Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ . ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Η μη ανανέωση των ιατρικών μηχανημάτων στο ΕΣΥ για μια τουλάχιστον δεκαετία προκαλεί χάσμα τεχνολογικών δυνατοτήτων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Οι ελλείψεις στον τομέα της ακτινοθεραπείας είναι εγκληματικές. Πολλά αξιόμαχα νοσοκομεία έχουν μείνει πίσω στον τομέα των εξοπλισμών, ενώ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη στρατηγική ανάπτυξή τους εκμεταλλεύονται τα κενά για κερδοφόρες επενδύσεις (ένας κύκλος ακτινοθεραπείας στον ρινοφάρυγγα μπορεί να στοιχίσει έντεκα, δεκαπέντε ή 18.000 ευρώ).
Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν διαθέτει εξοπλισμό για εξειδικευμένες τεχνικές, όπως η ακτινοθεραπεία με πεδία διαμορφούμενης έντασης (IMRT), που παρέχει τη δυνατότητα να χορηγούνται πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας στον όγκο, με εξαιρετική ακρίβεια στόχευσης και μεγάλη προστασία των γύρω υγιών ιστών. Αυτό σημαίνει ότι μια μεγάλη κατηγορία ασθενών με καρκίνο στο κεφάλι ή τον ρινοφάρυγγα, στρέφεται υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα για να μη χάσει τις ευκαιρίες για πλήρη ίαση. Επειδή όμως το κόστος είναι μεγάλο και οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, το θέμα αποκτά εξαιρετική σοβαρότητα. «Μόνο στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Παναγιώτης Παντελάκος, «εγκαταστάθηκε σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, αλλά χρησιμοποιείται για πέντε μόλις παιδιά με χειριστή έναν μόνο ακτινοφυσικό και αυτόν με απόσπαση».



Μόνιμη διαβούλευση

Η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω των ΕΣΠΑ, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας καθυστερεί, ενώ παρατηρείται μια πολιτική αδυναμία καθορισμού των προτεραιοτήτων που συνεπάγεται και οικονομικό κόστος. «Το υπουργείο θα πρέπει να οριοθετήσει το πλαίσιο του σχεδιασμού του γιατί είμαστε σε μια μόνιμη διαβούλευση χωρίς να βλέπουμε φως στον ορίζοντα», δήλωσε στην «Κ» ο μηχανικός βιοϊατρικής τεχνολογίας Χρήστος Καζάσης, που προχώρησε σε καταγραφή όλων των ιατρικών μηχανημάτων κατά υγειονομική περιφέρεια στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Υπήρξε μια πίεση προς τις εταιρείες να ολοκληρωθούν τεχνικές προδιαγραφές για τα μηχανήματα έως τις 10 Οκτωβρίου ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες για τα ΕΣΠΑ. Από τότε έχουν περάσει έξι μήνες, και κανένας διαγωνισμός δεν έχει βγει στον αέρα. Το θέμα είναι ότι ένας διαγωνισμός στην Ελλάδα διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο. Φοβάμαι μήπως φτάσουμε στο 2012 και το 2013 που θα ολοκληρωθούν τα ΕΣΠΑ και ψάχνουμε να βρούμε τι πήγε στραβά και δεν προχώρησαν».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια μηχανημάτων (Γ΄ κάμερα, λαπαροσκοπικό ψηφιακό χειρουργείο και σύστημα βιοψίας μαστού) από το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγ. Σάββας». «Η προμήθεια εξοπλισμού «μπλοκάρει» από την έλλειψη σαφούς στόχευσης και προτεραιοτήτων που δεν τέθηκαν όταν έπρεπε από το υπουργείο Υγείας», λέει ο κ. Καζάσης. «Εν μέσω κρίσης, οι περιφέρειες της χώρας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας ενέκριναν την αγορά ψηφιακών ακτινολογικών μηχανημάτων κόστους 150.000 ευρώ το ένα, για 15 Κέντρα Υγείας της Κρήτης και της Μακεδονίας, όταν τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής που δέχονται χιλιάδες ασθενείς, διαθέτουν ακτινολογικά μηχανήματα 15ετίας. Μήπως ξεχνάμε ότι στο κόστος περιλαμβάνεται και εθνική συμμετοχή; Με το 1/6 της τιμής τα Κέντρα Υγείας μπορούν να αγοράσουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα και να περισσέψουν χρήματα για έναν ακόμη γραμμικό επιταχυντή, που τόσο χρειαζόμαστε για τον καρκίνο».

Eυέλικτες διαδικασίες

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το θέμα εξετάζει ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης. «Φοβάμαι», καταλήγει ο Χρήστος Καζάσης, «επειδή ο καιρός περνάει και η τεχνολογία εξελίσσεται, μην το πάθουμε όπως με τα stent, όπου προϊόντα νέας τεχνολογίας μπορεί να μείνουν έξω από τα νοσοκομεία, επειδή καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτες διαδικασίες για να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο του κρατικού συστήματος, όπως κλειστοί διαγωνισμοί με πρόσκληση ενδιαφέροντος. Οι εταιρείες που είναι στον χώρο θα κληθούν να διαπραγματευτούν και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα».

Της Γαληνης Φουρα

ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: