Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ…ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ

Η Ελλαδα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 τόνισε ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ επανέλαβε ότι η διακομματική συναίνεση και η επίτευξη των στόχων του μνημονίου αποτελούν προϋπόθεση για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με βασικό θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις δεν θα ολοκληρωθούν όπως ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη, αλλά θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωνης ζήτησε από την Ελλάδα αποκρατικοποιήσεις άμεσα.

Το Eurogroup πρότεινε τη σύσταση εταιρείας που θα αναλάβει την επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τρόικας.

Το Eurogroup ζητά ακόμη νέα μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρέους.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, στις 20 Ιουνίου, οπότε θα κριθεί και η ημερομηνία που θα δοθεί η πέμπτη δόση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί ένα μήνα μετά δηλαδή τον Ιούλιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του μνημονίου εθνικό και όχι κομματικό θέμα και ανέφερε τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στο μεταξύ, ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, για πρώτη φορά, τάχθηκε υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει ταχύτατα ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: