Παρασκευή, Απριλίου 08, 2011

ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ..ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ…

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν από την Πορτογαλία να επεκτείνει τα οικονομικά μέτρα πέραν του σημείου που έχει ήδη προτείνει η απερχόμενη κυβέρνηση, αν θέλει να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο ότι θα λάβει τη βοήθεια που ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λύγισε στις πιέσεις των αγορών και των υπόλοιπων χωρών μελών, έγινε το τρίτο κράτος της ευρωζώνης που ζητάει βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.


Οι υπουργοί οικονομικών των 17 χωρών της Ένωσης συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη νωρίτερα την Παρασκευή για να συζητήσουν το πρόβλημα της κρίσης που έχει στοιχειώσει την Ευρώπη για περισσότερο από έναν χρόνο, έχοντας ως επίκεντρο την Πορτογαλία.

"Το πακέτο των μέτρων πρέπει να είναι πραγματικά αυστηρό γιατί διαφορετικά δεν έχει νόημα να εγγυηθούμε το δάνειο κανενός", είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Χίρκι Κατάινεν: "Και πρέπει να είναι σκληρότερο απ' αυτό που έχει καταψηφίσει το κοινοβούλιο".

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι περίμενε από την Πορτογαλία να προτείνει συγκεκριμένα βήματα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα όταν η βουλή απέρριψε το νέο πακέτο λιτότητας που είχε προτείνει ο ίδιος προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα του να πετύχει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος το 2011.

Ωστόσο, ο Σόκρατες παραμένει στη θέση του μέχρι τις επερχόμενες εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένες στις 5 Ιουνίου. Παρότι η αντιπολίτευση στήριξε το αίτημα για οικονομική βοήθεια, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστούν αναμένεται να είναι σκληρές, ενώ θα χρειαστεί διακομματική συναίνεση.

"Χρειαζόμαστε τη δέσμευση της χώρας, όχι μόνο τη δέσμευση της κυβέρνησης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέιρα δος Σάντος: "Πιστεύω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν".

Η Λισαβόνα αναμένεται να ζητήσει 80-85 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια, δηλαδή περίπου το ίδιο ποσό με την Ιρλανδία, αλλά μικρότερο από την Ελλάδα που έλαβε 110 δισ., πριν έναν χρόνο.

Απέξω η Ισπανία

Στην ίδια συνάντηση, οι υπουργοί προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η επιδημία που έχει εξαπλωθεί σαν ιός στην νότια περιφέρεια της νομισματικής ένωσης, δεν θα χτυπήσει τον μεγαλύτερο γείτονα της Πορτογαλίας, την Ισπανία που αγωνίστηκε φέτος να αναμορφώσει την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό της σύστημα, όπως και της τράπεζες της προκειμένου να αποφύγει την ίδια μοίρα.

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγάδο, είπε ότι "δεν τίθεται θέμα" δανειοδότησης για τη χώρα της, ενώ ο επίτροπος των Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι σίγουρος πως η Ισπανία δεν τη θα χρειαστεί βοήθεια.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον για την ώρα, οι αγορές φαίνεται να συμφωνούν. Το ευρώ σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου εδώ και δεκαπέντε μήνες, αν και αυτή η άνοδος υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των πιο αδύναμων οικονομιών της ζώνης, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις αδυναμίες της Ισπανίας και ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα της που παλεύει να ανακάμψει.

Το κόστος του δανείου

Ο Ρεν είπε ότι αναμένει τους υπουργούς να δώσουν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαπραγματευτούν ένα πακέτο με την Πορτογαλία. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. , αυτή η "τρόικα" πρέπει να στείλει τους εκπροσώπους της στη χώρα που ζητά οικονομική βοήθεια για να καθορίσει τις παραμέτρους του προγράμματος υποστήριξης και να διαμορφώσει ένα μνημόνιο συνεργασίας.

Στην τρέχουσα συνάντηση, οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν επίσης το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα χρεώσουν για τα δάνεια τους, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η Ιρλανδία μετά τον τελευταίο γύρο των stress test.

Επίσης, στο μικροσκόπιο θα μπει και η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα η χώρα μας πρόκειται να ανακοινώσει μεγαλύτερο έλλειμμα για το 2010 σε σχέση με το αναμενόμενο. Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν διαρκώς οι εκτιμήσεις πως η Αθήνα μπορεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παραδέχονται ανεπίσημα ότι αυτό το βήμα ίσως είναι αναπόφευκτο.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση και ηγέτες άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης έχουν αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο.

ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αυτοί οι ανθρώποι (Πορτογάλοι) επειδή έκατσα 3 μήνες το 2004 στην Λισαβόνα (καμία σχέση με το Euro)ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πεινάγανε και πεινάνε...Τότε,που εδώ κάνανε πάρτι τα SUV στα πάρκινγκ της Παραλιακής,εκεί δουλεύανε για 300Ευρώ τον μήνα..
Εμείς είχαμε (και εχουμε νομιζω) μεγαλύτερο στόλο Πόρσε Καγιέν απο την Γερμανία(!) και εκεί Μινικουπεράκι π.χ. έβλεπες μόνο σε βιτρίνα!!!
Μην συγκρίνουμε χώρες...