Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΟΛΕΓΙΑ

Τ ην ίδρυση διετών κολεγίων µεταδευτεροβάθµιας εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια, που θα έχουν επαγγελµατικό προσανατολισµό και θα αναλάβουν ρόλο γέφυρας ανάµεσα στα λύκεια και τα πανεπιστήµια, προτείνει ανάµεσα σε άλλα η διεθνής επιτροπή των σοφών που επεξεργάστηκε σχέδιο για την αναµόρφωση των ελληνικών ιδρυµάτων.
Η επιτροπή των 9 ξένων ειδικών, υπό την προεδρία της ελληνικής καταγωγής καθηγήτριας και πρύτανη του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας (Davis) Λίντας Κατέχη, στην οποία είχε ανατεθεί προ µηνών η µελέτη του ελληνικού συστήµατος τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, υπέβαλε χθες τα συµπεράσµατά της στο υπουργείο Παιδείας, εντοπίζοντας τα σηµεία αδυναµίας των πανεπιστηµίων µας και προτείνοντας αλλαγές. Οι εισηγήσεις των διεθνών εµπειρογνωµόνων συµπίπτουν σε σηµαντικό βαθµό µε τις προτάσεις που έχει θέσει προς διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας, ιδίως ως προς την αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ιδρυµάτων µέσω Συµβουλίων που θα έχουν και εξωτερικά µέλη, στον τρόπο επιλογής πρύτανη (διορισµό µέσω προκήρυξης αντί εκλογής) αλλά και στην ανάγκη για αναµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών, οµαδοποίησης ιδρυµάτων, συστηµατικής αξιολόγησης, κ.ά.

Σχετικά µε τα περιφερειακά κολέγια (κάτι ανάλογο είχε εισηγηθεί και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος) η επιτροπή σηµειώνει ότι αποτελούν πολύ σηµαντική συνιστώσα της µεταδευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, την οποία σήµερα στερείται το ελληνικό σύστηµα.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η χρησιµότητα και η σηµασία αυτών των κολεγίων βρίσκεται στην ικανότητά τους να:

1. Παρέχουν ένα στέρεο υπόβαθρο στους σπουδαστές που επιθυµούν να αποκτήσουν τεχνική εξειδίκευση και να εργαστούν σε επαγγέλµατα που δεν απαιτούν εκπαίδευση ανωτάτου επιπέδου.

2. Επιτρέπουν στους µαθητές να λαµβάνουν µια στέρεη εκπαίδευση χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις οικογενειακές εστίες τους και να µετακινηθούν.

3. Επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να µεταπηδούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύµατα τετραετούς φοίτησης, µε σαφώς καθορισµένες προϋποθέσεις και διαδικασίες.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝ∆ΥΛΙΑ. Στο µεταξύ έντονη αντιπαράθεση ανάµεσα στο ΤΕΙ Πειραιά και στο υπουργείο Παιδείας ξέσπασε χθες, µε αφορµή τη διήµερη αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ που επικαλέστηκε οικονοµικό αδιέξοδο και αδυναµία πληρωµής ακόµα και των λογαριασµών κοινής ωφέλειας.

Η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της διοίκησης του ΤΕΙ για δραµατική µείωση της κρατικής επιχορήγησης, κάλεσε τη διοίκηση να εξηγήσει το αυξηµένο κό στος λειτουργίας, να προβεί σε διοικητικούς, οικονοµικούς και διαχειριστικούς ελέγχους και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις εξορθολογισµού σε ορίζοντα διετίας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου εξάλλου, αναφέρεται ότι προκειµένου η κατανοµή της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστήµια και ΤΕΙ της χώρας να πραγµατοποιείται µε τρόπο διαφανή και µε βάση τα πραγµατικά στοιχεία λειτουργίας τους, συµφωνήθηκε η εφαρµογή αλγόριθµου, στον οποίο λαµβάνονται υπόψη ο φοιτητικός πληθυσµός, το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο δείκτης κόστους σπουδών και ορισµένα κριτήρια ωρίµασης, όπως π.χ. πολυεδρικότητα.

«Παρατηρήθηκε, λοιπόν, µετά την εφαρµογή του αλγόριθµου, ότι το ΤΕΙ Πειραιά λάµβανε επιχορήγηση πολύ υψηλότερη σε σχέση µε τα στοιχεία λειτουργίας του. Παρ’ όλα αυτά, είναι το µοναδικό ΤΕΙ της χώρας, το οποίο παρουσίασε στο τέλος του έτους έλλειµµα άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία».

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: