Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

«ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Τα δύσκολα για την Ελλάδα τώρα έρχονται και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, επισημαίνει ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της τρόικας, Σερβάζ Ντερόοζ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στη βελγική οικονομική εφημερίδα «De TIJD», με τίτλο «Η ελληνική εξυγίανση είναι επώδυνη αλλά εφικτή».
Αναφερόμενος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ο Σ. Ντερόοζ είπε ότι κατά το πρώτο 6μηνο «έγινε πολύ καλή δουλειά». Παρατήρησε όμως ότι τεχνικά ήταν αρκετά απλές οι αποφάσεις για περικοπές και μειώσεις μισθών καθώς και συντάξεων. Τώρα, είπε, υπάρχουν στην ατζέντα πολύ πιο δύσκολες αποφάσεις που αφορούν μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά τον υγειονομικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Απαιτείται λοιπόν περισσότερος χρόνος, ενώ υπάρχουν και πολιτικές αντιστάσεις. Για τον Σ. Ντερόοζ θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια μέχρι να επανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών...



Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Σ. Ντερόοζ είπε ότι «θα ήταν καταστροφικό». Τα οφέλη είναι υπερεκτιμημένα, πρόσθεσε, ενώ το κόστος θα είναι μεγάλο. Και αυτό διότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Θα δέχονταν λοιπόν ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση. Επιπλέον η κυβέρνηση θα συνέχιζε να χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά λίγοι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να τη δανείσουν, παρά μόνο με πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου, κάτι που θα οδηγούσε σε μια νέα φάση της κρίσης χρέους».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα υπάρξουν επιπτώσεις και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ο Σ. Ντερόοζ δεν βρίσκει υπερβολική την άποψη ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την οικονομική σταθερότητα και από την περίπτωση Lehman Brothers». «Αν οι Ελληνες δεν διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους» κατέληξε.
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: