Σε πλήρες αδιέξοδο από τα... μετέωρα βήματα σχετικά με το έργο κατασκευής ΧΥΤΥ στην Κερατέα φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση, με τους συναρμόδιους υπουργούς να μην έχουν συγκεκριμένο πλάνο εφαρμογής μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ και των... επεισοδίων.
Διότι μπορεί η παρέμβαση του μητροπολίτη Λαυρεωτικής να έφερε «εκεχειρία», η οποία... υπεγράφη στο γραφείο του Χρ. Παπουτσή από τον ίδιο και τον δήμαρχο της περιοχής, αλλά από την... επομένη οι κυβερνητικές κινήσεις διά της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, περιέπλεξαν περαιτέρω την κατάσταση. Το «ραντεβού» της υπουργού ΠΕΚΑ με τον δήμαρχο, την περασμένη Πέμπτη, κατέληξε σε σαφή υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική απόφαση, αφήνοντας έκθετους συναρμόδιους, όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος με προηγούμενες δηλώσεις του επέμενε στην κατασκευή εργοστασίου στον προεπιλεγμένο χώρο της Κερατέας. Και δεν ήταν ο μόνος.
Η απόφαση -αξίζει να σημειωθεί- ελήφθη κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο, και τη συμμετοχή των κ. Ραγκούση, Παπουτσή, Ρέππα, Χρυσοχοΐδη, της κυρίας Μπιρμπίλη και του γ. γραμματέα της Περιφέρειας, Ηλία Λιακόπουλου. Τότε κρίθηκε αναγκαία η παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να αρχίσει το έργο. Η συνέχεια γνωστή: επί περίπου πέντε μήνες η Λαυρίου παρέμενε κλειστή από τα οδοφράγματα, ενώ ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και φορέων της Κερατέας κάθε άλλο παρά έφτανε σε λύση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκοψε τον γόρδιο δεσμό προ του Πάσχα και με εντολή του πρωθυπουργού παρέδωσε τη σκυτάλη για νέο κύκλο συζήτησης στην υπουργό Περιβάλλοντος, με στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις και να καταγραφούν. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανελάμβανε ότι «δεν αλλάζει ο σχεδιασμός κι ότι το έργο στην Κερατέα θα γίνει». Υπέρ της κατασκευής του έργου είχε ταχθεί δημοσίως και ο κ. Θ. Πάγκαλος, ενώ ο κ. Παπουτσής, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είχε δηλώσει ότι είναι θέμα που θα χειριστούν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Δηλαδή ο Γ. Ραγκούσης και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία τώρα επισημαίνει ότι δεν απορρίπτει το αίτημα των φορέων και του Δήμου Λαυρεωτικής να γίνει το έργο στο ΒΙΟΠΑ. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή, εκτός του ότι αφήνει το έργο στον αέρα, δημιουργεί ερωτηματικά που αφορούν άμεσα τον υπουργό Εσωτερικών.
Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, αρνείται να κάνει δήλωση, «για να μην προστεθεί ακόμη μία δημόσια ενδοκυβερνητική διένεξη...». Στενοί συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, ωστόσο, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις, υπογραμμίζουν στο «Εθνος» ότι αφενός μεν προηγήθηκαν ομόφωνες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την υλοποίηση του σχεδιασμού και αφετέρου ότι όλο το περασμένο διάστημα «διάλογος γινόταν, όχι όμως στη λογική αποδοχής του αιτήματος περί εξαίρεσης της Κερατέας»... «Ο μόνος δρόμος είναι η Ελλάδα των κανόνων και όχι των εξαιρέσεων», τονίζουν με νόημα συνεργάτες του κ. Ραγκούση, επαναλαμβάνοντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση το περιβάλλον θα υποστεί πλήγματα, αφού αυτήν τη στιγμή ο διάλογος δεν γίνεται με βάση κάποιες νέες περιβαλλοντικές μελέτες.
Οι γνωρίζοντες, δε, επισημαίνουν ότι αν το έργο δεν ξεκινήσει στο Ομβριόκαστρο, όπως είχε εξαγγελθεί, τότε η οποιαδήποτε άλλη λύση δεν αποκλείει καθυστέρηση χρόνων και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση...
Κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτουν ότι το διακύβευμα εν προκειμένω δεν συνδέεται με την επίδειξη εσωκομματικής ισχύος, αλλά με την ανάγκη να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως γίνεται σε άλλους νομούς της χώρας.
Σαφές μήνυμα
«Ο διάλογος ξεκίνησε και γίνεται με έγκριση του πρωθυπουργού», τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να «διευκρινίσουν» ότι όσο συνεχίζεται η συζήτηση, δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις. Θα υπάρξει συλλογική κυβερνητική απόφαση; Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το «μήνυμα» πρέπει να είναι σαφές και να μην «ακυρώνει» υπουργούς και κεντρικές αποφάσεις, διότι έτσι «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου»... Και πληροφορίες μιλούν για κυβερνητική απόφαση άμεσα.
Οι θέσεις των υπουργών και η παρέμβαση της Τίνας
Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος
Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία... Ηταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως του υπουργείου.
Θ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Στην Κερατέα είμαστε ενώπιος ενωπίω εμείς και τα σκουπίδια μας. Η άποψη όχι στην αυλή μου αλλά στην αυλή του γείτονα είναι πολιτική άποψη; Στην περίπτωση της Κερατέας τα σκουπίδια δεν ενοχλούν πραγματικά εκεί που πάνε. Ενοχλεί το ενδεχόμενο να μειωθεί η τιμή των οικοπέδων που κάποτε θέλουμε να πουλήσουμε.
Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών
Για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η επιλογή για άμεση δημοπράτηση των τεσσάρων μονάδωνολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το έργο που προβλέπεται να γίνει στη θέση Ομβριόκαστρο της Κερατέας περιλαμβάνει μονάδα Κομποστοποίησης, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων, μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στο Γραμματικό και στη Φυλή.
Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος
Δεν υπάρχει θέμα αναβολής του έργου στην Κερατέα. Δεν αλλάζουν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου, δεν αλλάζει ο νόμος βάσει του οποίου υλοποιείται. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ΧΥΤΥ στην Κερατέα αποτελούν συλλογική απόφαση της κυβέρνησης.
Χρήστος Παπουτσής, υπ. Προστασίας του Πολίτη
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εμπλοκή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι δευτερεύουσα. Δεν είναι πρωτεύουσα. Το θέμα Κερατέα αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους κατοίκους της περιοχής.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Τίνα Μπιρμπίλη
Στο τραπέζι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος
Τέσσερις όρους για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Κερατέα θέτει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εχουν να κάνουν πρωτίστως με την ποσότητα των απορριμμάτων και τη μέθοδο διαχείρισης. Η Τίνα Μπιρμπίλη απέρριψε την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων και συνδυάζει την τεχνολογία που θα επιλεγεί με την ανακύκλωση υλικών και τη διαλογή στην πηγή των οργανικών αποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων). Η νέα συνάντηση για το θέμα των απορριμμάτων έχει οριστεί για μεθαύριο Τετάρτη και θα είναι κρίσιμη, αφού οι φορείς αναμένεται να καταθέσουν ολοκληρωμένα και γραπτώς την τελική τους πρόταση. Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας η υπουργός ΠΕΚΑ έθεσε τα εξής θέματα:
1 Ποσότητα απορριμμάτων. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προέβλεπε πως ο ΧΥΤΑ της Κερατέας θα διαχειρίζεται περί τους 125.000 τόνους ετησίως. Οι φορείς αντιπροτείνουν να διαχειρίζονται ποσότητα απορριμμάτων που αντιστοιχεί στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και εκτιμάται στους 35.000 τόνους μόνο. Κάτι που απέχει πολύ από τις προβλέψεις και οδηγεί αναπόφευκτα σε ανατροπή του σχεδιασμού. Σύμβουλοι της υπουργού ΠΕΚΑ πιστεύουν πως οι φορείς θα αποδεχθούν να αυξηθεί η ποσότητα που θα τους αναλογεί ? το ερώτημα είναι πόσο.
2 Εφαρμογή βιώσιμης και δόκιμης τεχνολογίας επεξεργασίας απορριμμάτων που να έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για εύλογο χρονικό διάστημα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), στις ΗΠΑ ή στον Καναδά.
3 Ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι ικανοποιητικός σε έκταση, ώστε να οδηγεί σε βιώσιμη λύση. Οι φορείς προτείνουν χώρο μέσα στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, κάτι που δεν απορρίπτει κατ' αρχάς η κ. Μπιρμπίλη.
4 Τα υπολείμματα της επεξεργασίας πρέπει να θάβονται σε ΧΥΤ (χώρο υγειονομικής ταφής) στα όρια της Κερατέας και δεν γίνεται αποδεκτό να μεταφέρονται στη Φυλή. Σημειώνεται πως προβλέπεται η συμμετοχή του Δήμου Λαυρεωτικής στην κατασκευή και τη λειτουργία των έργων που θα γίνουν στην περιοχή.
Μανίνα Νικολοπούλου
Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην Αττική
Το ενδεχόμενο αλλαγής χωροθέτησης του έργου φέρνει ντόμινο αντιδράσεων
Τον ασκό του Αιόλου «άνοιξε» στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η συνάντηση που πραγματοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη, με εκπροσώπους των φορέων στην Κερατέα, όπου έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η χωροθέτηση κατασκευής του ΧΥΤΥ.
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι η κίνηση αυτή νομιμοποιεί όσους διαμαρτύρονται με βίαιο τρόπο και οδηγούν την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνουν επίσης ότι οι προτάσεις των φορέων της περιοχής να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας είναι στον «αέρα», αφού δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες μελέτες.
Το Σάββατο 30 Μαΐου οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα έκλεισαν τη λεωφόρο Μαραθώνος στο ύψος του Κέντρου Υγείας της Νέας Μάκρης, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε ο Δήμος Μαραθώνα και παρευρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Ι. Λουίζος καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης. «Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε η πίσω αυλή της Αθήνας», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Ι. Λουίζος, σημειώνοντας για την τελευταία συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος με τους φορείς της Κερατέας ότι «εμείς δεν θα δεχτούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέλουμε ισονομία σε σχέση με τους άλλους δήμους».
Σύσσωμο και το δημοτικό συμβούλιο Φυλής υιοθέτησε την επιστολή του δημάρχου της πόλης κ. Δ. Μπουραΐμη στον πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται: «Κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κάτοικους των Ανω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου που υφίστανται -μόνοι αυτοί- τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του».
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Δήμαρχος Μαραθώνα για Γραμματικό
Μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση
Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, τονίζει: Πιστεύουμε ότι με ένδικα μέσα μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Κάθε δήμος μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά του και ο Καλλικράτης δίνει αυτήν τη δυνατότητα, χωρίς να «μεταταναστεύσουμε» το πρόβλημα. Δεν είμαστε υπέρ της βίας. Ομως τι μήνυμα εκπέμπει η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος με τους φορείς της Κερατέας; Μετά τις μολότοφ μπορούμε να διαπραγματευτούμε;
Στάση αναμονής κρατά ο Γ. Σγουρός
«Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα»
Στάση αναμονής σχετικά με την εξέλιξη στην Κερατέα τηρεί ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει η Τ. Μπιρμπίλη με τους φορείς της περιοχής την ερχόμενη Τετάρτη. «Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Γ. Σγουρός. Μετά την 1η Ιουλίου η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει στην περιφέρεια -όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης»-, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών.
Στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναφέρουν ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης των 4 εργοστασίων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή), τα οποία θα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, η πρόταση των φορέων της Κερατέας για μεταφορά του ΧΥΤΥ στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας, δεν συνοδεύεται από μελέτες, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται 5-6 χρόνια για να υλοποιηθεί. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα την κοινοτική χρηματοδότηση των 13 εκατ. ευρώ και να απειλείται από την ΕΕ με πρόστιμο για τους 100 ΧΑΔΑ, της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ ημερησίως.
ΠΡΕΖΑ TV
2/5/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου