Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

Αβέβαιο το μέλλον του Βεστερβέλε

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο 38χρονος υπουργός Υγείας Φιλίπ Ρέσλερ εκδήλωσε χθες την πρόθεσή του να γίνει ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Γκίντο Βεστερβέλε από την προεδρία του κόμματος και τον θώκο του «αντικαγκελαρίου». Σύμφωνα, όμως, με ανάλυση στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των εταίρων της στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Η παραίτηση Βεστερβέλε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και την ηγεσία του κόμματός του σηματοδοτεί τέλος εποχής για την καγκελάριο Μέρκελ. Το μικρό φιλελεύθερο FDP βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα σε δύο πρόσφατες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν αυτή τη στιγμή στο κόμμα ποσοστό κάτω του 5% σε εθνικό επίπεδο, αποκλείοντάς το από την ομοσπονδιακή Βουλή, με το ποσοστό του 14,6% που εξασφάλισε στις εκλογές του 2009 να αποτελεί πια μακρινή ανάμνηση. Το κόμμα αναμένεται να επιλέξει επισήμως νέο αρχηγό τον Μάιο, αν και η εκλογή του Ρέσλερ θεωρείται μέχρι στιγμής δεδομένη, καθώς δεν έχει εμφανισθεί άλλος υποψήφιος. Παρότι ο Βεστερβέλε θα παραμείνει πιθανότατα στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών, η κρίση στο κόμμα σημειώνεται σε ιδιαίτερα κακή στιγμή για τη Γερμανίδα καγκελάριο, ακριβώς μετά την αμφιλεγόμενη αλλαγή πορείας στο θέμα των πυρηνικών εργοστασίων, εν μέσω κρίσης του ευρώ και κατά τη διάρκεια ιστορικών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο.




Αν και η Αγκελα Μέρκελ φερόταν να εμπιστεύεται τον Βεστερβέλε, η εσωκομματική του ήττα κάνει σήμερα πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών να αναρωτιούνται αν η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται από υπουργό Εξωτερικών που φέρει το «στίγμα της ήττας» και έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του κόμματός του. Ανώτατα στελέχη του FDP δεν επιθυμούν να προκαλέσουν την παραίτηση Βεστερβέλε από το υπουργείο Εξωτερικών, θυμίζοντας ότι προηγούμενοι ομόλογοί του, μέλη του FDP, όπως ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ ή ο Κλάους Κίνκελ, δεν ήταν επικεφαλής του κόμματος. Οι δύο προαναφερθέντες ήταν, όμως, δημοφιλείς, σε αντίθεση με τον Βεστερβέλε.

Ο Ρέσλερ γεννήθηκε στο Βιετνάμ και υιοθετήθηκε από ζευγάρι Γερμανών. Ο 38χρονος υποψήφιος για την προεδρία του FDP είναι ιατρός και για τον λόγο αυτό διορίσθηκε στο δυσκολότερο ίσως χαρτοφυλάκιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Υστερα από επίπονη εσωκομματική μάχη, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε πέρυσι σε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το ασφαλιστικό σύστημα, που προστατεύει τους εργοδότες από αυξήσεις στο κόστος περίθαλψης. Το περιθώριο εσωκομματικών ελιγμών του Ρέσλερ είναι, όμως, μικρό λόγω της παραμονής του βετεράνου στελέχους του FDP Ράινερ Μπρούντερλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσκόπηση του περιοδικού Spiegel την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 31% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο Ρέσλερ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, δείγμα της ισχυρής του δημοτικότητας. Στην ίδια ερώτηση, μόλις 24% επέλεξε τον Βεστερβέλε, ενώ η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ μοιάζει να μην έχει πληγεί σημαντικά, με το 58% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ήθελε να τη δει να αναλαμβάνει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες.

ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: