Τετάρτη, Απριλίου 27, 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία βυθίστηκαν (-8,5% σε ετήσια βάση) τον Μάρτιο καθώς οι καταναλωτές απείχαν από ψώνια στον απόηχο της καταστροφής του σεισμού και του τσουνάμι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 13 ετών και αποτελεί τον πρώτο δείκτη των επιπτώσεων της φυσικής καταστροφής στα επίπεδα κατανάλωσης της Ιαπωνίας.



Η Ιαπωνική κυβέρνηση υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας μετά την φυσική καταστροφή. Οι αναλυτές δήλωσαν πως η αβεβαιότητα που περιβάλλει το οικονομικό μέλλον κράτησε τους καταναλωτές μακριά από οποιαδήποτε σημαντική δαπάνη.

"Μία μεγάλη κάμψη των λιανικών πωλήσεων ήταν αναπότρεπτη καθώς ο σεισμός παρακίνησε τους καταναλωτές να απέχουν από δαπάνες πολυτελών ειδών και ηλεκτρονικών ειδών» δήλωσε ο Yoshimasa Maruyama του Itochu Economic Research Institute.

Παρά το γεγονός ότι ο σεισμός και το τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, οι αναλυτές λένε πως οι επιπτώσεις του έγιναν αισθητές σε όλη την χώρα.

Επίσης, επισημαίνουν πως και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην πτώση των πωλήσεων, ο σημαντικότερος των οποίων ήταν η ελλειμματική ηλεκτροδότηση της χώρας που είχε σαν αποτέλεσμα την σμίκρυνση των ωρών λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας ιδίως στο Τόκιο και τις γύρω περιοχές.

ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: