Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

«ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ» ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

ΡΑΓΔΑΙΑ «ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ» των πτυχίων και της «αξίας» των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας παρατηρείται χρόνο με το χρόνο και αποτυπώνεται στην πτωτική πορεία των αποδοχών των νέων απασχολουμένων. Εκτός από το «τέρας» της ανεργίας, η οποία τον Ιανουάριο έσπασε το «φράγμα» του 15% και αφήνει εκτός αγοράς εργασίας τον ένα στους τρεις νέους ηλικίας 15-24 ετών και έναν στους πέντε στην ηλικία των 25-34 ετών, οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις διαρκώς μειούμενες αποδοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tower Watson Data Services, που καταγράφει, κατά μέσον όρο, τους μισθούς των νεοπροσληφθέντων στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα τις σπουδές ή τη θέση τους, μεταξύ των ετών 2009 και 2010 οι αποδοχές «υποχώρησαν» ακόμη και κατά 5% περίπου. Κι αυτό χωρίς να υπολογιστεί το «ροκάνισμα» του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 4,7% το 2010.



Στην έρευνα της Tower Watson συμμετείχαν 210 εταιρείες, πολυεθνικές στην πλειονότητά τους, από τους κλάδους της βιομηχανίας, των καταναλωτικών ειδών, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της τεχνολογίας, των τραπεζών, του λιανικού εμπορίου, των φαρμάκων, της αυτοκινητοβιομηχανίας κ.ά.

Οπως προκύπτει από τον πίνακα, οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές για έναν απόφοιτο λυκείου στην πρώτη του δουλειά ήταν πέρυσι στα 1.063 ευρώ κατά μέσον όρο. Πρόκειται για αύξηση ύψους 3,38% σε σχέση με τα χρήματα που θα έπαιρνε ο ίδιος εργαζόμενος αν είχε πιάσει δουλειά ένα χρόνο πριν. Ωστόσο αν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, πρόκειται επί της ουσίας για μείωση κατά 1,32%, ήτοι 190 ευρώ λιγότερα ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως για χιλιάδες εργαζόμενους η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς η κρίση έχει πολλαπλασιάσει τα φαινόμενα «μαύρης» εργασίας.

Η μεγαλύτερη «υποτίμηση» παρατηρείται στον αρχικό μισθό ενός κατόχου μεταπτυχιακού τόσο σε ονομαστικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Οσοι εξ αυτών έπιασαν την πρώτη τους δουλειά πέρυσι, είχαν ονομαστική ετήσια απώλεια ύψους 364 ευρώ σε σχέση με το 2009 και πραγματική (αν υπολογιστεί ο πληθωρισμός) μείωση των ετήσιων αποδοχών άνω των 1.400 ευρώ (-6,34%).

Απογοήτευση

Οριακά αυξημένοι ήταν μόνο οι αρχικοί μισθοί των κατόχων διδακτορικού, οι οποίοι σε ονομαστικό επίπεδο κέρδισαν το 2010 περίπου 1.400 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2009. Αν βέβαια αφαιρεθεί η επίπτωση του πληθωρισμού, η πραγματική αύξηση δεν ξεπερνά το 1%.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για τους νέους ακόμη κι αν εξετάσει κανείς τις αρχικές αποδοχές που αντιστοιχούν στη θέση και όχι στο πτυχίο του νεοπροσληφθέντα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι σε όλες τις εξεταζόμενες θέσεις οι μισθοί «έπεσαν» από 1,44% έως και 10% περίπου σε πραγματικό επίπεδο. Πιο «ριγμένοι» είναι όσοι έπιασαν δουλειά πέρυσι πρώτη φορά ως αναλυτές ή προγραμματιστές καθώς οι ονομαστικές ετήσιες μεικτές αποδοχές τους ήταν κατά 1.000 ευρώ χαμηλότερες απ' ό,τι θα ήταν αν είχαν ξεκινήσει να εργάζονται το 2009. Αν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός, τότε μέσα σε ένα έτος η θέση αυτή «υποτιμήθηκε» κατά 9,59%, ήτοι κατά 2.000 ευρώ περίπου. Η επόμενη μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στη θέση της γραμματειακής υποστήριξης (-5,62% πραγματική μείωση αποδοχών). Της ΕΛΙΖΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ etria@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: