Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

18,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Φαίνεται πως ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν θα επιβάρυνε μόνο πολίτες της χώρας μας αλλά και τους… Γερμανούς και την ΕΚΤ!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του "Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Ανάπτυξης" του Ντίσελντορφ που επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit", το κόστος που θα είχε για τη Γερμανία ένα "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας θα έφτανε τα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα είχε απώλειες ύψους 40 δισ. ευρώ



Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι γερμανικές τράπεζες θα επιβαρύνονταν με 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση "κουρέματος" κατά 50% του ελληνικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

«Ένα μέρος του κόστους θα κατέληγε στους φορολογούμενους, επειδή μάλλον δεν θα μπορούσαν να αντέξουν όλες οι τράπεζες αυτές τις απώλειες και το κράτος θα έπρεπε να τις ενισχύσει - τη στιγμή μάλιστα που κυρίως οι δημόσιες τράπεζες κατέχουν ακόμα πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Η "Die Zeit" γράφει μάλιστα ότι και οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας θα πλήττονταν, επειδή πολλές ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, αν το κράτος δεν πληρώνει πλέον μέρος των χρεών του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας, σε αυτά προστίθενται άλλα 4,2 δισ ευρώ από τις μέχρι τώρα καταβληθείσες δόσεις της δανειακής βοήθειας, οι οποίες «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών και για αυτό θα περικόπτονταν επίσης κατά 50%.

Μέχρι τώρα έχουν εμβασθεί στην Ελλάδα από τη Γερμανία 8,4 δισ. ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2013, θα έχουν δοθεί 22,4 δισ. ευρώ.Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέσα στο επόμενο και μεθεπόμενο έτος η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί από ιδιώτες επενδυτές 64,6 δισ. ευρώ.

Πλήγμα θα δεχόταν όμως και η ΕΚΤ, επειδή αγόρασε ελληνικά ομόλογα και δέχεται ελληνικά αξιόγραφα ως εγγυήσεις για να δανείζει ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η ΕΚΤ θα είχε απώλειες ύψους 40 δισ. ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα επωμίζονταν το 1/3 περίπου, δηλαδή 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit «φθηνότερη θα ήταν ίσως μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση, π.χ. με 'ενέσεις' κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα έπρεπε απλώς να διαγράψει τα κρατικά της ομόλογα και οι απώλειές θα περιορίζονταν σε 12 αντί 40 δισ ευρώ. Προς τούτο όμως είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ, επειδή η Ελλάδα δεν έχει τα μέσα για να εξυγιάνει τις τράπεζες».
ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σκοτίστηκα για την Γερμανία και τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Δυστυχώς η πτώχευση θα επηρεάσει και εμάς. Μικροκαταθέσεις, συντάξεις, μισθοί κλπ θα πετσοκοπούν. Η λύση είναι να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, δηλαδή βολευτές, δημοσιοκάφροι, μεγαλοεργολάβοι κλπ. Κατάσχεση των λογαριασμών τους στην Ελβετία και κήρυξη του μνημονίου ως παράνομου. Να πάνε οι καπιταλιστές κλέφτες στη φυλακή. Η deutsche welle στις 29.4.2011 έλεγε ότι, αν το "κούρεμα" είναι εως 20 τοις εκατό πάλι θα κερδίσουν λόγω του επιτοκίου.