Τετάρτη, Απριλίου 13, 2011

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ…ΜΕ ΤΗ CIA ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΗΣ

Γαλλο-αμερικανικός καβγάς ξέσπασε στο ΝΑΤΟ για την αποτελμάτωση της λιβυκής εκστρατείας, τη στιγμή που εκπρόσωπος της Συμμαχίας παραδέχθηκε πως ο Καντάφι «δεν δείχνει κανένα σημάδι παράδοσης και μάλλον θα το γυρίσει σε ανταρτοπόλεμο».Επιπλέον η κοινή γνώμη σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένη για την πορεία του πολέμου, με αισιόδοξους μόνο τους Γάλλους σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ιpsos. Παρά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς -χωρίς τη συμμετοχή πια των ΗΠΑ- οι κανταφικές δυνάμεις σφυροκοπούν αλύπητα τη Μισράτα, τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών στη δυτική Λιβύη, προκαλώντας εκατόμβες αμάχων.Γι΄αυτό ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε την αποστολή ναυλωμένου πλοίου, που θα παραλάβει αρχικά 1.000 ξένους αμάχους για τη Βεγγάζη και θα προσπαθήσει να μεταφέρει συνολικά 7-8 χιλιάδες από αυτούς. «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά!» ισχυρίστηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ζητώντας κλιμάκωση και εντατικοποίηση των βομβαρδισμών μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, ώστε να καταστραφεί ο βαρύς οπλισμός του Καντάφι.


Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές το «ξέσπασμα» του Γάλλου πολιτικού είχε στόχο να απαλλάξει προληπτικά τον πρόεδρο Σαρκοζί από μελλοντικές επικρίσεις ότι έσυρε τη Δύση σε έναν μακρύ και ατελέσφορο πόλεμο. Φανερά ενοχλημένη η Συμμαχία, απάντησε στον Ζιπέ ότι διεξάγει τις επιχειρήσεις «με επαρκές σθένος στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ, όπως απαιτεί η προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Το Πεντάγωνο εξάλλου ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν εκ νέου στους βομβαρδισμούς. Από τις δηλώσεις του Ζιπέ στο ραδιόφωνο France Info φάνηκε πως το Παρίσι επιθυμεί σφοδότερους βομβαρδισμούς με τη συμμετοχή περισσότερων χωρών, αδιαφορώντας για τις «παράπλευρες απώλειες».

Αντικαθεστωτικοί
Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν δύο κύματα επιθέσεων στη Μισράτα και ότι αντιστέκονται στην Αζνταμπίγια, όπου η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε εκτελέσεις αιχμάλωτων ανταρτών με μία σφαίρα στο κεφάλι. Στη σημερινή διάσκεψη της Ομάδας Επαφής στο Κατάρ θα παραβρεθεί και ο αυτόμολος Λίβυος ΥΠΕΞ, Μούσα Κούσα, που προειδοποίησε χθες μέσω του BBC πως η χώρα του κινδυνεύει να μεταβληθεί σε Σομαλία. Η άδεια εξόδου που του παραχώρησαν οι βρετανικές αρχές εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων του Λόκερμπι. Στο μεταξύ βοήθεια σε χρήματα και όπλα στους αντάρτες της Βεγγάζης υποσχέθηκε η Ιταλία στον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου που ταξίδεψε στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Κιρκάσιοι μουσουλμάνοι της Ρωσίας προσφέρθηκαν να πολεμήσουν στο πλευρό του Καντάφι, ο οποίος έως τώρα δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά τους! «Θέλουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας στη Λιβύη επειδή μας δέχθηκε ως πρόσφυγες στη διάρκεια του ρωσοκιρκασιανού πολέμου», τόνισε ο πρόεδρος της κιρκασιανής κοινότητας Ασλάν Μπέστο, η οποία εντοπίζεται κυρίως στον Καύκασο.

Εκτός από τη Ρωσία οι 7 εκατομμύρια Κιρκάσιοι είναι διασκορπισμένοι σε Τουρκία και Συρία, ενώ στη Λιβύη ζουν περίπου 30.000.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
13-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: