Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

"Είμαστε όμηροι", είπε χθες σε συνέντευξη τύπου αντιπροσωπεία του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί.
Το πρόβλημα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απασχολούνται με το ίδιο καθεστώς στα ΤΕΙ όλης της χώρας πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια μετά τις συνεχόμενες περικοπές των δαπανών, που για τα ΤΕΙ έφτασαν το 30%. Όπως εξήγησαν χθες οι ίδιοι, "με παρότρυνση του υπουργείου Παιδείας η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ ζητάει από τα τμήματα την περικοπή κατά 40% τού επί σύμβαση εκπαιδευτικού προσωπικού. Πολλοί από εμάς θα πάψουμε έτσι να εργαζόμαστε στο ΤΕΙ, θα θέλαμε όμως πριν αποχωρήσουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ίδρυμα", τόνισε χθες ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΤΕΙΘ Νικόλαος Αβραμίδης.



Επικίνδυνα εργαστήρια
Η εκπαιδευτική διαδικασία στο ίδρυμα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα. Η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού θα έχει άμεση συνέπεια τον μικρότερο αριθμό τμημάτων ανά μάθημα και σειρά προτεραιότητας για συμμετοχή σε αυτά, με αποτέλεσμα την παράταση του χρόνου σπουδών.
Για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα του προηγούμενου εξαμήνου και παρά τα προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί τα εργαστηριακά μαθήματα γίνονταν με την αναλογία ένας καθηγητής για 35 άτομα. Μάλιστα σε ορισμένα εργαστήρια, όπως αυτό των Οχημάτων, η αναλογία ήταν ένας καθηγητής για 84 άτομα. Η κατάσταση είναι ακόμη και επικίνδυνη για ορισμένα μαθήματα, όπως αυτά που γίνονται στο Εργαστήριο Χημείας, όπου οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με υγρά διαλύματα. Γι’ αυτό και τα μαθήματα θα πάψουν πλέον να έχουν τον χαρακτήρα της πρακτικής και θα εξελιχθούν σε μια απλή επίδειξη. Όλα τα παραπάνω, για ένα ίδρυμα που βασίζεται στην πρακτική εκπαίδευση και στην εφαρμογή, σημαίνουν σαφή υποβάθμιση των σπουδών.

Σχέδια ιδιωτικοποίησης
"Το τελευταίο διάστημα έχουμε ακούσει διάφορες προτάσεις από τους υπεύθυνους του υπουργείου Παιδείας. Το σκεπτικό όλων αυτών των προτάσεων είναι να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για να βρούμε χρήματα. Για παράδειγμα, προτάθηκε να υποθηκευτεί ακίνητη περιουσία του ΤΕΙΘ, για να λάβουμε δάνειο από τράπεζα. Υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής οι σπουδαστές αγοράζουν μόνοι τους τα εργαλεία. Είναι σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα αγοράζουν μόνοι τους οι σπουδαστές τα βιβλία τους. Μας πρότειναν μέχρι και να καλλιεργούμε τον λαχανόκηπο και να πουλάμε τα προϊόντα. Ας μας πούνε ανοιχτά τι ακριβώς θέλουν από εμάς. Δεν μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς να πληρωνόμαστε. Ορισμένοι από εμάς δεν έχουμε ούτε ασφάλιση ΙΚΑ", τόνισαν οι εργαζόμενοι.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com
ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: