Ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνίς, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας ενώ επέρριψε ευθύνες στο ΝΑΤΟ για την οπισθοχώρηση στην οποία έχουν αναγκαστεί οι αντάρτες από την αντεπίθεση Καντάφι. Αργά χθες το βράδυ οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την υπο πολιορκία Μισράτα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον δυο άνθρωποι.
Ο Γιουνίς δεν αποκάλυψε ωστόσο τον τόπο προέλευσης των όπλων, αναφέροντας αόριστα ότι πρόκειται για ελαφρύ οπλισμό που προσφέρθηκε στους εξεγερμένους από φιλικές χώρες. Παρόλα αυτά επισήμανε πως «αυτό δεν αρκεί», και απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ να κάνει εξαίρεση στην απόφασή του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Λιβύης και να επιτρέψει στους αντικαθεστωτικούς, που μάχονται ενάντια στον Μουαμάρ Καντάφι, να επιτεθούν στα στρατεύματά του με τα δικά τους αεροπλάνα.
Νωρίτερα μάλιστα είχε απευθύνει και ενστάσεις κριτικής στο ΝΑΤΟ, γιατί κατά τη γνώμη του, καθυστέρησε να ξεκινήσει τις επιδρομές κατά του καθεστώτος Καντάφι. «Από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ανέλαβε τις επιχειρήσεις, οι βομβαρδισμοί περιορίστηκαν και εμείς οπισθοχωρούμε», δηλώνουν οι αντικαθεστωτικοί, προειδοποιώντας ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «εάν το ΝΑΤΟ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του».
Ο Γιουνίς, πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Καντάφι, αυτομόλησε στις τάξεις των εξεγερμένων εγκαταλείποντας τους παλιούς συντρόφους του.
Η σφοδρή αντεπίθεση που εξαπέλυσαν χθες οι δυνάμεις του Καντάφι στην περιοχή γύρω από την Μπρέγκα υποχρέωσε τους εξεγερμένους να υποχωρήσουν κατά 20 χιλιόμετρα με κατεύθυνση τη Βεγγάζη.
Οι δυνάμεις Καντάφι βομβάρδισαν τη Μισράτα
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού το βράδυ της Τρίτης από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στην πόλη Μισράτα, η οποία τελεί υπό πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες.
«Δύο πολίτες σκοτώθηκαν και 26 άλλοι τραυματίστηκαν από τις φονικές επιθέσεις στη Μισράτα», ανέφερε ένας αντάρτης προσθέτοντας πως «Ήμουν στο νοσοκομείο και είδα τις σωρούς αυτών που έχασαν τη ζωή τους αλλά και αρκετούς από τους τραυματίες».
Ο κυβερνητικός στρατός που πολιορκεί τη Μισράτα, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει νωρίτερα άλλος αντάρτης, βομβάρδισε την Τρίτη την πόλη, αλλά μετά σταμάτησε. Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθέσεις κυρίως εκδηλώθηκαν γύρω από το λιμάνι της πόλης, αλλά και κοντά στο κέντρο της, στην περιοχή της οδού Τριπόλεως.
Α. Νταβούτογλου: Κίνδυνος κλιμάκωσης του φανατισμού στον Κόλπο
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παγιδευθεί η περιοχή του Κόλπου σε μια κλιμάκωση της έξαρσης του φανατισμού. «Είμαστε ενάντια σε κάθε φανατική έξαρση στην περιοχή μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της κυβέρνησης του Μπαχρέιν Αχμάντ αλ-Χαλίφα.
«ο Μπαχρέιν και οι χώρες του Κόλπου, είναι η ραχοκοκαλιά της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή και για αυτό δεν επιθυμούμε να καλλιεργείται κάθε είδους ένταση σε αυτό το γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά πολύ σημαντικό τμήμα του πλανήτη», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου επεσήμανε ότι το Μπαχρέιν, αποτελούσε κατά το παρελθόν, ένα καλό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης Σιϊτών, Σουνιτών και πιστών από άλλα δόγματα.
«Αν συνδεθεί ο θρησκευτικός φανατισμός με τις πολιτικές διαφορές, τότε θα έχουμε προβλήματα και θα δούμε τις κοινωνίες μας να διαχωρίζονται από τις πολιτικές διαφορές και τη θρησκευτική ταυτότητα», ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του ο Αχμάντ αλ-Χαλίφα, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ότι η είσοδος στη χώρα των στρατιωτικών δυνάμεων, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μπορεί να χαρακτηριστεί ως εισβολή, η πως τα μέτρα ασφαλείας στα οποία καταφεύγει η μειονότητα των Σουνιτών που κατέχει την εξουσία, στοχεύουν στον περιορισμό της πλειοψηφίας των Σιϊτών.
Τα στρατεύματα του Κόλπου που διοικούνται από τη Σαουδική Αραβία, μπήκαν στο Μπαχρέιν το Μάρτιο, κατόπιν κυβερνητικού αιτήματος, μετά από την αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας που αν και κατέφυγαν σε χρήση ωμής βίας, δεν κατόρθωσαν να ελέγξουν τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν κάλεσε το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να αντιληφθεί ότι «αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό που αντιλαμβάνεται ή φαντάζεται η Τεχεράνη», ενώ ελπίζει ότι σύντομα οι Ιρανοί «θα αντιληφθούν την πραγματικότητα». Ο Τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντήσει και στελέχη της αντιπολίτευσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.
ΠΡΕΖΑ TV
6/4/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου