Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ: «ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ»

Των ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ - ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκαν χθες τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν όσο και ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι δύο αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου θα αποδώσει καρπούς και θα σταθεροποιηθεί το χρέος της χώρας. Μάλιστα, ο Κ. Ρέγκλινγκ, για τον οποίο η συζήτηση για την αναδιάρθρωση τροφοδοτείται από τον Τύπο αλλά και τις τράπεζες που προσδοκούν να βγάλουν «πολλά λεφτά», εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σε ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή και η ΕΚΤ με θέμα τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Ολι Ρεν αναναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι «οι υπέρμαχοι της αναδιάρθρωσης χρέους φαίνεται πως αγνοούν τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη». Η αναδιάρθρωση χρέους, είπε, «δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας ούτε θα αποτελέσει».



Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, το οποίο «βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο», ο επίτροπος επικαλέστηκε την ανάλυση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία «η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και να αρχίσει να το μειώνει». Και εξέφρασε τη διαφωνία του με όσους ισχυρίζονται ότι η στρατηγική της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα είναι αποτυχημένη.

Δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντλεσμπλατ», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης, Κλάους Ρέγκλινγκ, υποστηρίζει ότι οι τράπεζες τροφοδοτούν την κρίση της Ελλάδας και προσθέτει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητη.

Σε ερώτηση της εφημερίδα για το εάν η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Οχι. Και θεωρώ τη συζήτηση εντελώς τραβηγμένη. Δεν υποδαυλίζουν τη συζήτηση μόνον τα ΜΜΕ, αλλά και οι τράπεζες διότι θα μπορούσαν με μια κρατική αναδιάρθρωση να κερδίσουν πολλά χρήματα. Στις δεκαετίες του '80 και του '90 τράπεζες εισέπραξαν πολύ υψηλά τέλη για την αναδιάρθρωση στη Λατινική Αμερική και την Ασία. Αυτό θα ήθελαν ευχαρίστως να το επαναλάβουν και στην Ευρώπη. Το ελληνικό κρατικό χρέος είναι στα χέρια πολλών θεσμικών επενδυτών, ασφαλιστικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και τραπεζών. Οι απώλειες για την περίπτωση των τραπεζών θα ήταν οριακές, τα κέρδη αντιθέτως θα ήταν σημαντικά».

Αναφορικά με το πώς γίνεται πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι να θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναπόφευκτη, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Οι οικονομολόγοι κοιτάζουν το επίπεδο του ελληνικού χρέους, το οποίο μπορεί να ανέλθει στο 150 - 160% του ΑΕΠ. Υποτιμούν όμως την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει μια νέα δυναμική έπειτα από βαθιές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη Λατινική Αμερική και την Ασία, όπου το ΔΝΤ με τη σωστή πολιτική εξυγίανε χωρίς αναδιάρθρωση περιπτώσεις που δεν είχαν καμιά ελπίδα. Είναι δίκαιο να δοθεί και στην Ελλάδα μια ευκαιρία».

Οσον αφορά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν αποκλείει εντελώς μια αναδιάρθρωση, ο Ρέγκλινγκ δηλώνει: «Υπάρχουν ρίσκα για την Ελλάδα. Αλλά είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα. Η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θεωρούν ώς τώρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς αναδιάρθρωση. Μια οικονομία της αγοράς στηρίζεται στο γεγονός ότι τα συμβόλαια δεν σπάνε και οι υποχρεώσεις εκπληρώνονται».

Τέλος, για τις επιλογές που υπάρχουν στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, ο Ρέγκλινγκ λέει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, να μειώσει περισσότερο τις κρατικές δαπάνες ή να αυξήσει τους φόρους. Ολα αυτά όμως είναι τώρα υποθετικά», καταλήγει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης και προσθέτει: «Ως τώρα ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει χαρίσει κανένα ευρώ στην Ελλάδα ή στην Ιρλανδία. Πρόκειται για δάνεια που πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα με υψηλούς τόκους».

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχουν δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος και αυτός θεωρεί πως οι τράπεζες ευνοούν την περικοπή χρέους της Ελλάδας και προειδοποιεί τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να μην επηρεάζονται από τις τράπεζες στο θέμα της Ελλάδας. *

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: