Στο σκαμνί για μετοχές «φούσκες»

Η ηγουμένη φαίνεται να έχει πείσει τις Αρχές πως δεν φέρει ευθύνες για την κομπινα με τα ακίνητα με επίκεντρο το μοναστήρι της, δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις υποθέσεις μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία εμφανιζόταν να συμμετέχει στο Δ.Σ. και πρωταγωνίστησε σε χρηματιστηριακό «κανόνι» με θύματα εκατοντάδες επενδυτές. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, η ηγουμένη μαζί και με άλλα 17 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για απάτη από κοινού, κατ' εξακο­λού­θηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Η παραπομπή της αφορά σε μία από τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για την απάτη, η οποία έγινε από τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας συμμετοχών «Ρούμπικον ΑΕ» και της θυγατρικής της, χρηματιστηριακής εταιρείας, «Γένεσις ΑΧΕΠΕΥ» σε βάρος επενδυτών.

REAL ESTATE
Δεν ήξερε τι υπέγραφε στο σκάνδαλο των 17 εκατ.

Ο δρόμος προς Εμμαούς είναι στρωμένος με... εκατομμύρια ευρώ. Το γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου Εμμαούς, μεταξύ του Ορους Χορτιάτη και της λίμνης Κορώνειας στα όρια του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο σκανδάλων εκατομμυρίων ευρώ, επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο προσκήνιο με αφορμή τις αναφορές από την Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και από το ΣΔΟΕ, για «καλόγριες που έχουν φυγαδεύσει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό».

Το ένα από τα σκάνδαλα έχει να κάνει με μια «ιερή κομπίνα που έστησαν δύο μοναχοί από το Αγιον Ορος -πνευματικοί της Μονής Εμμαούς-, ένας δικηγόρος και άλλα άτομα, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, με αποτέλεσμα να καρπωθούν ένα ποσό πάνω από 17 εκατ. ευρώ, ενώ στην όλη απάτη χρησιμοποιήθηκε και μια offshore εταιρεία στη Λιβερία.

Τον Φεβρουάριο και με βάση το πόρισμα έρευνας των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, που παρέδωσαν στον γ' ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην όλη υπόθεση φερόταν να εμπλέκεται αρχικά και η ηγουμένη της Μονής. Τελικά όμως σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή, φέρεται να γίνονται αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της ότι εξαπατήθηκε, της υπέκλεψαν την υπογραφή της και ότι η ίδια δεν έφερε ευθύνες για την κομπίνα. Η απάτη αποκαλύ­φθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι στα συμβόλαια για την αγορά ακινήτου αναφερόταν αξία πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής και οι τρεις ενθυλάκωναν τη διαφορά, που ήταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ- ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νέα φούσκα έσκασε....

Ανώνυμος είπε...

Ekso o xristianismos ap'tin ellada!!!

Arketa m'auton ton karkino.ton poulo siga siga