Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ «STAGE»

«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) και στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς οι εκπρόσωποι του δικηγορικού σώματος εγκαλούν το ΝΣΚ για παρέμβαση στη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, ζητώντας μάλιστα την πειθαρχική δίωξη 17 μελών του.Αφορμή για τη νέα μεγάλη ένταση στον χώρο της Δικαιοσύνης έδωσαν οι απόψεις που διατύπωσε το ΝΣΚ ότι οι δικαστές δεν πρέπει να δικαιώνουν συμβασιούχους του δημόσιου τομέα με προγράμματα «stage», μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων, αλλά οφείλουν να εφαρμόζουν τη σε βάρος των συμβασιούχων απόφαση 20/07 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που είχε προκαλέσει σάλο, λόγω της περιβόητης «τηλεφωνικής διάσκεψης» στον ΑΠ.
Στο συγκεκριμένο πρακτικό που έφερε στο φως το «Εθνος της Κυριακής» το ΝΣΚ αφήνει βαρύτατες αιχμές κατά δικαστών και δικηγόρων για τις προσωρινές δικαιώσεις συμβασιούχων ακόμα και τις αναβολές τέτοιων υποθέσεων, εμφανίζοντας τες περίπου ως προϊόν προσυνεννόησης και αξιώνοντας την εφαρμογή της «τηλεφωνικής» απόφασης, παρόλο που με οριακή πλειοψηφία ανατράπηκε τότε η ευνοϊκή για τους συμβασιούχους 18/06 απόφαση της Ολομέλειας ΑΠ και ενώ το ζήτημα αυτό εκκρεμεί σήμερα στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ.

Αδιανόητη η αξίωση του ΝΣΚ
«Με τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο το ΝΣΚ ελέγχει τη χορήγηση ασφαλιστικών μέτρων-προσωρινών διαταγών από τους αρμόδιους δικαστές για τους συμβασιούχους stage», τονίζει η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, υπογραμμίζοντας ειρωνικά ότι «προφανώς τα μέλη του ΝΣΚ αγνοούν ότι βάσει του Συντάγματος (άρθρο 87) οι δικαστές απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία».

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, υπό τον πρόεδρό της Ι. Αδαμόπουλο, χαρακτηρίζει αδιανόητη την αξίωση του ΝΣΚ να συμμορφώνονται οι δικαστές με προηγούμενα νομολογιακά πορίσματα (όπως της «τηλεφωνικής» απόφασης για τους συνταξιούχους), ακόμα και όταν έχουν αντίθετη νομική άποψη, νόμιμα αιτιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων είναι διάχυτος και συγκεκριμένος, τονίζει ότι θα ανέμενε από το ΝΣΚ την υπεύθυνη τοποθέτησή του σε ζητήματα των αρμοδιοτήτων και όχι κρίσεις και σχόλια που απαξιώνουν τον θεσμικό του ρόλο.

Επίσης ζητεί να ελεγχθούν πειθαρχικά ηγετικά στελέχη του ΝΣΚ και όσα μέλη του (17) συνυπέγραψαν το επίμαχο πρακτικό, καλώντας να παρέμβουν άμεσα ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας ΑΠ.

Οι δικηγόροι καταλογίζουν στο ΝΣΚ ότι στηλιτεύει αόριστα και απροσδιόριστα μη κατονομαζόμενες υποτιθέμενες δικηγορικές πρακτικές, που γίνονται όμως δεκτές ως σύννομες από τα δικαστήρια, και το καλεί, εάν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, να προβεί σε επώνυμες καταγγελίες.

Σε καμία όμως περίπτωση -καταλήγει η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων- δεν επιτρέπεται στο ΝΣΚ να σπιλώνει με αυτό τον τρόπο τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της, παρεμβαίνοντας στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του ΝΣΚ προκάλεσε δυσφορία και σε δικαστικούς κύκλους, ενώ το επίμαχο πρακτικό απέκρουσε και η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων ως απαράδεκτο, προσβλητικό για τον νομικό πολιτισμό της χώρας, καθώς επεμβαίνει στην ελεύθερη και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη κρίση των δικαστών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


ΠΡΕΖΑ TV
4-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: