Δευτέρα, Μαΐου 09, 2011

ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Περισσότερα μέτρα αλλά και εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ζητούν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να συναινέσουν στην έκκληση της Αθήνας για πρόσθετη ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και το 2013.Η επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης θα λάβει τη μορφή νέου μνημονίου, με βαρύ αντίτιμο για τη χώρα μας.

Η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ότι «θα απαιτηθούν προσαρμογές στο πρόγραμμα της Ελλάδας», αποτέλεσε την επισημοποίηση των διαβουλεύσεων που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, με σκοπό να βοηθηθεί η Ελλάδα.Και αυτό, για να αποφευχθεί η μείωση της αξίας των ομολόγων της και να υπάρξει παράλληλα συμφωνία για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, τα οποία θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην επίτευξη των στόχων.



Μάλιστα το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των Βρυξελλών «με γνώση της κατάστασης», ανέφερε πως για ενδεχόμενη παροχή έξτρα κονδυλίων μπορεί να ζητηθούν εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων από πωλήσεις τέτοιων στοιχείων.

Πιο αναλυτικά, στην ΕΕ εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου. Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2012, έως το 2015 ή ακόμη και έως το 2017.

Επίσης, διερευνάται η δυνατότητα νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ ή των 80 δισ. ευρώ που είναι η συμμετοχή της Ευρωζώνης στη βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Εξετάζεται ακόμη η επιμήκυνση ενός τμήματος, ύψους περίπου 65 δισ. ευρώ, του συνολικού ελληνικού χρέους που ανέρχεται σε 340 δισ. ευρώ, αλλά και η παράταση από δύο έως τέσσερα χρόνια της προθεσμίας που έχει δοθεί για τη μείωση του ελλείμματος, κάτω από το 3%, από το 2014 στο 2016 ή το 2018.

Παράλληλα, συζητείται και η παράταση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος από το 2015 στο 2017, με την απαίτηση όμως για πρόσθετες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα υπερβαίνουν τα 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Οι λύσεις για χαλάρωση των όρων δανεισμού εξετάζονται, καθώς οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλές την επόμενη διετία και η επιστροφή στις αγορές τον επόμενο χρόνο είναι αμφίβολη.

Στις εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται και η προσφυγή στον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης που έχει πλέον τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.

Η ΚΟΝΤΡΑ
Ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων προσκρούει στην κόντρα Τρισέ-Γερμανίας. Στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε επί τάπητος την πρόταση για νέο μνημόνιο που να προβλέπει πρόσθετο δανεισμό 50-60 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2012-2013. Την πρόταση Τρισέ δεν αποδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αντιπρότεινε την επιμήκυνση μέρους ή του συνολικού χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή ιδιωτών. Κάτι όμως που απέρριψε ο κ. Τρισέ.

Οικονομολόγοι
Βρετανικές βολές κατά Βερολίνου

«Πυρά» κατά του Βερολίνου εξαπέλυσαν Βρετανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι διέκριναν πίσω από τη συντονισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας γερμανικό... δάκτυλο με στόχο την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού νομίσματος. O υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, διεμήνυσε παράλληλα ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θέλει να λάβει μέρος σε μια διάσωση της Ελλάδας με μια δεύτερη διάσωση της χώρας»...

«Η πτώση του ευρώ είναι ο απώτερος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης που μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσιεύματα, σαν του ''Spiegel'', αλλά παρασκηνιακά τα προωθεί η ίδια», σχολίασε o Τζόναθαν Λέιν της Capital Economics.

«Το Βερολίνο επιθυμεί ένα ευρώ ισότιμο με το δολάριο, στόχος καθ' όλα θεμιτός, που ωστόσο προωθείται με αθέμιτα μέσα», πρόσθεσε ο Τζέραρντ Λάιονς της Standard Chartered. «Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, όπως αυτό του ''Spiegel'' εξυπηρετούν τους ευσεβείς πόθους κάποιων που επένδυσαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας», επεσήμανε ο οικονομολόγος Ερικ Μπρίτον.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: