Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

ΛΙΜΝΑΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Παγωμένοι παραμένουν διαγωνισμοί για την εξέλιξη του έργου λόγω ενστάσεων και προσφυγών, με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητα τα 250 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν ως τέλη οι έλληνες πολίτες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά έργα, το μοναδικό που έχει ενταχθεί στο μνημόνιο και που η τρόικα πιέζει για την υλοποίησή του έως το 2020, χαρακτηρίζοντάς το απαιτητό για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα μας.

Η κατάρτιση του κτηματολογίου όμως παραμένει στον... πάγο, αφού δυόμισι χρόνια τώρα είναι μπλοκαρισμένοι 16 από τους 22 διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το 2008 από την “Κτηματολόγιο ΑΕ” προκειμένου να τρέξουν οι αντίστοιχες μελέτες. Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι η εταιρεία έχει διασφαλισμένα στο ταμείο της για αυτό τον σκοπό 250 εκατ. ευρώ, χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, δηλώνοντας τα ακίνητά τους.
Η κατάρτιση του κτηματολογίου είναι για την τρόικα το μοναδικό εθνικό έργο για το οποίο άναψε εξαρχής το πράσινο φως, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας, που επιθυμεί να προσελκύσει ξένους και έλληνες επενδυτές.
Κοινώς η κατάρτιση του κτηματολογίου θα καθορίσει την ιδιωτική και τη δημόσια περιουσία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα γνωρίζουν με σαφήνεια ποιες περιοχές είναι δασικές ή παράκτιες, πού εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία και πού άλλες υπηρεσίες. “Πρόκειται για τον καθρέφτη των επενδυτών, οι οποίοι θα ξέρουν στο μέλλον τι αγοράζουν και πώς μπορεί να επενδύσουν” ανέφεραν στη “Μ” πολεοδόμοι και ιθύνοντες της κτηματαγοράς. Ως εκ τούτου, σύμφωνα μες τους ίδιους, δεν είναι τυχαίο ότι το έργο κρίνεται απαιτητό από το μνημόνιο και η τρόικα έχει βάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. “Δεν το θέλει τυχαία το έργο, είναι σίγουρη ότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα” σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Στον... πάγο 16 διαγωνισμοί
Οι 22 διαγωνισμοί για την εκπόνηση μελετών προκηρύχθηκαν το 2008, ωστόσο εδώ και δυόμισι χρόνια συμβασιοποιήθηκαν -αναδείχθηκαν δηλαδή ανάδοχες εταιρείες- μόλις έξι συμβάσεις για εκπόνηση μελετών κτηματολογίου, εκ των οποίων οι δύο αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, στο πλαίσιο του έργου “Καταγραφή Ενεργών Τίτλων”, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους, πληρώνοντας 35 ευρώ, ενώ συνολικά από αυτή τη διαδικασία συγκεντρώθηκαν στο ταμείο της Κτηματολόγιο ΑΕ 250.000.000 ευρώ, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
Σε ό,τι αφορά τις υπογραφείσες έξι συμβάσεις από τις συνολικά 22, σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στις δύο που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία σύμφωνα με εκπροσώπους της Κτηματολόγιο ΑΕ βρίσκεται πρώτη σε ανάρτηση.
Να σημειωθεί ότι οι 22 προκηρυχθέντες διαγωνισμοί αφορούν στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της Ελλάδας.

Ενστάσεις και προσφυγές
Πολεοδόμοι εκτιμούν ότι η διαδικασία για τις υπόλοιπες, που βρίσκονται στον... πάγο, κολλούν σε ενστάσεις και προσφυγές, καθώς μπορεί να προέκυψαν περισσότερες από δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες για να υπογράψουν τη σύμβαση, ωστόσο δηλώνουν ότι είναι απαράδεκτο οι πολίτες να πλήρωσαν για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητές τους με τα ακίνητα και η διαδικασία να μπλοκάρει δυόμισι χρόνια μετά. “Οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους, πλήρωσαν, τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους και περιμένουν ακόμη. Η πολιτεία δείχνει απίστευτη αδράνεια, την ώρα που το έργο κρίνεται επιτακτικό και απαιτητό από το μνημόνιο” υπογράμμισαν οι ίδιοι. Μάλιστα ανέφεραν ότι οι συμβάσεις για τις πρωτεύουσες των νομών θα πρέπει να τρέξουν και να υλοποιηθούν μέχρι το 2015 και ότι η προθεσμία του 2020 αφορά το σύνολο των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Να γίνει νομοθετική ρύθμιση
Και σαν να μην έφτανε αυτή η καθυστέρηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι προσεχώς η Κτηματολόγιο ΑΕ ετοιμάζεται για νέες προκηρύξεις διαγωνισμών για τις υπόλοιπες περιοχές, μέσα από δημόσια διαβούλευση, την ώρα που οι 16 διαγωνισμοί είναι μπλοκαρισμένοι και δεν προχωρούν, παρά τα διασφαλισμένα κονδύλια. “Η διαδικασία είναι χρονοβόρα έτσι κι αλλιώς, αλλά δεν μπορεί κάθε μεγάλο έργο να μπλοκάρει σε ενστάσεις και προσφυγές. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία και να τρέξουν οι συμβάσεις” σχολίασαν στη “Μ” παράγοντες της κτηματαγοράς, πολεοδόμοι και τοπογράφοι. Οι ίδιοι μάλιστα θέτουν και μια άλλη παράμετρο που σχετίζεται τόσο με το έργο του κτηματολογίου όσο και με την ανάγκη άμεσης υλοποίησής του στο χρονικό πλαίσιο που βάζει το μνημόνιο. “Αυτή τη στιγμή έχουμε τα λεφτά, η χώρα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι άνεργο και θα μπορούσε να δουλέψει, και η πολιτεία αδρανεί να βρει τρόπο να αναθέσει τις συμβάσεις”.


Τι απαντά η Κτηματολόγιο ΑΕ

Κληθέντες να απαντήσουν για το μπλοκάρισμα που σημειώνεται στους διαγωνισμούς και τα διασφαλισμένα κονδύλια για την εκπόνηση των μελετών, στελέχη της Κτηματολόγιο ΑΕ δήλωσαν ότι όντως προκηρύχθηκαν 22 διαγωνισμοί και σήμερα τρέχουν 6 συμβάσεις, αλλά το “αγκάθι” είναι οι προσφυγές και οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί. Υπάρχει, όπως είπαν, απαίτηση επιτάχυνσης των διαδικασιών, όπως υπάρχουν διασφαλισμένα και τα απαιτούμενα κονδύλια. Το ότι δεν έχουν συμβασιοποιηθεί όμως οφείλεται, όπως λένε, καθαρά στη νομοθεσία, στην οποία δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παρέμβασης. “Όλες οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, είτε βρίσκονται στη διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης των προσφυγών είτε σε προετοιμασία υπογραφής προς το Ελεγκτικό Συνέδριο (αποστέλλονται για έλεγχο συμβατότητας), αλλά πάντως όλες σε προχωρημένο στάδιο”, απάντησαν στελέχη της διοίκησης της εταιρείας.

Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr


ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2011

1 σχόλιο:

Σαββίδης Κυριάκος είπε...

Με ενδιαφέρον διάβασα την ανάδειξη του προβλήματος του διαγωνισμού του Κτηματολογίου να προχωρήσει. Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε λόγω των ενστάσεων και των προσφυγών αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στην σημερινή Διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε η οποία με αναπομπές επί των πρακτικών αξιολόγησης ,άλλοτε για να μειώσει την βαθμολογία και άλλοτε για να την αυξήσει, καθυστερεί ακόμα περισσότερα τον διαγωνισμό δημιουργώντας επιπλέον προσφυγές και ενστάσεις.. Ειδικότερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης είμαστε ήδη στον 6ο μήνα από την αναπομπή.



Σαββίδης Κυριάκος.