Δευτέρα, Μαΐου 02, 2011

ΒΑΖΕΙ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ…ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ

«Φρένο» στους τοκογλυφικούς τόκους αλλά και στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων, που γίνεται μέσα από κατασχέσεις για την εξόφληση τέτοιων χρεών, βάζει ο Αρειος Πάγος.Επικυρώνοντας αντίστοιχη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ο ΑΠ έκρινε νόμιμη την ανακοπή που άσκησε οφειλέτης δανείου που είχε επιβαρυνθεί με τοκογλυφικούς τόκους που είχε αξιώσει ο δανειστής και οι οποίοι ξεπερνούσαν μέχρι και 15% το δικαιοπρακτικό (εξωτραπεζικό) επιτόκιο, με το οποίο μπορούν να συμφωνούνται δάνεια μεταξύ ιδιωτών.


Η αρεοπαγιτική απόφαση δέχτηκε ότι είναι ορθή η άποψη του Εφετείου πως οι οικονομικές αξιώσεις του δανειστή δεν είναι νόμιμες, διαπιστώνοντας ότι είχαν εκδοθεί επιταγές προκειμένου να καλυφθούν τοκογλυφικοί τόκοι. Παράλληλα, δέχτηκε ότι δεν ήταν νόμιμη η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που κίνησε ο δανειστής κατά της οφειλέτριας εταιρείας (μίας ΑΕΒΕ στη Βόρεια Ελλάδα) και εμπόδισε να «βγουν στο σφυρί» περιουσιακά της στοιχεία.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε, επίσης, ως ορθή την εφετειακή κρίση ότι το δάνειο είχε ουσιαστικά εξοφληθεί, θεωρώντας μάλιστα ότι μπορεί να αποτελέσει πλήρη απόδειξη γι' αυτό το γεγονός ότι ο δανειστής είχε δώσει στην ΑΕΒΕ μία υπεύθυνη δήλωση (του Νόμου 1599/86), η οποία μπορούσε νόμιμα να αξιολογηθεί ως εξοφλητική απόδειξη για το χρέος.

Προστασία
Ετσι η δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο για να προστατευθούν αποτελεσματικότερα όσοι πιέζονται από τοκογλυφικά επιτόκια, αφού μπορούν με ανακοπή να αποτρέψουν την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας τους, προβάλλοντας ότι η οικονομική αξίωση του δανειστή δεν είναι νόμιμη λόγω του τοκογλυφικού επιτοκίου.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, εταιρεία δανείστηκε το 1995 από ιδιώτη ποσό 44.020,5 ευρώ (15 εκατ. δρχ.) με συμφωνία για επιτόκιο ύψους 48% ετησίως, ποσοστό που υπερέβαινε κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο επιτόκιο (δικαιοπρακτικό) εκείνη την εποχή και το οποίο ανερχόταν σε 32% στις αρχές του χρόνου (όταν δόθηκε η πρώτη δόση του δανείου) και σε 27% προς το τέλος του χρόνου (όταν δόθηκε η δεύτερη δόση).

Η εταιρεία προσκόμισε στοιχεία που έδειχναν ότι στο διάστημα μίας 4ετίας κατέβαλε στον τραπεζικό λογαριασμό του δανειστή ποσό 66.446,66 ευρώ και κρίθηκε από τη δικαιοσύνη ότι έτσι είχε εξοφληθεί το δάνειο και μάλιστα ότι η καταβολή του ποσού ξεπερνούσε και κατά 420 ευρώ τη συνολική οφειλή.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: