Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΑΖΑ

Μία φιλόδοξη επιχειρησιακή επένδυση τολμούν οι αγρότες, οι φορείς και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στον Έβρο αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία σύστασης Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρείας, που θα επενδύει στις «πράσινες» πηγές ενέργειας και δη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα συνεταιριστικό σχήμα λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή αγροτών και αστών, με στόχο τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας των 2,2 μεγαβάτ στον Έβρο.

Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ έχει στα σκαριά η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα στον Έβρο με στόχο να υλοποιηθεί η επένδυση στην περιοχή του Προβατώνα του δήμου Σουφλίου.
«Απευθυνθήκαμε στους αγρότες, τους αστούς, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, στους οποίους παρουσιάσαμε την πρότασή μας για τη δημιουργία της μονάδας ηλεκτρισμού και θέρμανσης από βιομάζα συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ. Προσδοκούμε ότι η ανταπόκριση θα είναι θετική για μια επένδυση φιλική στο περιβάλλον, εφικτή για το νομό μας και προπάντων αναπτυξιακή», ανέφερε στη «ΜτΚ» το μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εταιρείας Χρήστος Χατζόπουλος προσθέτοντας: «Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της. Όλοι αναγνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν αυξηθεί το τοπικό, το περιφερειακό, το εθνικό εισόδημα, η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται. Για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγική μας βάση, να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές ή και να αυξήσουμε τις εξαγωγές σε εκείνους τους τομείς που πλεονεκτούμε συγκριτικά. Να επενδύσουμε εν τέλει στην πραγματική οικονομία».  

Τα πλεονεκτήματα της περιοχής
Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που αποτελούν πλέον μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή. Εκτός από τα γνωστά καυσόξυλα, η χρήση της βιομάζας γίνεται συνήθως με την καύση θρυμμάτων ξύλου (wood chips) ή συσσωματωμάτων (pellets) σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, ή με την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
Ο Έβρος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Διαθέτει τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 1,7 εκατ. στρέμματα. «Μόνο από τα υπολείμματα των καλλιεργειών, των δασικών και των κτηνοτροφικών, με παράλληλη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που να ξεπερνούν τα 50 μεγαβάτ», υπογράμμισε ο κ. Χατζόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η αξιοποίηση της συνολικής διαθέσιμης βιομάζας στο νομό του Έβρου μπορεί να φέρει επενδύσεις στη συμπαραγωγή ενέργειας από βιομάζα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγροτικός πληθυσμός των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιεί ξύλα, ροκανίδια, άχυρα, υπολείμματα της επεξεργασίας του ξύλου, καθώς και πυρήνες σπόρων, όπως το κουκούτσι της ελιάς, σε ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες για ενεργειακούς σκοπούς.

Ευκαιρία για τον  Έβρο
Μεταφέροντας την άποψη των μελών της οργανωτικής επιτροπής της εταιρείας ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι «η δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα είναι η ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο του Έβρου αλλά και των ιδιωτών. Είναι γνωστό ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων έδιωξαν τους αγρότες από τη γη τους αλλά και τους νέους από τα χωριά τους. Σήμερα η ύπαιθρος του Έβρου μοιάζει με ένα απέραντο γηροκομείο χωρίς μέλλον. Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι νέοι είναι οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των υπαρκτών δεδομένων που στην περίπτωση του Έβρου είναι οι μεγάλες και εύφορες πεδιάδες του. Εμείς ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία ενημερώνοντας σε πρώτη φάση τους κατοίκους στο Σουφλί, το Τυχερό, τις Φέρες και την Αλεξανδρούπολη. Η ανταπόκριση είναι θετική και ελπίζουμε έως το τέλος του χρόνου να δρομολογήσουμε τη δημιουργία της πρώτης μονάδας».
Ο όρος «συνεταιριστική» εύλογα παραπέμπει στις αντίστοιχες συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες βούλιαξαν υπό το βάρος των χρεών λόγω κακοδιαχείρισης και λοιπών σκανδάλων. «Στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για μια συνεταιριστική επένδυση, παρότι ο τίτλος της εταιρείας το υποδηλώνει», αντιτείνει ο κ. Χατζόπουλος, εξηγώντας ότι το επιχειρηματικό σχήμα θα αποτελείται και από ιδιώτες και η λειτουργία του θα συμβαδίζει με του όρους της ελεύθερης αγοράς.

Εξάγουμε αλλά δεν χρησιμοποιούμε
Ήδη στην Ελλάδα η δυναμικότητα παραγωγής pellets υπερβαίνει τους 100.000 τόνους το χρόνο και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στον οικιακό τομέα. Τα pellets ξύλου χρησιμοποιούνται ευρέως ως καύσιμο οικιακής χρήσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ η αγορά εξοπλισμού θέρμανσης με pellets ξύλου σε πολλές χώρες επιδοτείται για περιβαλλοντικούς λόγους.
Χονδρικά ως προς το ενεργειακό περιεχόμενο αντιστοιχούν 2 κιλά pellets βιομάζας σε 1 λίτρο πετρελαίου ενώ οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα περίπου στα 160-240 ευρώ/τόνο για τα σύμπηκτα και στα 875 ευρώ/χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους σε συνδυασμό με μία φιλική προς το περιβάλλον στάση αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τον οιοδήποτε ιδιοκτήτη κατοικίας να εξετάσει σοβαρά την εγκατάσταση και χρήση καυστήρα pellets βιομάζας στην κατοικία του.
Δυστυχώς στην Ελλάδα η σχετική νομοθεσία είναι πεπαλαιωμένη, απαγορεύοντας τη βιομάζα για χρήση σε κεντρική θέρμανση στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης (με την ΚΥΑ 10315/93 «Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και ζεστών νερών»), όπου κατοικεί και η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας. Η απαγόρευση αυτή περιλαμβάνει χωρίς διάκριση αστικές, περιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Της Μαρίας Καραούλη
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: