Σάββατο, Απριλίου 16, 2011

«ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, διαψεύδει τις κατηγορίες που περιέχονται σε διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ, το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο WikiLeaks και το οποίο τον θέλει να ζήτησε χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα και Κολομβιανούς αντάρτες για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου, Ραφαέλ Κορέα, το 2006.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο αναδημοσίευσαν εγχώρια ΜΜΕ, Αμερικανοί διπλωμάτες αναπαράγουν τους ισχυρισμούς μιας πηγής τους κατά την οποία ο Ρικάρδο Πατίνιο ζήτησε χρήματα από την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), πριν από πέντε χρόνια, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Κορέα. Και πως, ακόμη δυο πηγές, υποστήριξαν ότι ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.



"Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως ψευδείς", είπε ο Πατίνιο σε συνέντευξη Τύπου και επέκρινε τα ΜΜΕ στον Ισημερινό διότι αναπαρήγαγαν ως γεγονότα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι αναπαράγουν επιλεκτικά κάποια τηλεγραφήματα που δημοσιοποιεί το WikiLeaks με κριτήριο το εάν θεωρούν πως αυτά πλήττουν την κυβέρνηση του προέδρου Κορέα, εν όψει του δημοψηφίσματος του Μαΐου στο οποίο θα κριθεί σειρά μεταρρυθμίσεων από το λαό της χώρας.

Ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού -από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κορέα που ανέλαβε την εξουσία στη λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ το 2007 και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συμμαχίας των αριστερών ηγετών στην περιφέρεια- εμφανίστηκε λάβρος και κατά των "κουτεντέδων κατασκόπων" που δουλεύουν για την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ο σάλος, που προκλήθηκε μετά τη δημοσίευση του τηλεγραφήματος, είχε σαν αποτέλεσμμα να αποπεμφθεί από τον Ισημερινό η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κίτο μετά και την αποκάλυψη ενός ακόμη διπλωματικού τηλεγραφήματος των ΗΠΑ, στο οποίο διατυπωνόταν ο ισχυρισμός πως ο Κορέα ανέχεται φαινόμενα διαφθοράς στην αστυνομία. Ως κίνηση αντιποίνων ακολούθησε η απέλαση του πρεσβευτή του Ισημερινού στην Ουάσινγκτον.
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: