Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ -ΕΡΕΙΠΙΑ

Σε... παράνομα ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί εκατοντάδες διαμερίσματα και εγκαταλελειμμένα κτίρια στο «γκέτο» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.Παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες, οικογένειες και, ενίοτε, μικρά παιδιά στοιβάζονται σε δωμάτια διαμερισμάτων, σε υπόγεια, αποθήκες και ολόκληρες πολυκατοικίες, πληρώνοντας συχνά υψηλό «κεφαλικό φόρο» στους ιδιοκτήτες, τους υπενοικιαστές και τα κυκλώματα που λυμαίνονται το κέντρο της πρωτεύουσας.Πολλά από αυτά τα κτίρια δεν έχουν καν τις στοιχειώδεις παροχές, με αποτέλεσμα να αποτελούν «υγειονομικές βόμβες», ενώ εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι το κέρδος των ιδιοκτητών είναι σε μεγάλο βαθμό αφορολόγητο.


Την ίδια στιγμή, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει, οι αξίες κατρακυλούν συνεχώς, σε σημείο που επαγγελματίες μεσίτες να κάνουν λόγο για «στοχοποιημένη υποβάθμιση της περιοχής».

Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, Αφγανοί, Σομαλοί, Μαροκινοί και πολλές άλλες εθνικότητες. Ανθρωποι που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα και αναζητούν τρόπο να φύγουν προς μια άλλη χώρα της Ευρώπης, ώστε να ζητήσουν εκεί άσυλο και άλλοι που περιμένουν τις ελληνικές διαδικασίες ασύλου.

«Η πλειονότητα των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά ζουν σε αυτές τις συνθήκες», υποστηρίζουν επικεφαλής μεταναστευτικών κοινοτήτων συμπληρώνοντας πως «οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και δεν θέλουν να υποβάλουν στην Αθήνα αίτηση ασύλου, καθώς λόγω της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ θα τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα αν εντοπιστούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.».

Κατοικούν 5, 10 ή ακόμη και 40 άτομα μαζί, σε διαμερίσματα του υποβαθμισμένου κέντρου, νοικιάζοντας, στην καλύτερη περίπτωση, ένα δωμάτιο. Πληρώνουν με το κεφάλι.

Συμπατριώτες τους, που διαθέτουν συνήθως νομιμοποιητικά έγγραφα και βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούν ως μεσάζοντες και τους κατευθύνουν, συχνά εν γνώσει του ιδιοκτήτη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις είναι προσυμφωνημένο πως θα μένουν πολλά άτομα στο διαμέρισμα.

Εκμετάλλευση
«Πρόκειται για μεγάλη εκμετάλλευση που προέρχεται και από εμάς τους μετανάστες προς τους συμπατριώτες μας και από τους Ελληνες ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ερείπια και βγάζουν πολλά λεφτά», τονίζει επιφανές μέλος της αφγανικής κοινότητας και προσθέτει με νόημα πως «αν δεν υπήρχε μεγάλο κέρδος δεν θα συνεχιζόταν αυτή η εκμετάλλευση τόσα χρόνια».

Η αγορά ακινήτων κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς σε μια ευρεία ζώνη από τις αρχές της Πατησίων, της Αχαρνών και της Αριστοτέλους, μέχρι την πλ. Βικτωρίας, τον Αγιο Ελευθέριο και την Κυψέλη, την πλ. Αττικής και φυσικά την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και της πλ. Βάθη, αν και οι απανωτές «επιχειρήσεις - σκούπα» των τελευταίων ημερών έχουν αδειάσει αρκετά κτίρια που λειτουργούσαν ως «υπνωτήρια» δεκάδων μεταναστών στο κέντρο.

Αστεγοι
Οπως αναφέρεται στη μελέτη της ΚΙΠΟΚΑ, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν εντοπίσει περισσότερα από 400 σημεία στο κέντρο της πόλης μέσα σε στοές κτιρίων, σταθμούς μετρό, στάσεις λεωφορείων, άλση, πλατείες, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία μετατρέπονται τις νυκτερινές ώρες σε «ξενοδοχεία απελπισμένων». Ο Δήμος εκτιμά ότι στο κέντρο διαβιούν περίπου 1.700 άτομα που χαρακτηρίζονται ως άστεγοι. Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις περιθωριακών ατόμων, όπως ενσυνείδητοι άστεγοι, ζητιάνοι, τοξικοεξαρτημένοι, ψυχοπαθείς και εξαθλιωμένοι αλλοδαποί.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι άθλιες συνθήκες στέγασης συμβάλλουν στην γκετοποίηση

Οι συνθήκες στέγασης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εκτιμά πρόσφατη έρευνα της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). Μόνο στο τρίγωνο που ορίζεται από τις οδούς Γερανίου, Πειραιώς και Σοφοκλέους υπολογίζεται πως διαβιούν περισσότεροι από 2.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους παράνομοι και επί της ουσίας άστεγοι.

Εκθεση
Ο Συνήγορος του Πολίτη στην Εκθεση που απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αναφέρει ότι: «Μετά από σχετική αυτοψία, διαπιστώθηκε μαζική διαμονή λαθρομεταναστών σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί χρήσεων γης στην περιοχή, υπό συνθήκες που υπερβαίνουν κάθε στοιχειωδώς ανεκτό όριο για την αξιοπρεπή διαβίωση προσώπων». Οπως αναφέρει και η μελέτη της ΚΙΠΟΚΑ, σε πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια κοιμούνται υπό άθλιες συνθήκες εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Σε κανέναν από αυτούς δεν αντιστοιχούν περισσότερα από τέσσερα τετραγωνικά. Στα υπόγεια των πολυκατοικιών -συνεχίζει η ίδια μελέτη- και τα παλιά κτίρια της περιοχής, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες υπενοικιάζουν κάποιον χώρο που χωράει ένα κρεβάτι, ενώ συχνά κοιμούνται με βάρδιες. «Εικάζεται βάσιμα ότι μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων καταβάλλουν αφανώς ενοίκιο στους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών και στη συνέχεια τα υπενοικιάζουν στους παράνομους μετανάστες που τα χρησιμοποιούν».

ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ
Σε κάθετη πτώση έως και 50% οι τιμές των ακινήτων

Για «στοχοποιημένη υποβάθμιση της περιοχής» κάνει λόγο η κ. Μαρία Βάσιλα, μεσίτρια που δραστηριοποιείται στην πλ. Βικτωρίας εδώ και 14 χρόνια. «Δεν πουλιέται τίποτα και δεν νοικιάζεται τίποτα.

Οι τιμές έχουν πέσει από 30% μέχρι και 50%, αλλά το χειρότερο είναι η αρνητική ψυχολογία πολλών ιδιοκτητών που ξεπουλάνε πλέον τα ακίνητά τους όσο όσο, επειδή δεν θεωρούν πως στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει η εικόνα της περιοχής», σημειώνει η κ. Βάσιλα και προσθέτει «για παράδειγμα προσπαθώ να πουλήσω διαμέρισμα 105 τ.μ. στον 4ο όροφο προς 65.000 ευρώ και πάλι δεν πουλιέται.

Πριν από τρία χρόνια το τ.μ. άξιζε 1.000 ευρώ και πάνω. Αυτή τη στιγμή φτάνουμε στα 500 ευρώ το τ.μ. Σε κάθε δρόμο, σε κάθε είσοδο πολυκατοικίας υπάρχουν ταμπέλες πωλείται ή ενοικιάζεται», λέει και προσθέτει πως «δεν ξέρουμε ποιος είναι ο γείτονάς μας. Νοικιάζει το διαμέρισμα ένας μετανάστης και βάζει κι άλλους 10 μέσα».

Η αγορά έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες, θα μας πει η συνάδελφός της, Αντωνία Βλαχάκη, που διατηρεί τα τελευταία 19 χρόνια μεσιτικό γραφείο στην Ομόνοια. «Πουλάμε πολύ κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Για μικρούς γραφειακούς χώρους σε ορόφους οι τιμές φτάνουν στα 800 ευρώ ανά τ.μ., όταν ξεκινούσαν πριν από 2-3 χρόνια από 1.200-1.600 ευρώ το τ.μ. Αλλά αυτή τη στιγμή στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια πρακτικά δεν υφίσταται αγορά. Υπάρχουν αγοραστές που κρατούν στάση αναμονής, θεωρώντας πως οι τιμές θα πέσουν κι άλλο και πως κάποια στιγμή η περιοχή θα αναβαθμιστεί».

Ούτε οι Αλβανοί δεν αγοράζουν πια στο κέντρο, θα συμπληρώσει ο Χρήστος Κυριακόπουλος, μεσίτης στην 3η Σεπτεμβρίου.

«Μόνο κάποιος Αιγύπτιος αν αγοράσει κάτι, αλλά στις παρυφές της Κυψέλης, του Αγίου Λουκά κλπ. Από την Ομόνοια μέχρι Αγιο Παντελεήμονα και Αγιο Νικόλαο δεν αγοράζει κανείς.

Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου, από την Ομόνοια μέχρι τα κάτω Πατήσια, την Ακαδημία Πλάτωνος και τα Σεπόλια είναι αδρανής.

Οι επιχειρηματίες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον. Οι τιμές έχουν πέσει στο μισό ή ακόμη και στο ένα τρίτο».

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΧΜΕΝΤ
Ζει με 5 παιδιά σε ένα δωμάτιο 10 τ.μ.

Ο Αχμέντ από τη Σομαλία μένει με τα πέντε παιδιά και τη γυναίκα του σε ένα δωμάτιο που δεν ξεπερνά τα 10 τετραγωνικά, σε μια πολυκατοικία?υπνωτήριο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Η πόρτα του δωματίου, όπως και όλες στη βρώμικη πολυκατοικία με το χαλασμένο ασανσέρ, είναι σιδερένια, με έναν βαμμένο κωδικό. Πίσω της, οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν, κοιμούνται, μαγειρεύουν και τρώνε επτά άνθρωποι, σοκάρουν.

Ο Αχμέντ μας λέει πως πληρώνει 200 ευρώ γι΄ αυτό το δωμάτιο, που το χωρίζει στη μέση με ένα σεντόνι. Η οροφή στάζει όταν βρέχει και ο Σομαλός την έχει μονώσει με πλαστικές σακούλες. Ζει στην Ελλάδα τρία χρόνια. Δεν έχει χαρτιά και θέλει να φύγει από εδώ. «Οπουδήποτε αλλού», λέει με τα σπαστά αγγλικά του.

Δύο ορόφους πιο πάνω κοιμούνται κατάχαμα, πάνω σε ένα χαλί, επτά νεαροί Αφγανοί, ορισμένοι ανήλικοι, σε ένα δωμάτιο που δεν δείχνει μεγαλύτερο από έξι τετραγωνικά.

Ο ένας είναι 14 χρονών, ο άλλος 17, ένας τρίτος 20. Μιλούν ελάχιστα και σπαστά αγγλικά. Από την Ελλάδα είναι περαστικοί. Βρέθηκαν μόλις πριν από δύο μήνες στην Αθήνα και θέλουν να πάνε στο Βέλγιο. «Μένει ένας εξάδελφός μου εκεί», θα μου πει ο 17χρονος.

Το δωμάτιο νοικιάζει μαζί με το διπλανό ένας μεγαλύτερος Αφγανός, που ζει χρόνια στην Ελλάδα. Μας δείχνει πρόθυμα τη ροζ κάρτα του.

«Πληρώνω 300 ευρώ ενοίκιο και 150 για ρεύμα και νερό», μας λέει. Στους διαδρόμους της πολυκατοικίας κυκλοφορούν, εν τω μεταξύ, πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες που μας κοιτάζουν καχύποπτα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
22-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: