Πέμπτη, Απριλίου 21, 2011

ΆΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε νόμο με τον οποίο αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις.
Ο Άσαντ επικύρωσε το διάταγμα 161 το οποίο ορίζει το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 1963 όταν ήρθε στην εξουσία το κόμμα Μπάαθ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.



Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, είναι από τα βασικά αιτήματα του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του Άσαντ, που συγκλονίζει τη χώρα από στις 15 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 200 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο η άρση του νόμου, που επέτρεπε στον Άσαντ να δικαιολογεί αυθαίρετες συλλήψεις και να απαγορεύει κάθε είδους εναντίωση στην εξουσία του, έχει συμβολική σημασία καθώς μια σειρά από άλλους νόμους, που εξακολουθούν να υφίστανται, δίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας μεγάλη εξουσία.

Ο πρόεδρος της Συρίας επικύρωσε επίσης ένα διάταγμα "το οποίο ορίζει την κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας", οι αποφάσεις του οποίου δεν υπόκεινται σε έφεση και ένα τρίτο "για τη ρύθμιση των ειρηνικών διαδηλώσεων, που είναι βασικό δικαίωμα που διασφαλίζεται από το σύνταγμα".

Ο ακτιβιστής και διακεκριμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χάιταμ αλ Μάλεχ απέρριψε το νόμο δηλώνοντας ότι η κίνηση αυτή του Σύρου προέδρου είναι "άχρηστη" αν δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους.

"Το πρόβλημα είναι ότι η κυβερνώσα τάξη και οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε όσμωση με το δικαστικό σύστημα και ότι η νομοθεσία εξαιρεί τις δυνάμεις ασφαλείας από το να υπόκεινται σε ποινικές διώξεις", δήλωσε ο Μάλεχ, δικηγόρος και πρώην δικαστής.

Ο Μάλεχ, 80 ετών, ζητεί εδώ και χρόνια την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ το 1963 όταν ανήλθε στην εξουσία το κόμμα Μπάαθ και την αποκατάσταση της έννομης τάξης που κατέλυσε το κόμμα.

Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία αποτελεί "ένα θετικό βήμα" αν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας δεν παραβιάσουν τους νόμους, δήλωσε ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

"Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας είναι ένα θετικό βήμα, όμως θα ελέγξουμε τις επόμενες ημέρες τις πράξει των υπηρεσιών ασφαλείας και θα δούμε αν θα υπάρξουν παραβιάσεις των νόμων", δήλωσε ο Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Τώρα περιμένουμε την απελευθέρωση των χιλιάδων καταδικασθέντων" από αυτό το δικαστήριο, πρόσθεσε.

Μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης "οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να απελευθερωθούν, οι διαφωνούντες που είναι στην εξορία να επιστρέψουν, να απαγορευθούν οι συλλήψεις και να επιτραπούν οι διαδηλώσεις, όμως (οι αρχές) δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το νόμο", έγραψαν οι διαφωνούντες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πριν την επικύρωση του σχετικού νόμου από τον Άσαντ.

ΠΡΕΖΑ TV
21-4-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: