Σάββατο, Μαΐου 21, 2011

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΡΑ 1,5 ΔΙΣ. …ΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5,5 ΔΙΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ…ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΕΓΡΑΨΑΝ !!!

Στον αέρα παραµένειη συµφωνία µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και την εκταµίευσητης επόµενης δόσης του δανείου, καθώς «αναζητούνται» ακόµη µέτρα1,5 δισ. ευρώ για το 2011καθώς και ένα πιο τολµηρό και δεσµευτικό πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων.
Σε µια ένδειξηαδιαλλαξίας, µάλιστα, οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας αναχώρησαν την Πέµπτη για τις πόλεις όπου εδρεύουν οι οργανισµοί τους, αφήνοντας στους πιο χαµηλόβαθµους τη συνέχιση των διαπραγµατεύσεων έως ότου βρεθεί λύση.


«Το παζάρι είναι σκληρό», έλεγε χαρακτηριστικά πηγή της τρόικας µετά τον πρώτο αυτόν γύρο τωνδιαπραγµατεύσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει ότι µπορεί να υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται και ότι αυτά είναι επαρκή για να µειωθεί το έλλειµµα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σηµασία έχει το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να είναι συγκεκριµένο και να έχει δεσµευτικό χρονοδιάγραµµα».

Σε ό,τι αφοράτο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα πρόσθετα µέτρα του 2011, πληροφορίες χθες από το υπουργείο Οικονοµικών ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συµφωνήσει ούτε στο βασικό σενάριο. Για το 2011 υπολογίζεται ότι τα πρόσθετα µέτρα θα είναι περίπου6,4 δισ. ευρώ, τα οποία όµως δεν έχουν εξειδικευθεί στο σύνολό τους. Συγκεκριµένα λείπει περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ. Μεταξύ των µέτρων που λίγο ώς πολύ έχουν συµφωνηθεί για το 2011 είναι:

n Επίσπευση της εφαρµογής του ενιαίου µισθολογίου. Το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη κάνει πρόβλεψη ότι θα αποδώσει 180 εκατ. ευρώ το 2011. Το ενιαίο µισθολόγιο σχεδιάζεται µε στόχο την κατάργηση των επιδοµάτων, την καθυστέρηση του χρόνου ωρίµασης και την καθιέρωση ενός επιδόµατοςπαραγωγικότητας, που θακαταβάλλεται ανάλογα µε τις επιδόσεις των υπαλλήλων. Το σενάριο για την ενσωµάτωση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόµατος αδείας – για όσους τα παίρνουν – στους µισθούς δεν φαίνεται να επικρατεί τελικά.

n Περικοπές επιχορηγήσεων σε φορείς του ∆ηµοσίου (λόγω καταργήσεων, συγχωνεύσεων κ.λπ.)

n Μια οριζόντια περικοπή 10% όλων των πιστώσεων για καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες (όχι µισθολογικές) σε όλα ταυπουργεία στο τέλος του χρόνου. Συνολικά, για το 2011 τα δυο παραπάνω µέτρα υπολογίζεται ότι µπορεί να αποδώσουν 1,5 δισ. ευρώ.

n Περαιτέρω περικοπή τηςιατροφαρµακευτικής δαπάνης κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου το 2011.

n Αναδιοργάνωση εφοριών,που αναµένεται να αποδώσει 400 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απέρριψε πρόταση που είχε διατυπωθεί απόελληνικής πλευράς για επιβολήφόρου στις τραπεζικές εργασίες, καθώς το µέτρο δεν θεωρήθηκε δηµοσιονοµικό και συνάντησε την κατηγορηµατική αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, η τρόικα περιέκοψε, σύµφωνα µε πληροφορίες, τιςεκτιµήσεις για τα έσοδατων ασφαλιστικών ταµείων, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές δεδοµένης της ύφεσης. Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΉΣΗ. Το µείζον ζήτηµα, ωστόσο, σύµφωναµε πηγές που έχουν γνώση των διαπραγµατεύσεων, είναι το επόµενο βήµα της συνολικής συµφωνίας της Ευρώπης για µια συνέχιση της χρηµατοδότησης της Ελλάδας µετά το 2012-2013.

Η έλλειψη συµφωνίας πάνω σ’ αυτό εµποδίζει, µεταξύ άλλων, το ∆ΝΤ να προχωρήσει ακόµη και στην εκταµίευση της 5ης δόσης, αφού προαπαιτούµενο είναι να έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας τους επόµενους 12 µήνες.

Κυρίως όµως συντηρεί τις ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία, αφού οι αγορές δεν φαίνονται πρόθυµες να χρηµατοδοτήσουν τη χώρα µετά το 2012. Ετσι, αφού γίνει το πρώτο βήµα και περάσει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, θα αρχίσει µια νέα κρίσιµη διαπραγµάτευση για το νέο Μνηµόνιο που θα οδηγήσει – καλώς εχόντων των πραγµάτων – σε µια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας µετά το 2012.

Στο πλαίσιοαυτής τηςσυµφωνίας θα περιλαµβάνεται η επιµήκυνση των δανείωντης τρόικας, ενώ προς το παρόν τουλάχιστον έχει παγώσει, λόγω αντιρρήσεων της ΕΚΤ, το λεγόµενο «reprofiling» ήεπιµήκυνση των δανείων και του ιδιωτικού τοµέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: