Τρίτη, Μαΐου 03, 2011


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την απογραφή του πληθυσμού της χώρας, που θα διενεργηθεί από τις 10 έως και 24 Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλέσθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μουσουρούλη -ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό- οι διαδικασίες εξελίσσονται κανονικά και σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται λόγοι που να οδηγούν σε αναβολή ή ακύρωσή της.




Μάλιστα το διάστημα αυτό η Ελληνική Στατιστική Αρχή βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των περίπου 50 χιλιάδων απογραφέων που θα αναλάβουν το έργο της απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, υπό τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων υπαλλήλων της, καθώς και 12.000 τομεαρχών. Για την επιλογή των απογραφέων έχουν τεθεί αντικειμενικά κριτήρια που συμπεριλαμβάνουν και την εμπειρία στο στατιστικό έργο, ενώ έχει προχωρήσει και η πρόσληψη 200 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών της απογραφής στην Αττική και στις υπηρεσίες στατιστικής των νομών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επίσης, η απογραφή κτιρίων ολοκληρώθηκε στις 31.3.2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά η απογραφή διεξάγεται Μάιο, κι όχι Μάρτιο όπως συνήθως, ενώ για πρώτη φορά θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να υπάρξουν πιο ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας.
Επίσκεψη
Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η απογραφή και με... ραντεβού με ένα από τα μέλη των οικογενειών που θα συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο. Σε περίπτωση που οι απογραφείς δεν βρουν κάποιον στο σπίτι, θα τους επισκέπτονται ύστερα από συνεννόηση μαζί τους για την καταλληλότερη ώρα επίσκεψής τους.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της απογραφής, προβλέπεται να γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών. Έχει προβλεφθεί να γίνει απογραφή ακόμη και σε περιπτώσεις που οι απογραφείς συναντήσουν νοικοκυριά όπου δεν ομιλείται η ελληνική γλώσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της χώρας ήταν 10.964.200, ενώ στα μέσα του 2009 υπολογιζόταν σε 11.282.751 κατοίκους.

ΠΡΕΖΑ TV
3/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: