Πέμπτη, Μαΐου 19, 2011

ΔΕΚΑ ΣΚΑΛΙΑ ΕΠΕΣΕ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Δέκα θέσεις πιο κάτω βρέθηκε φέτος η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD (Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ), βάσει των στοιχείων που παρουσίασε η οικονομία της χώρας το 2010, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου. Ετσι, μεταξύ 59 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 56η θέση, αφήνοντας πιο κάτω μόνο τις Ουκρανία, Κροατία και Βενεζουέλα.
Η πτώση της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε φέτος μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το IMD.


Από την άλλη μεριά, στις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης παρέμειναν για ακόμη μία χρονιά: Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη, με την κορυφαία δεκάδα να συμπληρώνεται από Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Καναδά, Κατάρ, Αυστραλία και Γερμανία.

Απουσία μέτρων αναπτυξιακών

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Η μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Νικόλαο Πέντζο, «αποτελεί φυσιολογικό επακόλουθο και εξηγείται λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για την ανάπτυξη της χώρας».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων η διοίκηση του ΣΒΒΕ απέστειλε χθες στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά αυτών της περιφέρειας. Ο ΣΒΒΕ μεταξύ άλλων προτείνει:

* Ενίσχυση ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων (με συμψηφισμό κρατικών οφειλών προς αυτές με δικά τους χρέη προς το κράτος, με επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων κ.ά.).

* Επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας, με έναρξη από 1ης Ιανουαρίου 2011 της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.

Να διαπραγματευτεί σωστά η κυβέρνηση

Ερωτηθείς για την περίπτωση «Μνημονίου Β» είπε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί σωστά με την τρόικα για να μην υπάρξουν πρόσθετες φοροεπιβαρύνσεις».

Τάχθηκε υπέρ της εθνικής συναίνεσης λέγοντας πως «σε δύσκολους καιρούς μόνο καλό κάνει, αφού όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι στην κρίση», ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι «δεν ενδείκνυνται στην παρούσα συγκυρία γιατί θα δημιουργούσαν πρόσθετη ανασφάλεια».

Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ


ΠΡΕΖΑ TV
19-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: