Παρασκευή, Μαΐου 20, 2011

ΦΛΟΡΙ ΜΠΕΡΚΕ: “ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί την προστασία των θυμάτων κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Μη κυβερνητικές οργανώσεις διαλύονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με συνέπεια τα θύματα του trafficking να μη βρίσκουν στέγη.
Την επισήμανση έκανε η αμερικανίδα ψυχολόγος Φλόρι Μπέρκε, η οποία χθες στο αμερικανικό προξενείο μίλησε σε εκπροσώπους φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση της πληγής της εμπορίας ανθρώπων, ως σύμβουλος κυβερνήσεων και οργανώσεων που ειδικεύεται στην προστασία των θυμάτων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Μ” μίλησε για την κατάσταση που πληροφορήθηκε ότι επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ευαισθητοποίηση μέχρι και ιδιωτικών επιχειρήσεων.



Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπορία ανθρώπων παγκοσμίως;
Η εμπορία ανθρώπων είναι από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε δει ποτέ. Πιστεύω ότι οι πόλεμοι, οι εμφύλιοι πόλεμοι, οι γενικότερες συγκρούσεις, η φτώχεια και η οικονομική κρίση, επιτείνουν την κατάσταση με την εμπορία ανθρώπων.

Τι κατάσταση βρήκατε στην Ελλάδα;
Απ’ αυτά που άκουσα τις ημέρες που βρίσκομαι στην Ελλάδα, αντιλήφθηκα ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμός στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρήματα για να υποστηρίξουν τις δομές που απαιτούνται. Για παράδειγμα, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν υπάρχουν πια, έχουν κλείσει, με συνέπεια να μην υπάρχει προστασία του θύματος. Αν δεν μπορείς να προστατέψεις το θύμα, δεν μπορείς να οδηγήσεις στις αρχές και τους υπεύθυνους.

Είστε ικανοποιημένη από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της μάστιγας του trafficking;
Σίγουρα δεν είναι αρκετό αυτό που γίνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αυξήσουμε τη γνώση του κόσμου - τόσο των πολιτών, των αστυνομικών αρχών και της κυβέρνησης, που πρέπει να αναγνωρίζουν ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει. Και το δεύτερο είναι η εκπαίδευση - των αστυνομικών, των εισαγγελέων, των δικαστών, των δικηγόρων, των ΜΚΟ, του καθένα που μπορεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος. Αν δεν γνωρίζεις τι ψάχνεις, δεν μπορείς να το βρεις. Αν δεν είσαι εκπαιδευμένος ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνεις, θα παραμείνει ένα κρυμμένο έγκλημα.
Ο λόγος που οι άνθρωποι αυτοί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης είναι επειδή βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γίνονται πολύ εύκολα θύματα. Αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι να κάνεις αυτή τη νοητική αλλαγή σε σχέση με τα θύματα. Για πολλούς ανθρώπους τα θύματα trafficking θεωρούνται εγκληματίες, επειδή για παράδειγμα δεν έχουν χαρτιά, είναι παράνομοι μετανάστες. Είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή αυτή μέσα στο μυαλό μας και να λειτουργήσουν στη συνέχεια οι δομές για την προστασία τους.

Η εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή του παγκόσμιου εγκλήματος.
Είναι απίστευτα τα κέρδη από την εμπορία ανθρώπων. Από την πιο μεγάλη έως την πιο μικρή οργάνωση, ακόμη και για μεμονωμένα πρόσωπα που οδηγούν μια γυναίκα στην πορνεία, τα κέρδη είναι πολύ μεγάλα. Είναι ένα έγκλημα στο οποίο το θύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και ξανά. Δεν είναι όπως τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Τα θύματα φτάνουν στις αρχές για να αποκαλύψουν όσα τους συμβαίνουν;
Δεν είμαι ευχαριστημένη με τον αριθμό των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν. Ο πρώτος λόγος είναι ο φόβος. Πιστεύω όμως και πως πολλοί εισαγγελείς και αστυνομικοί δεν είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν τόσο χρόνο ώστε να πείσουν τα θύματα να μιλήσουν. Σε μια οργάνωση στην οποία δούλεψα, όταν δώσαμε χρόνο στα θύματα που συνεργάστηκαν είχαμε επιτυχία σε ποσοστό 97%. Πολλά από τα θύματα, επειδή τα εκφοβίζουν οι δουλέμποροι ότι θα καταλήξουν στη φυλακή αν τους καταγγείλουν, φοβούνται να πάνε στις αρχές. Κι αυτό επειδή προέρχονται από χώρες στις οποίες η αστυνομία μπορεί να είναι διεφθαρμένη ή μέλος του συστήματος.

Γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά των χωρών που αποτελούν “δεξαμενές” θυμάτων;
Πολλές χώρες δουλεύουν αρκετά σκληρά για να κάνουν εκστρατείες πρόληψης, με βίντεο, αφίσες και διάφορες άλλες μορφές. Είδα για παράδειγμα ένα βίντεο στο MTV που έδειχνε μία αγγελία εφημερίδας στην οποία ζητούσαν νταντάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βίντεο όμως έδειχνε και τη συνέχεια, που έβλεπες πραγματικά τι συμβαίνει.

Στην Ελλάδα τι μπορεί να γίνει περισσότερο;
Το καλύτερο που πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά είναι αυτό που έγινε εδώ σήμερα, να βρισκόμαστε όλοι μεταξύ μας, να δουλεύουμε μαζί. Πρέπει να υπάρχει μία οργανωμένη απάντηση στο θέμα του trafficking. Ίσως στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να δημιουργηθεί το ελληνικό μοντέλο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους. Δεν μπορείς να περιμένεις μόνο από τις κυβερνήσεις, εφόσον υπάρχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται μ’ αυτό και γνωρίζουν τα κενά. Οι ΜΚΟ μπορούν να δουν ποιος θέλει να κάνει τι, ακόμη και οι επιχειρήσεις.

Δηλαδή πώς μπορούν να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρήσεις;
Πριν από λίγο καιρό στη Φλόριντα, όπου υπάρχουν φάρμες με ντομάτες, μία ομάδα πωλητών σε μεγάλη εταιρεία έτοιμου φαγητού ενημέρωσε τον διευθυντή πως οι ντομάτες που χρησιμοποιούνται προέρχονται από μετανάστες εργάτες που τους εκμεταλλεύονται. Έτσι αποφασίστηκε η εταιρεία να αναζητεί πλέον από ποιες πηγές θα ψωνίζει τα προϊόντα της, και το ίδιο γίνεται ήδη από αρκετές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνέντευξη στον Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: