Τρίτη, Απριλίου 26, 2011

ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Πιο αυστηρό και από την Κομισιόν αποδείχθηκε το Ευρωκοινοβούλιο κατά την έγκριση του νέου δημοσιονομικού πακέτου, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Οπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες, διαψεύσθηκαν οι ελπίδες όσων πίστευαν ότι οι ευρωβουλευτές θα βοηθούσαν να γίνουν πιο ελαστικοί οι 6 πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύουν ανά την Ευρώπη από τον Ιούνιο.



Για κράτη με τόσο υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα οι όροι είναι σχεδόν ανεφάρμοστοι, λένε αρμόδια στελέχη. Αν δεν αλλάξει κάτι έως τα μέσα Μαΐου που θα οριστικοποιηθούν για να οδεύσουν προς ψήφιση στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, τότε, λένε τα ίδια στελέχη, μπαίνει η σφραγίδα για αναδιάρθρωση του χρέους έστω και με τη μορφή της χρονικής του επιμήκυνσης.

* Η προσοχή όλων -ακόμη και στελεχών της Κομισιόν που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το μέτρο- ήταν στραμμένη στο κριτήριο του χρέους. Την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε ότι ένα κράτος-μέλος με χρέος που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ του θα πρέπει να μειώνει το υπερβολικό χρέος του κατά 5%, κατά μέσο όρο, ετησίως κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου. Η Επιτροπή είχε προτείνει τη μείωση κατά 5% ετησίως (και όχι κατά μέσο όρο 5%), για περίοδο τριών ετών.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν πετύχει έως το 2015 το στόχο των 50 δισ. ευρώ, το 2018 θα κριθεί για το αν κατάφερε να μειώσει συνολικά την 3ετία 2015-2017 το χρέος κατά 15% (5% ετησίως), δηλαδή κατά 30 δισ. ευρώ. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει το 2019, το 2020, αλλά και τα επόμενα χρόνια έως το 2038.

Θεωρείται ότι ο κανόνας -που πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις- είναι σχεδόν άπιαστος. Ετσι, στα μάτια των αγορών και της Ε.Ε. θα προδικαστεί η ανάγκη μείωσης του χρέους με... άλλο τρόπο.

* Προστίθεται επίσης με τη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου εφάπαξ πρόστιμο ύψους 0,5% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά δεδομένα) για τις χώρες που αποδεδειγμένα έχουν παραποιήσει τα δημοσιονομικά τους δεδομένα. Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται νωρίτερα, με τοκοφόρο κατάθεση ύψους 0,1% του ΑΕΠ να επιβάλλεται αμέσως μόλις το Συμβούλιο αποφασίσει ότι ένα κράτος-μέλος δεν έλαβε τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα (απαιτούνταν 2 παρεκκλίσεις στην αρχική πρόταση). Σε περιπτώσεις εσκεμμένων και σοβαρών μη συμμορφώσεων, τα πρόστιμα θα μπορούν να αυξηθούν από 0,1% του ΑΕΠ σε 0,3%.

* Τα έσοδα από τα πρόστιμα και οι τόκοι από τις καταθέσεις θα πρέπει να διατίθενται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και έως ότου συσταθεί αυτός, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και όχι στα κράτη-μέλη τα οποία δεν εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα, όπως είχε προταθεί αρχικώς.

* Ισχυρότερη νομική στήριξη δίδεται και στο ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο, σε ορισμένα στοιχεία του Συμφώνου για το ευρώ και στις διαδικασίες του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων. Αναζητείται νομική στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους και η συμμόρφωση.

* Θετικό είναι ότι στους δείκτες που θα μετρούν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις ανατιμήσεις, ορίστηκε να μη θίγονται τα δικαιώματα των κοινωνικών εταίρων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Ενισχύεται ο ρόλος της Κομισιόν. Θα είναι (αντί για το Συμβούλιο) επιφορτισμένη με την εξέταση και την αξιολόγηση των προσπαθειών ενός κράτους-μέλους, με την έκδοση προειδοποιήσεων. Στόχος είναι να γίνει πιο δύσκολο για τα κράτη να αγνοούν τα προβλήματα των άλλων μελών.

* Αυξάνεται η διαφάνεια καθιστώντας τις ψηφοφορίες του Συμβουλίου σχετικά με την επιβολή προστίμων ανοικτές στο κοινό. Οι αποφάσεις θα δημοσιοποιούνται. Οι κυβερνήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) και η Κομισιόν θα εξηγούν τις πολιτικές τους και στους ευρωβουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για τους νέους κανόνες είχε γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου είχε πει ότι: «Συμβάλαμε καθοριστικά, επίσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει μια συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση, με τη συγκρότηση νέων θεσμών, μια ενισχυμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και, πάνω απ' όλα, τη σαφή απόφαση για στήριξη της ευρωζώνης. Δηλαδή, τη σταθερότητα, αλλά και την αναγκαία αλληλεγγύη, όπου χρειάζεται».

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
26-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: