Κυριακή, Απριλίου 03, 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΩΝ WIKILEAKS ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΩΦΕΥΕ

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, παρά την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα» έκαναν Γερμανοί αξιωματούχοι τον Μάρτιο του 2009, όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα των Wikileaks που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κ. Χίλαρι Κλίντον, είχε ζητήσει από όλες τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη να απευθυνθούν σε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των κρατών - μελών για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης από την Αμερική στη Γηραιά Ηπειρο.
Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε τόσο από τη Γερμανική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος κίνδυνος.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη και πρόθυμη να βοηθήσει τόσο χώρα της Ευρωζώνης, όσο και χώρα εκτός αυτής» σημειώνει στο σχόλιό του ο Αμερικανός πρέσβης του Βερολίνου. Αντιθέτως, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, κ. Τόμας Βίζερ, αναφέρει ότι οι Γερμανοί εξαιτίας της εκλογικής χρονιάς που διανύουν θα καταλήξουν ως συνήθως «να αντιτίθενται μεγαλοφώνως στη βοήθεια (ενός κράτους - μέλους), ενώ όταν πια θα συμφωνήσουν θα είναι πολύ αργά για να επηρεάσουν τις εξελίξεις».
Σχεδόν ένα χρόνο μετά -τον Φεβρουάριο του 2010- και αφού πλέον οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, η Γερμανία φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρωζώνη, αν και φοβάται ότι θα αντιδράσει η ΕΚΤ. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Γ. Σταρκ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δηλώνει πως το Ταμείο δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας «τη βρώμικη πολιτική δουλειά» που χρειάζεται στην Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Αντρέας Νικολίν, οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ, εκμυστηρεύεται στην αμερικανική πρεσβεία του Βερολίνου, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της Ελλάδας.


Οπως σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, στο τηλεγράφημα 10BERLIN181, παρότι οι πηγές του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχαν πλέον πειστεί ότι κάποιου είδους βοήθεια θα χρειαστεί η Ελλάδα, το πρόβλημα παρέμενε ότι «οι Γερμανοί έχουν ξοδέψει την τελευταία 10ετία σφίγγοντας το ζωνάρι και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν ακόμα 14 μισθούς τον χρόνο».
Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός πρέσβης, εισπράττει την «ανακούφιση» της κ. Μέρκελ από το γεγονός ότι στη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου 2010 δεν αποφασίστηκε η Γερμανία να «σώσει» την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας εξέφραζε την άποψη ότι είναι τόσο πρωτόγνωρα τα προβλήματα της Ελλάδα, που τελικά η Γερμανία και η Γαλλία θα αναγκαστούν να «σώσουν» την Ελλάδα με αντάλλαγμα «τον έλεγχο των κρατικών οικονομικών».


Η ΕΚΤ ήθελε λύση «τύπου ΔΝΤ», αλλά χωρίς το Ταμείο

«Ζήτημα τιμής» φαίνεται πως ήταν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα και εν γένει στην Ευρωζώνη. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ελληνική κρίση, η ΕΚΤ πίστευε ακόμα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει το ΔΝΤ και πως το όποιο πρόβλημα προκύψει, μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη. Μάλιστα, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης σημείωναν ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας, όταν οι ίδιοι δεν το απέκλειαν. Από τα τηλεγραφήματα των Wikileaks που φέρνει στο «φως» σήμερα η «Κ», προκύπτει ότι από τις αρχές Μαρτίου 2009 έως και τα τέλη του ίδιου έτους υπήρξαν δύο τουλάχιστον «κρούσεις» του αμερικανικού προξενείου της Φρανκφούρτης στην ΕΚΤ, με κεντρικό ζήτημα την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ρευστότητα

Στις 5 Μαρτίου 2009, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Ερικ Μάγερ, συζήτησε με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, κ. Κλάους Μαζούχ. Στα επίμονα ερωτήματα των Αμερικανών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κάποιου κράτους - μέλους της Ευρωζώνης (και ειδικά μιας εκ των Ελλάδας και Ιταλίας), τα στελέχη της ΕΚΤ διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι κάτι τέτοιο είναι «απίθανο». Μάλιστα, πέρασαν και στην «αντεπίθεση», αναφέροντάς τους ότι η κίνηση της ΕΚΤ να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές χώρες θα έφερνε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους χειρισμούς των ΗΠΑ στην αμερικανική κρίση. Δέκα μήνες αργότερα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 09FRANKFURT32 που υπογράφει ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη με τίτλο «Η στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ και η αντίδραση στην Ελλάδα», στελέχη της ΕΚΤ παραδέχονται πως χρειάζεται να εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα στην Ελλάδα «τύπου ΔΝΤ», αλλά χωρίς να συμμετάσχει το ίδιο το Ταμείο. Οπως φαίνεται από τις συζητήσεις που περιγράφονται στο ίδιο τηλεγράφημα, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΚΤ επειδή όπως σημειώνει το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, κ. Γ. Σταρκ «η Ελλάδα είναι και έχει υπάρξει μία καταστροφή εδώ και χρόνια».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Ελλάδα «δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι τώρα» σε αντίθεση με την Ιρλανδία, υπενθυμίζοντας την αύξηση κατά 100% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και την εκτόξευση του ελλείμματος κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πάντως, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ φαίνεται πως κάθε άλλο παρά ρεαλιστικές ήταν, αφού ακόμη και στα τέλη του 2009 ο κ. Σταρκ θεωρούσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα «τύπου ΔΝΤ», χωρίς καμία παροχή δανείων, παρά μόνο με την επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.


«Δονκιχωτική» η άποψη για την κρίση του πρώην υπουργού Οικονομίας

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Ντέιβιντ Σπέκχαρντ, ο εν Ελλάδι Αμερικανός πρέσβης το 2009, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου. Το τηλεγράφημα 09ATHENS216, εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου 2009 και αφορούσε στην παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον κ. Παπαθανασίου, που μόλις είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Σπέκχαρντ σχολιάζει ως «μη ρεαλιστική» και «δονκιχωτική» την άποψη της κυβέρνησης και του υπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, σε αντίθεση με ό,τι έχει ήδη συμβεί σε άλλες οικονομίες.

Απροθυμία

Στα σχόλιά του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης εκφράζει την ανησυχία του ότι η απροθυμία της κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες της, σε συνδυασμό με τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις στον Τύπο, δίνουν στις αγορές την εντύπωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προώθησης επιπλέον διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ηταν η περίοδος που το κόστος δανεισμού είχε πάρει την ανιούσα και η κυβέρνηση δήλωνε ότι ένας από τους βασικούς λόγους ήταν τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008. Ωστόσο, ο κ. Σπέκχαρντ σημειώνει ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι το αυξανόμενο έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο κ. Παπαθανασίου υποστήριζε πως η κυβέρνηση θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% για το 2009 και έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν αυτά. Πάντως, ο υπουργός είχε επισημάνει ότι η μείωση του ελλείμματος είναι βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και ότι στόχος είναι το 2011 το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του για τη συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι η κυβέρνηση, αντί να ελπίζει για το καλύτερο και να προετοιμάζεται για το χειρότερο, φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για το καλύτερο και «αγνοούσε τα υπόλοιπα» ενδεχόμενα.



Προφητικές προβλέψεις της Goldman Sachs το 2009 για την Ελλάδα

Την ώρα που η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδειχναν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το μέλλον της Ελλάδας, η Goldman Sachs παρουσίαζε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Στο τηλεγράφημα 09FRANKFURT687 που έστειλε το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη με θέμα «Η ΕΚΤ θεωρεί τη δημοσιονομική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και την Ευρωζώνη ως διαχειρίσιμη», υπάρχει η άποψη του κ. Ντ. Σουμάχερ της Goldman Sachs ότι είναι πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα! Μάλιστα, ο άνθρωπος της Goldman προχωράει από τις 12 Μαρτίου του 2009 σε προβλέψεις που αποδείχτηκαν αρκετά ρεαλιστικές τελικά. Οπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο κ. Σουμάχερ βλέπει ως πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας εκ των Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας ή Πορτογαλίας, και επισημαίνει ότι «η μέση διάρκεια ωρίμασης του ελληνικού χρέους γινόταν μικρότερη και το υπερτίμημα μεγαλύτερο».

Ο ίδιος προέβλεψε πως στην περίπτωση που μία χώρα της Ευρωζώνης χρεοκοπήσει, η Ε.Ε. θα προσφέρει δάνειο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία (και σε μικρότερο βαθμό από τις άλλες χώρες), καθώς είναι τα μόνα κράτη που έχουν την ικανότητα αυτή στην παρούσα φάση. Ωστόσο, σημείωνε πως Γερμανία και Γαλλία θα ζητήσουν ανταλλάγματα, όπως η εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής. Ειδικά για τη Γερμανία, στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας της από τις εξαγωγές, θα βρεθεί στο δίλημμα να αποφασίσει μεταξύ τού να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο δάνειο ή να δεχτεί η οικονομία της ένα σημαντικό πλήγμα από την περαιτέρω καθίζηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού δανείου θα είναι πολιτικά «μη δημοφιλής» πράξη σε μια χρονιά εκλογών και αυτό θα στοιχίσει στην κυβέρνηση.

Του Σωτηρη Nικα
Ερευνα: Αγγελος Πετροπουλος, Mαριαννα Kακαουνακη, Ελενη Bαρβιτσιωτη

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: