Παρασκευή, Απριλίου 22, 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΙΜΠΕΡΟ

Οι επιστήμονες της έχουν κηρύξει πόλεμο, οι μεγαλοβιομηχανίες την υπερασπίζονται και οι γονείς εξακολουθούν να μην ξέρουν τι να κάνουν...
Ο λόγος για την περιλάλητη χημική ουσία «Δισφαινόλη Α» (bisphenol Α ή ΒΡΑ) -η χρήση της οποίας για την κατασκευή πλαστικών μπιμπερό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης: απαγορεύεται εφεξής σε όλη την Ε.Ε. λόγω ενδεχόμενων επιβλαβών επιπτώσεων που μπορεί να έχει σε βρέφη και μικρά παιδιά.



Η «Δισφαινόλη Α»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (http://eur-lex.europa.eu), με ανακοίνωσή της, ουσιαστικά συνιστά στους γονείς να χρησιμοποιούν στο εξής γυάλινα μπιμπερό για τα βρέφη, καθώς από 1 Μαΐου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση σε όλη την Ευρώπη των μπιμπερό από πλαστικό. Οπως ενημερώνει σχετικά η γενική διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην ανωτέρω απαγόρευση εκτιμώντας ότι υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πρόκληση δυσμενών επιπτώσεων από την έκθεση των βρεφών στη Δισφαινόλη Α μέσω των πολυκαρβονικών μπουκαλιών βρεφικής διατροφής».

Από 1 Ιουνίου 2011, μάλιστα, η Ε.Ε. θέτει σε απαγόρευση και τις σχετικές εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Η Δισφαινόλη Α είναι το κύριο συστατικό του πολυανθρακικού πλαστικού, του διαφανούς και ανθεκτικού είδους πλαστικού που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την κατασκευή προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως δοχεία φαγητού, πλαστικά μπουκάλια, κονσέρβες. Παρότι μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αβλαβής, τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι όταν η ουσία αυτή εισέλθει στον οργανισμό, διαταράσσει σοβαρά την ενδοκρινική ισορροπία του.
Κ.ΑΝΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: