Πέμπτη, Μαΐου 26, 2011

ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ διέταξαν όλους τους μη σημαντικούς διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας τους να εγκαταλείψουν την Υεμένη καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις κλιμακώνονται.
Εικοσιτέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν χθες βράδυ στην Υεμένη, στις συγκρούσεις ανάμεσα στις πιστές στον πρόεδρο Σάλεχ δυνάμεις και στους υποστηρικτές ενός από τους ισχυρότερους αρχηγούς φυλών της χώρας, του σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SABA. Τουλάχιστον 48 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη Δευτέρα σε συγκρούσεις μεταξύ μαχητών διαφόρων φυλών και των κυβερνητικών στρατευμάτων που έδωσαν νέα τροπή στο αντικαθεστωτικό κίνημα.



Χθες Τετάρτη έκλεισε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά και όλες οι πτήσεις κατευθύνονται προς το Αντεν, στη νότια Υεμένη. Οι άντρες του σεΐχη Αχμαρ, ο οποίος έγινε το "μαύρο πρόβατο" του καθεστώτος όταν συντάχθηκε με τους αντικαθεστωτικούς, κατέλαβαν την έδρα του πρακτορείου SABA και ελέγχουν την εθνική αεροπορική εταιρία Yemenia. Στο μεταξύ, πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, όπου οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης συνεχίζονται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων. Στην πλατεία Πανεπιστημίου, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων από τα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός των διαδηλωτών έχει μειωθεί, αφού πολλοί από αυτούς προσχώρησαν στις τάξεις των μαχητών του σεΐχη Αχμαρ.

Ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει την Υεμένη, παρά την διόγκωση των διαμαρτυριών. Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να υπογράψει μία συμφωνία μετάβασης την οποία πρότειναν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου και η οποία θα του επέτρεπε να παραιτηθεί χάριν μίας κυβέρνησης ενότητας για την έξοδο από την κρίση.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Υεμένη εξαιτίας των πολιτικών συγκρούσεων και των τρομοκρατικών ενεργειών.

"Μπροστά σε αυτή την εμπλοκή που ο ίδιος δημιούργησε, ο Σάλεχ επέλεξε την στρατηγική του χάους", εκτιμά ο Φράνκ Μέρμιερ ερευνητής του CNRS, ειδικός στα θέματα της Υεμένης. "Θέλει να αναγκάσει τις αραβικές μοναρχίες να αρχίσουν μια νέα μεσολαβητική προσπάθεια, με ένα τροποποιημένο σχέδιο, το οποίο θα είναι προς όφελός του", τόνισε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κάλεσαν τον Σάλεχ να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, τόνισαν χθες ότι ο πρόεδρος της Υεμένης πρέπει να φανεί συνεπής στη δέσμευσή του και να μεταβιβάσει αμέσως την εξουσία.
ΠΡΕΖΑ TV
26-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: