Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση έρχεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και υιοθετεί μέτρα 26 δισ. ευρώ, ενώ βάζει σε τροχιά και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την άντληση εσόδων 50 δισ. ευρώ.
Η πολιτική των δύο νέων πακέτων συνολικού ύψους 76 δισ. ευρώ συμπληρώνει τα ανά τρίμηνο Μνημόνια που προκαλούν μεταβολές πολιτικών και μέτρων, καθώς τρόικα και οικονομικό επιτελείο διαπιστώνουν συνεχώς την απόκλιση των στόχων που θέτουν.



Ετσι, έπειτα από ένα χρόνο ανακάλυψαν πως μαζί με τη μείωση του ελλείμματος πρέπει να δρομολογηθεί και η μείωση του δημοσίου χρέους, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την οικονομία. Στόχος είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20% μέχρι το 2015, ώστε να περιοριστεί στο 156,2% του ΑΕΠ από 153% φέτος, δεδομένου ότι την περίοδο 2012 -2015 απαιτούνται 8,5 δισ. ευρώ για εξόφληση τόκων!

Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει κριθεί η τύχη της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από συμφωνία με τους επικεφαλής της τρόικας που φθάνουν στην Αθήνα γύρω στις 10 Μαΐου, ενώ αύριο έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια για τον έλεγχο του πρώτου τριμήνου του 2011 και βολιδοσκόπηση των επερχόμενων μέτρων. Κι όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίζει πως το ΜΠΔΣ και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν αποτελούν «δέσμευση», η τρόικα έχει αντίθετη άποψη. Εξάλλου από κοινού αποφασίζουν και υλοποιούν και τα μέτρα αυτά.

Η ανακοίνωση του ελλείμματος στο 10,5% για το 2010 (προσωρινά στοιχεία) κλείδωσε το πακέτο των συμπληρωματικών μέτρων του προηγούμενου έτους στα 3 δισ. ευρώ. Τις τελικές αποκλίσεις του τρέχοντος έτους θα τις γνωρίζουμε τον Μάρτιο του 2012, οπότε τότε θα κρίνουν αν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2011.

Μαζί με τα μέτρα 23 δισ. ευρώ της περιόδου 2012-2015, το πακέτο των «13» ομάδων μέτρων ανεβαίνει στα 26 δισ. ευρώ. Στόχος, η μείωση του ελλείμματος στο 1% ή 3 δισ. ευρώ το 2015.

Το ενδιαφέρον της τρόικας, πάντως, εστιάζεται εξ αρχής (από την προκλητική συνέντευξη του Φεβρουαρίου) στις αποκρατικοποιήσεις και την εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Ιπποδρομίες, φυσικό αέριο, ΟΤΕ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φαίνεται να είναι οι πρώτες Δημόσιες Επιχειρήσεις που παίρνουν το δρόμο των αποκρατικοποιήσεων.

Θα ακολουθήσουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει από την πώληση του 100% επιχειρήσεων (όπως στη Λάρκο) ή διατήρηση του 51% ή 34% ή ακόμη και χαμηλότερου ποσοστού (όπως στον ΟΤΕ).

Οι προσδοκίες των συντακτών του ΜΠΔΣ κάνουν λόγο για 15 δισ. ευρώ και το ζητούμενο είναι αν τελικώς θα πωληθούν με κάποιο συμφέρον (για το Δημόσιο) τίμημα, δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία τους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο φθάνει κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Οσο για το έτερο κομμάτι που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της τρόικας, τα ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου προσδοκούν 35 δισ. ευρώ από την εκποίηση αρκετών από τα 72.000 δημόσια κτήματα, τα 41.000 ανταλλάξιμα και πλήθος εμπορικών κτιρίων.

Η εκποίηση φιλέτων σε ηπειρωτική ή νησιωτική χώρα θα γίνει βάσει του θεσμού της «Επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης, ενώ θα συμπληρωθεί από την εκχώρηση καταπατημένων ή αμφισβητούμενων εκτάσεων έναντι τιμήματος. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή και αξιολόγηση των ακινήτων.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: