Παρασκευή, Μαΐου 27, 2011

ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 5,5ΔΙΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ;;;


Τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του πολυδαίδαλου σκανδάλου των ομολόγων, για το οποίο σχηματίστηκαν πολλές ξεχωριστές δικογραφίες, κι ενώ οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», που φέρεται να «πρωταγωνίστησαν» στη «μεθόδευση των διαδοχικών μεταβιβάσεων του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων», παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ο εισαγγελέας με μια πρόταση 277 σελίδων εισηγείται την παραπομπή σε δίκη -σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων- και των 15 κατηγορουμένων.


Πρόκειται για τους:

* Γιώργο Αποστολίδη, Σοφοκλή και Θεόδωρο Πρινιωτάκη, της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», για τους οποίους ο εισαγγελέας εισηγείται την παράταση της προσωρινής τους κράτησης.

* Γεώργιο Παπαμαρκάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της North Asset Management (ΝΑΜ).

* Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα (τότε πρόεδρο και γενική διευθύντρια ΤΕΑΔΥ, αντίστοιχα).

* Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη (τότε υπεύθυνους, ο πρώτος ως πρόεδρος, από το ΤΕΑΥΦΕ).

* Κων/νο Χρηστίδη (τότε πρόεδρο του ΤΕΑΠΟΚΑ).

* Χαράλαμπο Αδαμόπουλο και Αβραάμ Σαββίδη της J.Ρ. Morgan.

* Νίκο Μπουγο της Hypo.

* Ευγένιο Παπαδόπουλο, πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης.


* Δημήτρη και Αγγελο Λιάτη, λογιστές.

Τα αδικήματα -που αποδίδονται κατά περίσταση- είναι:

* Απάτη κατά συναυτουργία, άμεση και απλή συνέργεια σε απάτη, απιστία στην υπηρεσία, ηθική αυτουργία στην απιστία, υπόθαλψη εγκληματία-καταχραστή του Δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), φοροδιαφυγή και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Για τους έντεκα πρώτους κατηγορουμένους ο εισαγγελέας προτείνει παραπομπή και για «εγκληματική οργάνωση».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:

- «Από τον Σεπτέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2007, οι Γ. Παπαμαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management (ΝΑΜ), Γ. Αποστολίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Σοφ. Πρινιωτάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος όμως εξακολουθούσε να έχει ενεργό ανάμιξη στις εταιρικές υποθέσεις, και Θ. Πρινιωτάκης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ., συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα με σκοπό τη διάπραξη του κακουργήματος της απάτης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια εις βάρος ασφαλιστικών ταμείων».

Με διαδοχικές μεταβιβάσεις

- «Προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, μεθόδευσαν τις διαδοχικές μεταβιβάσεις του ομολόγου κατά την ημέρα της έκδοσής του, από την τράπεζα J.Ρ. Morgan στην εταιρεία North Asset Management (ΝΑΜ), από εκείνη στην τράπεζα Hypo Vereinsbank και από αυτή στην "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή", η οποία και θα το μεταβίβαζε την ίδια μέρα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να διογκωθεί τεχνητά η τιμή αγοράς του από αυτά σε σχέση με την πραγματική αγοραία του αξία».

Οπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση:

- «Οι τρεις της "Ακρόπολις" και ο Γ. Παπαμαρκάκης, γνωρίζοντας από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία ότι είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ότι το Ελληνικό Δημόσιο προέβαινε για την κάλυψη αναγκών του τότε σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εξαιτίας των γνώσεων και της εμπειρίας που είχαν από τις συναλλαγές χρηματοικονομικών προϊόντων τη διάπραξη απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

- «Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ο Παπαμαρκάκης σχεδίασε το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων».

- Στην «εγκληματική οργάνωση» συμμετείχαν κατά την κατηγορία και υπεύθυνοι τριών ασφαλιστικών ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταθέσεις, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, των Σ. Πρινιωτάκη και Γ. Αποστολίδη, μοιράστηκαν μίζες 6 εκατομμυρίων ευρώ, είτε σε παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης είτε σε προέδρους ασφαλιστικών ταμείων.

Βέβαια, οι Σ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, υπεύθυνοι της εταιρείας που ήταν ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας διακίνησης του επίμαχου ομολόγου, έδωσαν τότε αντικρουόμενες καταθέσεις σχετικά με τις βαλίτσες με το μαύρο χρήμα. Ο Γ. Αποστολίδης έχει υποστηρίξει ότι τα 6 εκατ. ευρώ δόθηκαν από τον κ. Πρινιωτάκη σε προέδρους ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ο Σ. Πρινιωτάκης έχει ισχυριστεί πως ο Γ. Αποστολίδης πήρε τις βαλίτσες με τις μίζες και τις έδωσε σε παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης προκειμένου να διακινηθεί το περιβόητο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

Ακόμη στην πρόταση αναφέρεται για την εμπλοκή του Ευγένιου Παπαδόπουλου ότι «αρχές Σεπτεμβρίου του 2006 ως ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, αν και πληροφορήθηκε από άγνωστη στην ανάκριση πηγή τη διάπραξη εκ μέρους των Σημαιοφορίδη και Καραδήμα της απιστίας σε βάρος του ΤΕΑΔΥ, εν τούτοις δεν έσπευσε να καταγγείλει τη δραστηριότητα αυτή».

- Για τους Δημήτρη και Αγγελο Λιάτη αναφέρεται ότι συνήργησαν σε έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τέλος, ο εισαγγελέας εισηγείται τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί στους κατηγορουμένους.

Τον τελικό λόγο έχει τώρα το δικαστικό συμβούλιο με την έκδοση βουλεύματος.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: