Τετάρτη, Μαΐου 25, 2011

ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ…ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΤΟΙΜΗ Η ΔΙΑΔΟΧΟΣ.Ε ΚΑΙ;

Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο χαιρέτισαν με θέρμη την ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν διαβεβαίωσε ότι η υποψηφιότητα της Λαγκάρντ στηρίζεται "από όλη τη Γαλλία".
Η Λαγκάρντ "έχει φυσικά όλη την υποστήριξη της Γαλλίας προκειμένου να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία γύρω από μια υποψηφιότητα ισχυρή και αξιόπιστη στην υπηρεσία ενός θεσμού που παίζει σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, δεδομένων των εντάσεων που γνωρίζετε", είπε ο Μπαρουάν.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει το ποιος θα διαδεχθεί την Λαγκάρντ στο υπουργείο.


Δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο όταν ρωτήθηκε για τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει το Βέλγιο και η Πολωνία για το πρόσωπο της Λαγκάρντ προκειμένου να στηρίξουν δικούς τους υποψήφιους.
Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος είχε δηλώσει την Κυριακή ότι "ενδιαφέρεται" για τη διεύθυνση του ΔΝΤ, χαρακτήρισε "εξαιρετική υποψήφια" την Λαγκάρντ αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν όποια κοινή απόφαση λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
"Ήμουν από τους πρώτους, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, που ζητήσαμε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή υποψηφιότητα", είπε ο Ρέιντερς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Λαγκάρντ "είναι μια εξαιρετική υποψήφια και θα είναι ίσως η ευκαιρία να έχουμε μια γυναίκα επικεφαλής ενός θεσμού τόσο σημαντικού σε διεθνές επίπεδο.
Επομένως, θα στηρίξουμε προφανώς την ευρωπαϊκή απόφαση", διαβεβαίωσε.
"Ελπίζω ότι μα μπορέσουμε να πείσουμε όλους τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς αλλά και τις αναδυόμενες χώρες, να συνεχίσουμε" στο ΔΝΤ με Ευρωπαίο γενικό διευθυντή, κατέληξε.
Πολλές αναδυόμενες χώρες πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η συμμετοχή τους στην παγκόσμια οικονομία και να τεθεί ένα τέλος στον "άγραφο" νόμο που θέλει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ να δίνεται σε Ευρωπαίο υποψήφιο και την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό.
"Ανοίξαμε το δρόμο στις αναδυόμενες χώρες καθώς τους εμπιστευθήκαμε την προεδρία της Αναπτυξιακής Επιτροπής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο η γενική διεύθυνση του ΔΝΤ να παραμείνει προς το παρόν σε ευρωπαϊκά χέρια", είπε ο Ρέιντερς.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Ταπί, για την οποία κατηγορείται η Λαγκάρντ, ο Βέλγος υπουργός είπε ότι είναι εσωτερικό θέμα της Γαλλίας.
"Υποθέτω ότι εφόσον οι γαλλικές αρχές προτείνουν την κυρία Λαγκάρντ ως υποψήφια, δεν ανησυχούν για την υπόθεση αυτή", κατέληξε.
Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ λέγοντας ότι διαθέτει μεγάλες ικανότητες "τις οποίες απέκτησε κατέχοντας επί χρόνια υψηλόβαθμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στην πολιτική και στην κυβέρνηση της χώρας της".
Ο Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι η Λαγκάρντ θα ήταν σε θέση να ελέγξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο "το θέμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό" δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει εμπλακεί στα προγράμματα δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

ΠΡΕΖΑ TV
25-5-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Giati den vazoun ton G. Brown kai na afisoun th madame lagarde na kanei kati kaliitero?? ekei pou kathetai??