Σάββατο, Μαΐου 14, 2011

ΕΠΙΒΟΛΗ ΥΨΗΛΩΝ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ Ε.Ε. ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ

Την επιβολή δασμών ανώτατου ύψους 12% στις εισαγωγές γυαλιστερού χαρτιού από την Κίνα για μια περίοδο πέντε ετών καθώς και δασμών ύψους έως και 35,1% για την αντιστάθμιση των «αθέμιτων τιμολογήσεων» των κινέζων εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επιβληθούν δασμοί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ παίρνει παρόμοια μέτρα για την αντιμετώπιση των κρατικών κινεζικών επιχορηγήσεων και θεωρείται βέβαιο πως η απόφαση θα προκαλέσει αναστάτωση στο Πεκίνο το οποίο ενδέχεται να αμφισβητήσει τους δασμούς της ΕΕ προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).


Η ΕΕ επέβαλε τους δασμούς για να αντιμετωπίσει τις επιχορηγήσεις από το κινεζικό κράτος που θεωρεί παράνομες και επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές χαρτοβιομηχανίες,.

Μολονότι ο τομέας του χαρτιού θεωρείται μικρός, η απόφαση ενδέχεται να αποτελέσει το έναυσμα μιας ευρύτερης διμερούς διένεξης, καθώς η ΕΕ έχει προαγγείλει ότι πρόκειται να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τις επιχορηγήσεις της Κίνας που θεωρεί ότι προωθούν έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό με τις βιομηχανίες της.

Σημειώνεται πως η Κίνα τον Μάρτιο είχε καταγάγει μια σημαντική νίκη στον ΠΟΕ, όταν κρίθηκε πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες για το εμπόριο επιβάλλοντας διπλούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.
ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: