Πέμπτη, Απριλίου 14, 2011

ΗΠΑ: ΔΡΙΜΥ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ GOLDMAN SACHS ΚΑΙ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Για παραπλάνηση των πελατών της και καθοδήγηση των αγορών κατηγορεί σε έκθεση της, η μόνιμη υποεπιτροπή ερευνών της Γερουσίας, την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Τα «βέλη» της επιτροπής στρέφονται επίσης κατά της Deutsche Bank, της χρεοκοπημένης πλέον Washington Mutual Bank, της αμερικανικής επιτροπής επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος (U.S. Office of Thrift Supervision) αλλά και τον οίκων αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s.

Η έκθεση των 639 σελίδων, βασίστηκε στην εξέταση συνολικά 10 εκατομμυρίων εγγράφων κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της υποεπιτροπής της Γερουσίας, Carl Levin, από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι η Goldman Sachs κερδοσκοπούσε εις βάρος των πελατών της κατά τη διάρκεια της κρίσης των στεγαστικών δανείων που ξέσπασε το 2007.



«Κατά την άποψή μου, η Goldman, παραπλάνησε καθαρά τόσο του πελάτες της όσο και το Κογκρέσο» δήλωσε ίδιος. Εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, υποστήριξε πως παρότι η Goldman Sachs διαφωνεί με πολλά από τα συμπεράσματα λαμβάνει υπόψιν της σοβαρά τα ζητήματα που θίγει η υποεπιτροπή.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανών της υποεπιτροπής της Γερουσίας, Tom Coburn, οι φταίχτες για αυτό το χάλι είναι παντού. «Από τους ομοσπονδιακούς ελεγκτές που έκαναν τα στραβά μάτια, τους τραπεζίτες της Wall Street που άφησαν την απληστία να αγριεύσει και τα μέλη του Κογκρέσου που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν εποπτεία».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, χωρίς να διευκρινίσει περεταίρω, τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την πρακτική της Goldman Sachs αλλά και των Deutsche Bank, της πρώην Washington Mutual Bank, της επιτροπής ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s θα απευθυνθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Η έρευνα μεταξύ άλλων επικαλείται εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ στελεχών της Wall Street που χαρακτηρίζουν τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια που τελικά οδήγησαν στη φούσκα της κτηματαγοράς στις ΗΠΑ, ως «σαβούρα» ή «γουρούνια».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Washington Mutual bank, η οποία έμεινε στην ιστορία, ως τη μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε το 2008, είχε υιοθετήσει από το 2005 μια υψηλού ρίσκου στρατηγική χορήγησης στεγαστικών δανείων ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη της ανησυχούσαν για μια «φούσκα».

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, η επιτροπή επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είχε εντοπίσει περίπου 500 σοβαρές ελλείψεις στην Washington Mutual κατά την περίοδο 2003 – 2008 ωστόσο δεν ακολούθησε ξεκαθάρισμα.

Οι μαζικές υποτιμήσεις των συνδεδεμένων με τα ενυπόθηκα δάνεια, επενδυτικών προϊόντων, τον Ιούλιο του 2007 από την Moody’s και την Standard & Poor’s οδήγησαν με τη σειρά τους στην επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζει η έκθεση της υποεπιτροπής της Γερουσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδυτικές τράπεζες χρέωναν ως αμοιβή από 1 εκατ. έως και 8 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κατασκευάσουν, να εγγυηθούν και να πουλήσουν ενυπόθηκα δάνεια και από 5 εκατ. έως και 10 εκατ. δολάρια ανά τιτλοποιημένο δάνειο.

Συγκεκριμένα για την Goldman Sachs, η υποεπιτροπή υποστηρίζει ότι σχεδίασε, λάνσαρε και πούλησε τα τιτλοποιημένα δάνεια με τέτοιο τρόπο που ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των πελατών της και ταυτόχρονα έβγαζε κέρδος από τα ίδια προϊόντα που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους πελάτες της.

Ελίζα Τριανταφύλλου
ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: